Η διατροφή και η υγεία της επιδερμίδας συνδέονται. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να προκαλέσουν σπυράκια σε άτομα που έχουν κληρονομική προδιάθεση για να εμφανίσουν ακμή. Ακόμη, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του κολλαγόνου και κατ’ επέκταση σε πρόωρη γήρανση.

Υπάρχουν, όμως, τροφές που η κατανάλωσή τους ενισχύει την επιδερμίδα στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και των κηλίδων – μάθετε για τρεις από αυτές στις παρακάτω γραμμές.

Αμύγδαλα

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων φαίνεται πως συμβάλλει στη λείανση των ρυτίδων και την αντιμετώπιση των δυσχρωμιών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό σχετίζεται με τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν τα αμύγδαλα, όπως η βιταμίνη Ε.

Σολομός

Ο σολομός είναι ακόμη μία εγκεκριμένη από τους δερματολόγους τροφή για τη μείωση των ρυτίδων και των κηλίδων, καθώς είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ενυδάτωση του δέρματος, μειώνουν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, περιορίζουν τη φωτογήρανση. Δεν είναι όμως μόνο τα λιπαρά οξέα που είναι θαυματουργά για την επιδερμίδα. Ο σολομός περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, ειδικότερα την ασταξανθίνη, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες κι ενισχύει την ενυδάτωση του δέρματος, αυξάνει την ελαστικότητά του, βελτιώνει την υφή του και μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις κηλίδες.

Μάνγκο

Το μάνγκο είναι ένα φανταστικό φρούτο για σνακ, αλλά πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο αν θέλετε να σας βοηθήσει όντως με τη μείωση των ρυτίδων και των κηλίδων -αν φάτε πολύ μάνγκο, μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης είτε μισού φλιτζανιού μάνγκο είτε 1,5 φλιτζανιού μάνγκο, τέσσερις φορές την εβδομάδα για 16 εβδομάδες. Τελικά, διαπίστωσαν ότι με την κατανάλωση μισού φλιτζανιού υπήρχε μείωση των ρυτίδων, η οποία μπορεί να σχετίζεται με κάποια περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και φλαβονοειδή που εμπεριέχονται στα μάνγκο. Βρήκαν, όμως, ότι με τη μερίδα 1,5 φλιτζανιού υπήρχε αύξηση στην εμφάνιση των ρυτίδων, πιθανότατα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.