Οι συζητήσεις γύρω από τη χορτοφαγία συνεχώς και πληθαίνουν, ενώ επιστήμονες και ειδικοί της υγείας αναγνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη της. Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον καρκίνο υποστηρίζουν ένθερμα την κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι επιστήμονες να προτείνουν τη μείωση ζωικών τροφών και την αύξηση των φυτικών. Αυτό θα βοηθήσει πολύ το περιβάλλον και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Τι λένε οι έρευνες για τη χορτοφαγία

Τον Ιανουάριο του 2019,  το EAT-Lancet δημοσίευσε μια έκθεση, η οποία προτείνει ένα μετασχηματισμό της διατροφής για να επιτευχθεί μια περιβαλλοντικά πιο βιώσιμη και υγιεινή διατροφή για τον παγκόσμιο πληθυσμό έως το 2050.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα συστήνεται η μείωση των ζωικών τροφίμων τουλάχιστον κατά το ήμισυ και ο διπλασιασμός της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων (λαχανικά, όσπρια, φρούτα και ξηροί καρποί). Υπολογίζεται ότι με τις συγκεκριμένες αλλαγές θα μπορούσαν να αποφευχθούν περίπου 11 εκατομμύρια θάνατοι. Η έκθεση του Ιανουαρίου 2023 καταδεικνύει ότι 68% των Αμερικανών έχουν δοκιμάσει μια εναλλακτική λύση με βάση το κρέας. Ο χώρος της εστίασης αρχίζει, επίσης, και προσαρμόζεται, εντάσσοντας όλο και περισσότερες vegan επιλογές.

Με βάση τους αριθμούς στις ΗΠΑ, περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικάνοι δηλώνουν χορτοφάγοι, δεν τρώνε κρέας και ψάρι, αλλά δεν αποκλείουν τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, 1 εκατομμύριο περίπου είναι vegan, αποφεύγοντας εντελώς τα ζωικά προϊόντα.

Ωστόσο, υπάρχει και το ημι-χορτοφαγικό μοτίβο διατροφής, το οποίο περιλαμβάνει κατά βάση χορτοφαγικές επιλογές, χωρίς να αποκλείει το κρέας ή το ψάρι. Με αυτό τον τρόπο, λαμβάνετε επαρκώς τις φυτικές ίνες που χρειάζεται ο οργανισμός ημερησίως, αλλά δεν υπερβάλλετε με τις ζωικές τροφές, προστατεύοντας τον εαυτό σας –καθώς η υπερβολική κατανάλωση ζωικών τροφών συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και αυξημένο σωματικό βάρος- και το περιβάλλον.

Όσο περισσότερες χορτοφαγικές τροφές, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη

Μελετήστε την τελευταία έκθεση «2020 Dietary Guidelines Advisory Committee», σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα, που περιλαμβάνουν υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης, γαλακτοκομικών με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, άπαχου κρέατος και πουλερικών, θαλασσινών, ξηρών καρπών και ακόρεστων φυτικών λιπαρών. Το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας, τα ροφήματα με ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά, θα πρέπει να αποφεύγονται σύμφωνα με την έκθεση. Αν ακολουθείτε μια ανάλογη ισορροπημένη διατροφή, θα λαμβάνετε τόσο θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες κ.α., καθώς και καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Μια μελέτη αναδεικνύει το πρότυπο της  μεσογειακής διατροφής ως ένα από τα πιο υγιεινά στον κόσμο, που σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και ακόμη και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ένα μεγάλο ατού των χορτοφαγικών μοτίβων διατροφής είναι τα τεράστια οφέλη για το φυσικό περιβάλλον. Δυστυχώς, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της παραγωγής του κρέατος και των πουλερικών επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή, απαιτώντας πολύ νερό και αφήνοντας υψηλό αποτύπωμα άνθρακα. Συμπερασματικά, ακόμα και μια φορά την εβδομάδα να αντικαταστήσετε το κρέας με όσπρια ή λαχανικά, θα συμβάλλετε σε ένα ποσοστό στη διάσωση του πλανήτη.  Μην ξεχνάτε ότι λιγότερο κρέας συνεπάγεται και μειωμένα ζωικά απόβλητα, καθώς πολλά ζώα εκτρέφονται με αντιβιοτικά.

Ξεκινήστε, λοιπόν, σιγά σιγά να υιοθετείτε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, βάζοντας περισσότερες χορτοφαγικές τροφές στο πιάτο σας. Πειραματιστείτε με τους συνδυασμούς και θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά και τα καλά που θα παρατηρείτε στο σώμα και τη διάθεσή σας.