Η μοναξιά επηρεάζει πολλά περισσότερα από την διάθεσή σας. Όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη θα μπορούσε να διαταράξει και τον ύπνο σας, καθώς οι άνθρωποι που βιώνουν πιο συχνά μοναξιά τείνουν να έχουν πιο συχνούς και έντονους εφιάλτες.
Ερευνητές από διαφορετικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στο αίσθημα μοναξιάς και τους εφιάλτες σε δύο ξεχωριστές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 συμμετέχοντες. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Psychology, η μοναξιά θα μπορούσε να αποτελεί ένα σημαντικό προγνωστικό παράγοντα τόσο για την συχνότητα που οι άνθρωποι βλέπουν εφιάλτες όσο και για το πόσο ενοχλητικοί ή τρομακτικοί μπορεί να είναι.
Θέλοντας να εξερευνήσουν τους πιθανούς λόγους που η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους εφιάλτες, οι ερευνητές στράφηκαν στην εξελικτική θεωρία της μοναξιάς (evolutionary theory of loneliness), η οποία προτείνει ότι τα συναισθήματα της μοναξιάς εξελίχθηκαν ως ένα είδος συστήματος προειδοποίησης για την έλλειψη κοινωνικών σχέσεων. Όπως ο σωματικός πόνος μας παρακινεί να αντιμετωπίσουμε τους τραυματισμούς, ο ψυχολογικός πόνος της μοναξιάς μπορεί να μας παρακινήσει να αναζητήσουμε κοινωνικούς δεσμούς που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση, εξηγούν οι ερευνητές.
Πώς συνδέονται μοναξιά και εφιάλτες;
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 ενήλικες στις ΗΠΑ, ηλικίας 18 έως 81 ετών, επισημαίνει ότι τα πιο μοναχικά άτομα ανέφεραν πιο συχνούς και ανησυχητικούς εφιάλτες. Οι ερευνητές εντόπισαν τρεις βασικούς παράγοντες πίσω από την σύνδεση αυτή:
- Άγχος
- Μηρυκασμός (επίμονη ανησυχία)
- Υπερδιέγερση (κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης)
Τα μοναχικά άτομα, εξηγούν οι ερευνητές, έτειναν να βιώνουν συχνά έντονη ανησυχία και να βρίσκονται σε υπερδιέγερση, ψυχικές καταστάσεις που με την σειρά τους συνδέονταν με πιο συχνούς και έντονους εφιάλτες.
Ενώ το στρες φάνηκε να παίζει ρόλο στην πρώτη τους μελέτη, δεν προέκυψε ως σημαντικός παράγοντας όταν εξετάστηκε παράλληλα με την υπερδιέγερση και τον μηρυκασμό στη δεύτερη μελέτη. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, σύμφωνα με τις υποθέσεις των ερευνητών, ότι η υπερδιέγερση και ο μηρυκασμός μπορεί να είναι πιο συγκεκριμένες εκδηλώσεις άγχους που σχετίζονται ιδιαίτερα με εμπειρίες εφιάλτη.