Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα πιο έξυπνα κατοικίδια;

Σκύλοι με πλούσιο λεξιλόγιο

Ο σκύλος είναι ένα πανέξυπνο ζώο που διαισθάνεται, καταλαβαίνει και μπορεί να μάθει πολλά πράγματα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία υποστηρίζουν ότι τα μαλινουά (ή αλλιώς βελγικοί ποιμενικοί) είναι η πιο έξυπνη ράτσα. Σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο «Scientific Reports», τα λαμπραντόρ και τα μπόρντερ κόλεϊ είναι επίσης πολύ ικανά στο να ερμηνεύουν τις ανθρώπινες χειρονομίες. Οι σκύλοι ωστόσο δεν μιλούν μόνο τη γλώσσα του σώματος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, ένας σκύλος μπορεί να μάθει από 165 έως 250 λέξεις.

Γάτες που λύνουν προβλήματα

Πόσο έξυπνη είναι πραγματικά μια γάτα; Οι επιστήμονες δυσκολεύονται να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα καθώς οι γατούλες είναι ανεξάρτητες και κάνουν πάντα αυτό που θέλουν – και, όπως καταλαβαίνετε, δεν θέλουν να συμμετέχουν σε πειράματα! Αυτό δίνει ένα προβάδισμα στους σκύλους, οι οποίοι είναι πιο συνεργάσιμοι και μπορούν να εκπαιδευτούν, ωστόσο οι ατίθασες γάτες είναι καλύτεροι λύτες προβλημάτων. Φαίνεται ότι, συγκριτικά με τους σκύλους αλλά και με τα περισσότερα θηλαστικά, έχουν περισσότερους νευρώνες στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων, την επίλυση προβλημάτων, τον προγραμματισμό και τη μνήμη. Ερευνητές του πανεπιστημίου Tufts στη Βοστόνη ισχυρίζονται μάλιστα ότι οι άνθρωποι και οι γάτες έχουν παρόμοια δομή εγκεφάλου. Μερικές από τις πιο έξυπνες ράτσες είναι οι μπαλινέζες, οι σιαμέζες, οι γάτες Αβησσυνίας, Βεγγάλης και Βιρμανίας.

Επικοινωνιακοί παπαγάλοι

Αυτά τα ζωηρά, ευφυή και ιδιαίτερα ομιλητικά πουλιά, όταν έχουν διάθεση, μιμούνται ήχους που ακούν στο περιβάλλον τους και μπορούν να μιλούν ακατάπαυστα. Μάλιστα μπορούν να πουν γύρω στις εκατό λέξεις. Ρεκόρ φλυαρίας: Ένας παπαγάλος του είδους μπατζεριγκάρ με το όνομα Πακ κατέκτησε το Γκίνες αφού μέσα στα χρόνια της ζωής του κατάφερε να πει συνολικά 1.728 λέξεις! Όπως και οι γάτες, οι παπαγάλοι είναι εξαιρετικοί λύτες προβλημάτων, ενώ η μνήμη τους τους επιτρέπει να ξεπερνούν τις γνωστικές ικανότητες ενός νηπίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητές του Harvard, οι αφρικανικοί γκρίζοι παπαγάλοι μπορούν να αναγνωρίζουν αντικείμενα, να απομνημονεύουν μοτίβα και να λύνουν προβλήματα ταχύτερα από ένα 5χρονο παιδί.

Χρυσόψαρα με… μνήμη ελέφαντα

Δεν είναι απαραίτητα τα πιο έξυπνα ζώα και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το επίπεδο νοημοσύνης τους με αυτό που έχουν οι σκύλοι ή οι γάτες, αλλά αξίζουν πολύ περισσότερα εύσημα απ’ όσα τους δίνουμε. Και, όχι, η μνήμη τους δεν κρατά μόνο 3 δευτερόλεπτα. Για την ακρίβεια, τα χρυσόψαρα μπορούν να αναγνωρίζουν και να θυμούνται άλλα άτομα, ακόμα και μετά από μεγάλες περιόδους αποχωρισμού. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Animal Cognition» δείχνει ότι αναγνωρίζουν πρόσωπα, ήχους και δονήσεις, ενώ έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στον άνθρωπο που τα ταΐζει.

*Smart info

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νοημοσύνη της γάτας και του σκύλου είναι συγκρίσιμη με εκείνη ενός παιδιού 2 ετών.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Λάζαρο Καρανάσιο, κτηνίατρο.