Αν γυμνάζεσαι συχνά τότε τον συναντάς τακτικά. Μπορεί να σε εκνευρίζει, μπορεί να μην τον θες καθόλου, αλλά ό,τι άσκηση κι αν κάνεις, ο ιδρώτας είναι εκεί, και αυτό είναι καλό, καθώς το σώμα σου προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Αλλά αλήθεια έχεις αναρωτηθεί τι είδους ιδρώτα παράγει το σώμα σου; Ναι, ο ιδρώτας αλλάζει από άτομο σε άτομο και είναι σημαντικό να γνωρίζεις το είδος του.
Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι ιδρώτα παράγεις;
Ο ιδρώτας είναι μια φυσιολογική δραστηριότητα, κατά την οποία το σώμα, όπως είπαμε, προσπαθεί να μειώσει τη θερμοκρασία του, όταν εκείνη ανεβαίνει. Ο τύπος του ιδρώτα που παράγεις επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Η γενετική, η προπόνηση, η διατροφή, τα ρούχα που φοράς και το περιβάλλον συμβάλλουν στο πώς ιδρώνεις.
Ο λόγος που είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι είδους ιδρώτα παράγεις είναι γιατί μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιστοποιήσεις τις προπονήσεις σου και την αποκατάσταση από την άσκηση αλλά και να παραμείνεις ασφαλής.
Τι σημαίνει αν ο ιδρώτας σου είναι αλμυρός;
Ο αλμυρός ιδρώτας μπορεί να σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα σου ή να υποδηλώνει κάτι για τις συνθήκες υπό τις οποίες γυμνάζεσαι. Μπορεί να παρατηρείς ότι ο ιδρώτας σου είναι πιο αλμυρός όταν το καλοκαίρι ξεκινάει και το σώμα σου δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στις ζεστές θερμοκρασίες.
Ακόμη και η φαρμακευτική αγωγή, αλλά και μερικές παθήσεις μπορεί να κάνουν τον ιδρώτα σου πιο αλμυρό. Αλλά, εφόσον έχεις αποκλείσει με το γιατρό σου κάποιο ζήτημα υγείας, αυτό που μπορεί να κρύβει κυρίως ο αλμυρός ιδρώτας είναι ότι το σώμα σου χάνει σημαντική ποσότητα νατρίου μέσω της εφίδρωσης. O ιδρώτας περιέχει πολύτιμους ηλεκτρολύτες, οι οποίοι αποτελούν βασικό συστατικό για να παραμένεις ενυδατωμένη και να διατηρείς το σώμα σου σε αποτελεσματική λειτουργία. Ανεξάρτητα από το αν ο ιδρώτας σου είναι “αλμυρός”, όταν οι ηλεκτρολύτες δεν αναπληρώνονται, μπορεί να προκύψει ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Με τη σειρά τους, οι ανισορροπίες ηλεκτρολυτών μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά συμπτωμάτων, όπως μυϊκές κράμπες και σπασμούς, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και ναυτία. Αν ιδρώνεις πολύ, μπορεί να είσαι πιο επιρρεπής στην εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων, γεγονός που καθιστά πολύ πιο σημαντικό να καταλάβεις τι είδους ιδρώτα παράγεις.
Ένα άτομο που ιδρώνει πολύ και δεν πίνει αρκετό νερό, μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για ταχύτερη κόπωση, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και ασθένεια λόγω ζέστης. Για αυτό ο προσδιορισμός του είδους του ιδρώτα που παράγεις μπορεί να σε βοηθήσει να προετοιμαστείς για κάθε φάσμα προπονήσεων που μπορεί να έχεις στο πρόγραμμά σου. Τα δραστήρια άτομα που ασκούνται για μεγαλύτερη διάρκεια ή/και σε θερμότερες συνθήκες πρέπει να είναι σε θέση να αναπληρώνουν επαρκώς τις απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών.
Σημάδια ότι ο ιδρώτας σου είναι αλμυρός
Τα ρούχα γυμναστικής σου είναι σκληρά
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης το σώμα ιδρώνει και τα ρούχα απορροφούν τα υγρά αυτά. Αν έχεις παρατηρήσει ότι τα ρούχα σου τείνουν να είναι ιδιαίτερα σκληρά, αφού έχει στεγνώσει ο ιδρώτας και πριν τα πλύνεις στο πλυντήριο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σου αποβάλλει αλμυρό ιδρώτα. Όταν γυμνάζεσαι, το σώμα ιδρώνει για να δροσιστεί και όταν το νερό στον ιδρώτα εξατμίζεται, μπορεί να αφήσει πίσω του άλλα στοιχεία, δηλαδή νάτριο.
