Ένα αυτόνομο ρομπότ ελεγχόμενο με τεχνητή νοημοσύνη πραγματοποίησε ολόκληρη οδοντιατρική επέμβαση σε άνθρωπο, ολοκληρώνοντας την εργασία 8 φορές πιο γρήγορα από ό,τι ένας οδοντίατρος.
Το καινοτόμο σύστημα λειτουργεί με τη σάρωση εικόνων κάτω από τη γραμμή των ούλων του ασθενούς και στη συνέχεια με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τελική ανάλυση πριν τεθούν σε λειτουργία οι ρομποτικοί βραχίονες.
«Το σύστημά μας χρησιμοποιεί τρισδιάστατα δεδομένα για τη διάγνωση και το σχεδιασμό της θεραπείας, επιτρέποντας έγκαιρες και εξαιρετικά ακριβείς διαγνώσεις», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
Μάλιστα, η σάρωση OCT (optical coherence technology) ανιχνεύει τερηδόνα με ακρίβεια άνω του 90%, χωρίς την έκθεση στην ιονίζουσα ακτινοβολία των παραδοσιακών ακτινογραφιών.
Οι ασθενείς μπορούν να δουν λεπτομερείς εικόνες της σάρωσης, που τους βοηθούν να κατανοήσουν την ανάγκη για θεραπεία. Οι αλγόριθμοι AI μεταφράζουν τα δεδομένα σε ένα σχέδιο για την επέμβαση. Αυτοματοποιώντας αυτές τις διαδικασίες, βελτιώνεται η θεραπεία, επιτρέποντας στους οδοντίατρους να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν περ
Η πρώτη ειδικότητα του μηχανήματος: τρόχισμα και προετοιμασία δοντιού για οδοντική στεφάνη. Αυτή είναι μια διαδικασία σχεδόν 2 ωρών που οι οδοντίατροι μπορεί να πραγματοποιήσουν σε περισσότερες από μία επισκέψεις. Το ρομπότ μπορεί να το κάνει σε μόλις 15 λεπτά!
«Το σύστημα ρομποτικής έχει σχεδιαστεί και δοκιμαστεί αυστηρά για να διασφαλίσει ότι οι οδοντίατροι μπορούν να εκτελούν θεραπείες με ασφάλεια», δήλωσε ο Δρ Έντουαρντ Ζούκερμπεργκ, πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην οδοντιατρική κλινική και πατέρας του ιδρυτή του Facebook.
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους γιατρούς
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο σκανδιναβικό επιστημονικό περιοδικό Acta Orthopaedica υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γράφει ιατρικές γνωματεύσεις έως και 10 φορές ταχύτερα από τους γιατρούς, χωρίς να υποβαθμίζει την ποιότητά τους.
Αυτά τα καθήκοντα καταναλώνουν μεγάλο μέρος των ωρών εργασίας ενός γιατρού, μειώνοντας κατά συνέπεια τον χρόνο επαφής με τους ασθενείς του.
Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Danderyd και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας, Ελβετία αναφέρουν σε δελτίο Τύπου ότι το ChatGPT θα μπορούσε να απαλλάξει τους γιατρούς από αυτό το άγχος.