Αρκετά χρόνια πριν αποκτήσω, και πριν καν δημιουργηθούν τα smartphones, το TikTok και το Netflix, ο τρόπος που χαλάρωνα έτσι ώστε να με πάρει ο ύπνος δεν ήταν άλλος από τα βιβλία! Θυμάμαι να ψάχνω διάφορους τρόπους ώστε να έχω αρκετό φως για να διαβάσω το βιβλίο μου, χωρίς όμως να παρεμποδίζει τον ύπνο μου, μόλις με πάρει ο ύπνος με το μυθιστόρημα στο χέρι.

Παρόλο που οι ημέρες αυτές έχουν παρέλθει, προσπαθώ συχνά να επιστρέψω στην καλή μου συνήθεια, καθώς η χρήση του κινητού και της τηλεόρασης κοντά στον ύπνο και η έκθεση μας στο μπλε φως τους, μόνο αρνητικά μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο μας. Στην προσπάθεια μου λοιπόν αναρωτήθηκα, ποια είναι τα κατάλληλα βιβλία για τον ύπνο;

Ποια βιβλία να αποφεύγουμε πριν τον ύπνο;

Μπορεί όταν ήμουν μικρή να επέλεγα κάποιο παραμύθι ή κάποιο εφηβικό μυθιστόρημα, όμως μεγαλώνοντας το γούστο μου για τα βιβλία στράφηκε, όπως και πολλών άλλων, προς τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Εκείνα που σου ανεβάζουν τους παλμούς από την αγωνία, που θέλεις να βυθιστείς στις σελίδες τους και να βγεις μόνο όταν έχει αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Ωστόσο τα έντονα συναισθήματα αγωνίας που δημιουργούν τα βιβλία αυτά μπορεί να μην είναι κατάλληλα για να προάγουν τον καλό ύπνο.

Οτιδήποτε κάνουμε πριν από τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένου του διαβάσματος πρέπει να μας χαλαρώνει αντί να μας δημιουργεί στρες και ανησυχία ή να μας κρατά σε εγρήγορση.

Αυτό περιλαμβάνει και το υλικό που διαβάζουμε όταν είμαστε ξαπλωμένοι και προετοιμαζόμαστε να κοιμηθούμε, καθώς οι λέξεις και η πλοκή μπορεί να επηρεάσουν τη μετάβαση από την αφύπνιση στον ύπνο.

Επιπλέον, τα βιβλία που διαβάζουμε πριν από τον ύπνο μπορούν  να επηρεάσουν τα όνειρά μας, για να μην αναφέρουμε ότι μας προετοιμάζουν για την επόμενη μέρα. Οι σκέψεις με τις οποίες πέφτουμε για ύπνο είναι συχνά οι πρώτες που μας υποδέχονται όταν ξυπνάμε. Και οι πρώτες μας σκέψεις καθώς και η ποιότητα του ύπνου το προηγούμενο βράδυ συχνά επηρεάζουν τη διάθεσή μας για ολόκληρη την ημέρα.

Έτσι λοιπόν είναι καλό να αποφεύγουμε τα αναγνώσματα πριν τον ύπνο που μπορεί να προκαλέσουν έκλυση αδρεναλίνης, καθιστώντας δυσκολότερο το να αποκοιμηθούμε, ή που έχουν σκοτεινά θέματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εφιάλτες, όπως τα αστυνομικά μυθιστορήματα, τα θρίλερ, τα βιβλία τρόμου.

Τι να επιλέξουμε;

Πριν από τον ύπνο χρειαζόμαστε ένα βιβλίο το οποίο δεν θα μας τρομάξει, δεν θα μας δημιουργήσει αισθήματα ανησυχίας και δεν θα μας κρατά σε εγρήγορση, αλλά παράλληλα θέλουμε ένα που θα μας επιτρέψει να απομακρυνθούμε από τις αγχωτικές σκέψεις μας.

Φυσικά, το είδος του βιβλίου που θα σε βοηθήσει να το πετύχεις είναι υποκειμενικό. Αυτό που βοηθά ένα άτομο να αποκοιμηθεί μπορεί να είναι πολύ συναρπαστικό και έντονο για ένα άλλο. Το κλειδί είναι να επιλέξεις ένα βιβλίο που δεν βρίσκεις πολύ βαρετό, καθώς τότε άλλες σκέψεις θα διεισδύσουν στο κεφάλι σου. Επίσης είναι καλύτερο να αποφεύγεις τα βιβλία για τα οποία είσαι ενθουσιασμένη, καθώς δεν θα μπορείς εύκολα να το αφήσεις από τα χέρια σου. Έτσι θα καθυστερήσεις τον ύπνο σου καθώς είναι πιθανό να διαβάζεις μέχρι αργά για να δεις τι θα γίνει στην συνέχεια.

Μπορείς να δοκιμάσεις να διαλέξεις κάτι ανάλαφρο, με χαρούμενα θέματα, που θα σε κρατά απασχολημένη. Μπορεί να είναι μια ρομαντική κομεντί, ένα ταξιδιωτικό βιβλίο, ένα φαντασίας, μια βιογραφία. Οτιδήποτε μη τρομακτικό θεωρείται γενικά μια καλή επιλογή.