Θα χρειαστείτε ένα ποτήρι νερό και ένα λεμόνι για να προσφέρετε στον εαυτό σας πολλά καλά.  Μπορείτε να στύψετε το λεμόνι και να αραιώσετε τον χυμό του με νερό ή να το κόψετε σε φέτες και να τις προσθέσετε στο νερό. Και στις δύο περιπτώσεις θα επωφεληθείτε. Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το νερό με λεμόνι στον οργανισμό αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, όμως, βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, όπως αν προστίθενται επιπλέον γλυκαντικά ή ζάχαρη, καθώς και η μέτρηση της ποσότητας του λεμονιού που χρησιμοποιείται. Σε γενικές γραμμές, αν βάζετε λεμόνι στο νερό σας, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας με τους ακόλουθους τρόπους…

Νερό με λεμόνι: Τα 3 σημαντικά οφέλη

1 Ενυδάτωση

Είναι ευρέως γνωστό πως το νερό είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Άλλωστε, αποτελούμαστε από 55–60% νερό. Το νερό έχει αποδειχθεί, μεταξύ άλλων, ότι απομακρύνει τα απόβλητα από το σώμα, προλαμβάνει την αφυδάτωση και ισορροπεί τη θερμοκρασία του σώματος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να καταδεικνύουν πως η ενυδάτωση του οργανισμού βελτιώνεται με τη προσθήκη λεμονιού στο νερού. Όμως, αν δυσκολεύεστε να πιείτε τις απαραίτητες ποσότητες νερού καθημερινά, το λεμόνι μπορεί να σας βοηθήσει να πίνετε περισσότερο, καθώς θα σας αλλάξει ελαφρώς την γεύση.

2 Βιταμίνη C

Η «θαυματουργή» βιταμίνη C είναι πολύτιμος σύμμαχος του οργανισμού για πολλές λειτουργίες του. Απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Άρα, περίπου 56 γραμμάρια λεμονιού στο νερό καθημερινά θα σας εξασφαλίσει τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης C.

3 Πέτρες στα νεφρά

Σύμφωνα με ενδείξεις, η προσθήκη λεμονιού (και άλλων εσπεριδοειδών) στο νερό συμβάλλει στην πρόληψη ή και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ειδών λιθίασης στα νεφρά. Αν ταλαιπωρείστε από πέτρες στα νεφρά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να προχωρήσετε στις κατάλληλες εξετάσεις, και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα σας καθοδηγήσει αναλόγως και στη διατροφή ή τη θεραπεία σας. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το νερό και η ούρηση είναι απαραίτητα για την πρόληψη. Αν, λοιπόν, δεν καταναλώνετε αρκετό νερό, και το λεμόνι σας βοηθήσει να αυξήσετε την κατανάλωση, απλώς εφαρμόστε το.

Το νερό με λεμόνι δεν είναι κατάλληλο για όλους

Αν πάσχετε από συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με την προσθήκη λεμονιού σε καθημερινή βάση στο νερό σας. Υπάρχει περίπτωση, το λεμόνι να αλληλεπιδρά με συγκεκριμένα φάρμακα.

Επίσης, το λεμόνι περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών μακροπρόθεσμα. Αν καταναλώνετε αρκετές ποσότητες λεμονιού, χρησιμοποιείστε καλαμάκια και ξεπλύνετε το στόμα σας. Επιπλέον, αν υποφέρετε από στομαχικά προβλήματα, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καλό είναι να μην το παρακάνετε με τα λεμόνι, καθώς η οξύτητά του θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Συμπερασματικά, το νερό με λεμόνι μπορεί να είναι ευχάριστο για πολλούς και σημαντικό βοηθητικό εργαλείο για την αύξηση της κατανάλωσης νερού. Μπορείτε να πίνετε νερό με λεμόνι αποκομίζοντας οφέλη ενυδάτωσης, πρόσληψης βιταμίνης C και πρόληψης κατά της λιθίασης των νεφρών. Αλλά μην το παρακάνετε, επιβαρύνοντας το στομάχι ή αλλοιώνοντας το σμάλτο των δοντιών σας.