Όσοι έχουν αλμυρό ιδρώτα έχουν συνήθως λευκές, σκληρές γραμμές στα ρούχα, το πρόσωπο ή τα χέρια τους μετά από παρατεταμένη άσκηση, όπως αγώνες δρόμου. Αυτές οι γραμμές είναι το νάτριο που αποξηραίνεται στο δέρμα ή στα ρούχα και συσσωρεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης. Είναι πιο πιθανό να δεις τις γραμμές αν ασκείσαι σε ζεστό περιβάλλον ή αν γυμνάζεσαι σε υψηλή ένταση, καθώς τότε ιδρώνεις πιο έντονα.
Έχεις κράμπες
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο αλμυρός ιδρώτας τείνει να φέρει υψηλότερα επίπεδα ηλεκτρολυτών. Όταν το σώμα χάνει αρκετούς ηλεκτρολύτες ώστε να προκληθεί ανισορροπία, μπορεί να εμφανίσεις μια σειρά από δυσάρεστα, και μερικές φορές επικίνδυνα, συμπτώματα.
Μπορεί να αντιμετωπίζεις χρόνια προβλήματα με κράμπες κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, ή να αισθάνεσαι μεγάλη αδυναμία μετά την άσκηση. Εδώ είναι που ο σχεδιασμός της διατροφής και της ενυδάτωσης μπορεί να είναι θεμελιώδης.
Θέλεις αλμυρά τρόφιμα κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση
Το σώμα πολλές φορές μας δίνει σημάδια για το τι χρειάζεται για να λειτουργήσει καλύτερα. Ακριβώς όπως είναι σημαντικό να αναπληρώσεις τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες μετά από μια έντονη προπόνηση, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να φροντίσεις την ενυδάτωσή σου και τα επίπεδα νατρίου.
Αν παρατηρήσεις ότι το σώμα σου “χρειάζεται” τακτικά αλμυρά τρόφιμα, ακόμη και ενώ βρίσκεσαι στη μέση της προπόνησής σου, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι έχεις χαμηλά επίπεδα νατρίου ή ότι έχεις αλμυρό ιδρώτα.
Μπορεί επίσης να επιθυμείς αλμυρά τρόφιμα κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, κάτι που μπορεί να είναι σημάδι μεγάλης απώλειας ιδρώτα και νατρίου.
Τι μπορείς να κάνεις
Αν έχεις διαπιστώσει ότι έχεις αλμυρό ιδρώτα, υπάρχουν απλές τακτικές και μέθοδοι που μπορείς να εντάξεις στην κανονική σου προπόνηση αλλά και στη διατροφή σου.
Πρώτον, ανάλογα με την προπόνηση που έχεις σχεδιάσει να κάνεις, προετοιμάσου κατάλληλα. Αν έχεις προγραμματίσει μια προπόνηση χαμηλής έντασης, όπως γιόγκα, περπάτημα, η τυπική ενυδάτωση, συμπεριλαμβανομένων του νερού και των ροφημάτων με ηλεκτρολύτες, θα είναι γενικά αρκετή για να αναπληρώσει τυχόν χαμένους ηλεκτρολύτες.
Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες ή πιο έντονες προπονήσεις, ιδιαίτερα όταν γίνονται σε εξωτερικούς χώρους σε ζεστές ή υγρές συνθήκες απαιτούν λίγο περισσότερο σχεδιασμό και ενυδάτωση ενώ βρίσκεσαι σε κίνηση.
Όσο μεγαλύτερη και πιο έντονη είναι η προπόνηση, τόσο περισσότερο θα ιδρώνεις και τόσο πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστείς και να προγραμματίσεις τη στρατηγική ενυδάτωσης και ηλεκτρολυτών. Πριν από την προπόνηση, θα πρέπει να καταναλώνεις επίσης υγρά για να έχεις επαρκή ενυδάτωση.
Στη μέση της προπόνησης, ακόμα κι αν δεν διψάς, κατανάλωνε τακτικά νερό. Όταν η ένταση και ο όγκος της άσκησης αυξάνονται ο μηχανισμός δίψας του σώματος αμβλύνεται, οδηγώντας σε μικρότερη πρόσληψη υγρών, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν τα χρειάζεσαι.
Μόλις τελειώσει η προπόνηση, φρόντισε και πάλι να πιείς αρκετό νερό αλλά και ηλεκτρολύτες.
Τέλος, αν ασκείσαι πολύ συχνά ή για μεγάλη διάρκεια, είναι σημαντικό να αναπληρώνεις το νάτριο και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται μέσω του ιδρώτα καταναλώνοντας τακτικά αλάτι. Φυσικά αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείς το γιατρό σου σχετικά με τη συνιστώμενη πρόσληψη.