Μπορεί να ξεκινήσατε ψυχοθεραπεία σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής σας και μετά από καιρό αρχίσατε να ανακαλύπτετε παιδικά τραύματα, κάποια διαταραχή και έναν μακρύ ψυχικό αγώνα που έχετε να αντιμετωπίσετε και να διαχειριστείτε. Η ψυχοθεραπεία είναι η εβδομαδιαία, συνήθως, συνάντηση που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για να επικοινωνήσετε συναισθήματα και σκέψεις, μια μορφή αυτό-φροντίδας.

Ακόμα, όμως, και αν μετά από καιρό αισθάνεστε ότι έχετε βρει την ισορροπία και ότι όλα κυλούν καλά, δεν σημαίνει ότι η ψυχοθεραπεία πρέπει να σταματήσει. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται, συνήθως, η ευκαιρία για να αναπτυχθείτε και να απολαύσετε όσα καταφέρατε από άλλο πρίσμα. Τότε είναι που θα δείτε εν τω βάθει και με πιο αμερόληπτη ματιά, χωρίς έντονα συναισθήματα, όσα σας απασχόλησαν τον προηγούμενο καιρό. Ας εξετάσουμε τους λόγους που δεν είναι απαραίτητο να σταματήσετε τη ψυχοθεραπεία όταν νιώθετε αρκετά καλά, ώστε να συνεχίσει να σας προσφέρει τα οφέλη της σε όλο το φάσμα της ζωής σας.

Θα διατηρήσετε σταθερή την πρόοδό σας

Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας έχετε μάθει πώς να διαχειρίζεστε δύσκολες καταστάσεις, πώς να ηρεμείτε και να ξεπερνάτε το άγχος. Ωστόσο, η ζωή συνεχίζει να ρέει με συνεχείς προκλήσεις και δυσκολίες. Μερικές φορές, λοιπόν, λόγω της καθημερινής πίεσης και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων, ίσως, το σώμα σας να «θυμηθεί» παλιούς αυτοκαταστροφικούς τρόπους για να αντιδράσει. Εκεί η συντήρηση με τη ψυχοθεραπεία θα σας προστατέψει από πισωγυρίσματα.

Θα απολαύσετε όσα κερδίσατε

Η ψυχοθεραπεία δεν βοηθάει μόνο στην επίλυση προβλημάτων. Πολύ συχνά καταφεύγουμε στον θεραπευτή μας για να δούμε τι συμβαίνει στη ζωή μας πιο καθαρά, να επικεντρωθούμε στις προσωπικές μας νίκες και να αποκτήσουμε κίνητρο και αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουμε τον δρόμο προς τα θέλω και τη ζωή που ονειρευόμαστε.

Θα επικεντρωθείτε στη «μεγάλη εικόνα»

Όταν βιώνουμε μια οξεία κατάσταση είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε αντικειμενικά τα πράγματα και να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα για τη ζωή μας. Εκείνη τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στο να κατευνάσουμε τα έντονα συναισθήματα που μας ρουφάνε. Αντιθέτως, όταν έχουμε κατακτήσει μια σχετική ισορροπία, έχουμε τον χώρο και την ικανότητα να δουλέψουμε πάνω στα θέματα που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε, ώστε να φτάσουμε πιο κοντά στις αλλαγές που επιθυμούμε να κάνουμε στη ζωή μας.

Εσείς ορίζετε την ψυχοθεραπεία σας

Στην περίοδο «συντήρησης» στην ψυχοθεραπεία, θα μπορούσατε να ορίσετε εσείς μαζί με τον θεραπευτή σας τη συχνότητα των συνεδριών σας. Μπορεί να αποφασίσετε ότι η εβδομαδιαία συνάντηση πρέπει να γίνει μηνιαία. Σημασία έχει να βρείτε τη λύση που θα σας ταιριάζει για να επωφεληθείτε στο έπακρο από αυτό το όμορφο δώρο που κάνετε στον εαυτό σας.

Μη βιαστείτε να φύγετε και να σταματήσετε την ψυχοθεραπεία. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να παρατηρήσετε πώς διαμορφώνεται η νέα τάξη πραγμάτων στη ζωή σας, πώς νιώθετε ψυχικά και πώς λειτουργούν τα μοτίβα που σας εμπόδιζαν στο παρελθόν.  Αν αισθάνεστε στάσιμοι, συζητήστε το με τον θεραπευτή σας. Μπορεί να σας προτείνει μια άλλη λύση για τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας ή κάποιον άλλον ψυχοθεραπευτή.

Τέλος, αν νιώθετε ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα, είναι και αυτό θεμιτό. Αν τυχόν, έπειτα από καιρό βρεθείτε σε μια δυσκολία ή νιώσετε μπλοκαρισμένοι, μπορείτε να επιστρέψετε στην ψυχοθεραπεία σας. Η ζωή μας είναι απρόβλεπτη και συνεχώς ρέει σαν νερό. Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας, αν στην πορεία το νεράκι, ενδεχομένως, να συναντήσει πέτρες και λάσπη. Δεν σημαίνει ότι αποτύχατε ή ότι θα ξεκινήσετε από την αρχή. Να θυμάστε πάντα ότι όσα κερδίσατε δεν χάνονται. Για κάποια περίοδο, η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελεί μια καθημερινή ρουτίνα και άλλοτε πάλι να λείπει από τη ζωή σας, αφήνοντας χώρο να επιλέξετε εσείς αν και πότε θα επιστρέψει.