Δύσκολα θα φανταζόμασταν τη ζωή σε ένα σπίτι χωρίς ψυγείο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ψυγείο καταναλώνει το 14,7% του συνολικού οικιακού ρεύματος. Τα νούμερα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα αν το χρησιμοποιούσαμε πιο προσεκτικά ή αν επιλέγαμε τεχνολογίες με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Πώς θα επιτύχουμε… οικονομία στην κουζίνα;

Οικονομία στην κουζίνα: Πώς φροντίζουμε το ψυγείο, προστατεύοντας και τον πλανήτη

  • Υπάρχει ειδική σήμανση για την απόδοση του ψυγείου. Η κλίμακα ξεκινά από το Α, για τις πιο αποδοτικές καταναλώσεις, και φτάνει μέχρι το G, για τις μικρότερες. Με ένα μοντέλο με ενεργειακή απόδοση Α, έχουμε σημαντικά οφέλη ενέργειας και οικονομίας.
  • Φροντίζουμε το μοντέλο που θα επιλέξουμε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Η Greenpeace έχει προωθήσει την τεχνολογία ψυγείων Greenfreeze, που δεν καταστρέφουν το όζον και δεν συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  • Επιλέγουμε το ψυγείο που θα καλύψει τις ανάγκες μας. Αν συνηθίζουμε να αποθηκεύουμε μεγάλο όγκο τροφίμων, θα πρέπει να αγοράσουμε ένα ψυγείο με αντίστοιχη χωρητικότητα. Διαφορετικά, μια μικρότερη συσκευή θα αναγκαστεί να καταναλώσει περισσότερο ρεύμα για να αποδώσει, και μάλιστα χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
  • Εάν το ψυγείο μας δεν έχει την ένδειξη «Full No Frost», που δηλώνει ότι κάνει αυτόματα απόψυξη, θα πρέπει να φροντίζουμε να την κάνουμε τακτικά εμείς.
  • Αποφεύγουμε να ανοίγουμε άσκοπα τις πόρτες της συσκευής και αποφασίζουμε από πριν τι θα χρειαστούμε. Κοινώς, δεν τρώμε με ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου ό,τι υπάρχει στο εσωτερικό του.
  • Αντικαθιστούμε τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης με γυάλινα, που διατηρούν τα τρόφιμα και τα ποτά πιο κρύα. Έτσι το ψυγείο θα «εργάζεται» λιγότερο για την ψύξη.

Τι επιπλέον είναι ωφέλιμο να κάνουμε

Καθαρίζουμε συχνά το εσωτερικό του ψυγείου. Πρόκειται για ένα υγρό περιβάλλον που αναπτύσσει συχνά μικρόβια. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι απαραίτητο να ελέγχουμε συχνά την κατάσταση των τροφίμων που έχουμε αποθηκευμένα. Και βέβαια:

  • Δεν τοποθετούμε ποτέ ζεστό φαγητό στο ψυγείο, γιατί αλλοιώνεται και αυξάνει τη γενική θερμοκρασία της μονάδας.
  • Η λειτουργία αυτόματης παραγωγής πάγου αυξάνει τη χρήση ενέργειας του ψυγείου κατά 14% έως 20%, καθώς και την τιμή του.
  • Ελέγχουμε ότι οι σφραγίδες στις πόρτες του ψυγείου είναι σφιχτές. Τοποθετούμε ένα χαρτονόμισμα στην πόρτα και την κλείνουμε. Εάν μπορούμε να το τραβήξουμε εύκολα, θα χρειαστεί να επισκευάσουμε ή να καθαρίσουμε το στεγανοποιητικό δακτύλιο του ψυγείου. Η πόρτα της συσκευής πρέπει πάντα να κλείνει αεροστεγώς.
  • Δεν τοποθετούμε το ψυγείο δίπλα σε καλοριφέρ ή στα σημεία του σπιτιού που λούζονται από ήλιο. Για κάθε βαθμό πάνω από 21°C που περιβάλλει το ψυγείο, η μονάδα χρησιμοποιεί 2,5% περισσότερη ισχύ προκειμένου να διατηρεί το περιεχόμενό της δροσερό.
  • Το ψυγείο πρέπει να εξέχει λίγο από τα υπόλοιπα έπιπλα για να λειτουργεί σωστά ο εξαερισμός.
  • Ρυθμίζουμε τη σωστή θερμοκρασία μεταξύ 1°C και 7°C στο θάλαμο συντήρησης και μεταξύ -15°C και -23°C στον καταψύκτη, ανάλογα με τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και την εποχή του χρόνου. Ένα θερμόμετρο ψυγείου θα μας βοηθήσει.