Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, τα άτομα που καταναλώνουν τουλάχιστον 1/4 μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (όπως το μπέικον) καθημερινά (περίπου 2 μερίδες την εβδομάδα) έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο από 1/10 μιας μερίδας καθημερινά, που ισοδυναμεί περίπου με 3 μερίδες τον μήνα.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με μία μερίδα ξηρών καρπών και οσπρίων, όπως φασόλια και μπιζέλια, θα μπορούσε να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου άνοιας. Οι συγγραφείς της μελέτης παρουσίασαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο Alzheimer’s Association International Conference (AAIC) 2024, τα οποία δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

Ωστόσο, προειδοποιούν ότι ενώ μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένισης και άνοιας, δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις ότι οποιοδήποτε τρόφιμο ή συστατικό μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας.

Άνοια & επεξεργασμένο κόκκινο κρέας

Για να διερευνήσουν πώς το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας επηρέασε τον κίνδυνο άνοιας, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από περισσότερα από 130.000 άτομα που είχαν συμμετάσχει στις έρευνες Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-Up Study. Αφού τους ακολούθησαν για 43 χρόνια, διαπίστωσαν ότι 11.173 είχαν εμφανίσει άνοια.

Κατάφεραν να παρακολουθήσουν τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια συχνότητας φαγητού που γίνονταν κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια. Στα ερωτηματολόγια, οι συμμετέχοντες απαντούσαν πόσο συχνά έτρωγαν μια μερίδα ορισμένων τροφίμων, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και διάφοροι ξηροί καρποί και όσπρια.

Όταν τα άτομα που κατανάλωναν το ένα τέταρτο της μερίδας ή και περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας καθημερινά, συγκρίθηκαν με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από το ένα δέκατο της μερίδας καθημερινά, βρέθηκε ότι είχαν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

Επιπλέον, η ομάδα των ερευνητών εξέτασε τη γνωστική λειτουργία 17.458 ατόμων, επισημαίνοντας ότι κάθε προστιθέμενη καθημερινή μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με μεγαλύτερη γνωστική γήρανση όσον αφορά τη συνολική λειτουργία και την ικανότητα των ανθρώπων να θυμούνται και να κατανοούν τη γλώσσα. Από την άλλη πλευρά, η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς και όσπρια συσχετίστηκε με 20% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας καθώς και λιγότερα χρόνια γνωστικής γήρανσης.

Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια ευνοούν τον εγκέφαλο

Όπως αναφέρει η μελέτη, η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς και όσπρια θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών καρπών και των οσπρίων σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία του εγκέφαλου.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη στο National Library of Medicine, η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, με τα μεγαλύτερα οφέλη να παρατηρούνται σε εκείνους με την υψηλότερη, μακροπρόθεσμη συνολική πρόσληψη ξηρών καρπών

Επιπλέον τα φασόλια είναι γεμάτα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Cleveland Clinic, οι βιταμίνες αυτές συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και υποστηρίζοντας τον σχημτισμό υγιών ερυθρών αιμσφαιρίων.