Το καλοκαίρι οι περιβαλλοντικές συνθήκες αλλάζουν επηρεάζοντας, αναπόφευκτα, και τις ανάγκες του δέρματός μας. Η έκθεση στον ήλιο, η ζέστη, η υγρασία, η κατανάλωση αλκοόλ που συνήθως συνοδεύει τις καλοκαιρινές εξόδους και αποδράσεις, το ξενύχτι, όλα αυτά επιδρούν στην επιδερμίδα και οι επιπτώσεις τους, αν δεν έχετε προνοήσει, συνήθως κάνουν αισθητή την παρουσία τους πριν καν φύγει ο Αύγουστος. Με τις πολύτιμες συμβουλές της δερματολόγου Παναγιώτας Ρήγα, ετοιμάσαμε τον απόλυτο οδηγό της σεζόν για όμορφη, λαμπερή, ξεκούραστη επιδερμίδα μετά τις διακοπές.

1. Προτεραιότητα η αντηλιακή προστασία

Νούμερο 1 μέλημά σας το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι η αντηλιακή προστασία. «Μαζί με τη σωστή χρήση ενός προϊόντος ευρέος φάσματος με υψηλό SPF, απαραίτητο είναι να φοράτε καπέλο και να αναζητάτε τη σκιά τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας. Να θυμάστε ότι και η άμμος αντανακλά τον ήλιο, οπότε ακόμα και αν κάθεστε κάτω από την ομπρέλα, πάλι δέχεστε ηλιακή ακτινοβολία. Μια καλή ιδέα είναι τα ρούχα με UPF, δηλαδή με αντηλιακή προστασία στην ύφανσή τους, τα οποία προστατεύουν όσους δεν θέλουν (ή ξεχνούν) να ανανεώνουν συχνά το αντηλιακό», προτείνει η Παναγιώτα Ρήγα.

2. Αλκοόλ με μέτρο

Το καλοκαίρι «τραβάει» παγωμένα κοκτέιλ και χαλάρωση με θέα στο απέραντο γαλάζιο. Αυτό το σκηνικό, όμως, «στρεσάρει ιδιαίτερα το δέρμα γιατί η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει flashing, ειδικά αν έχετε πολλές ευρυαγγείες, σίγουρα ξηραίνει την επιδερμίδα και μακροπρόθεσμα μειώνει την ελαστικότητά της», εξηγεί η δερματολόγος.

3. Οπωσδήποτε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύ σημαντικά και το καλοκαίρι, «επειδή ο ήλιος προκαλεί φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στο δέρμα, παράγοντες που ενοχοποιούνται για τη φωτογήρανση», εξηγεί η ειδικός και προτείνει: «Ενισχύστε τη διατροφή σας με τα κατάλληλα τρόφιμα, δηλαδή με κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Και βέβαια, είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός αντιοξειδωτικού ορού το πρωί, κάτω από το αντηλιακό σας, για να ενισχύσετε τη δράση του».

4. Εμποδίστε τις ατέλειες

Συχνά το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, της εφίδρωσης και της αύξησης του σμήγματος, ειδικά στα λιπαρά δέρματα, δημιουργούνται διάφορες ατέλειες και σπυράκια. «Καλό είναι να έχετε μαζί σας μια λοσιόν με σαλικυλικό ή αζελαϊκό οξύ, δύο συστατικά που καταπολεμούν αμέσως αυτές τις μικροατέλειες, κάνουν την επιδερμίδα πιο λεία και λαμπερή και δεν έχουν καμία αλληλεπίδραση με τον ήλιο».

5. Αλλάξτε υφές

«Από την πρωινή ενυδατική μέχρι τη βραδινή ρουτίνα σας, καλό είναι οι υφές των προϊόντων που χρησιμοποιείτε το καλοκαίρι να είναι λεπτόρρευστες για να μην μπλοκάρουν το δέρμα, το οποίο εκ των πραγμάτων γίνεται λίγο πιο λιπαρό και ιδρώνει περισσότερο», συμβουλεύει η κυρία Ρήγα.

6. Μόνο ήπιες συνθέσεις

Το καλοκαίρι επειδή αναπόφευκτα το δέρμα αφυδατώνεται, καλό είναι να αποφεύγετε τα σκληρά καθαριστικά και απολεπιστικά προϊόντα γιατί επιδεινώνουν την αφυδάτωσή του και όλη αυτή η απορρύθμιση επιβραδύνει τις λειτουργίες του. «Επιλέξτε ένα ήπιο καθαριστικό με το οποίο θα πλένετε το πρόσωπό σας μία με δύο φορές την ημέρα. Όσον αφορά τα απολεπιστικά, προτιμήστε τα β-υδροξυοξέα και λιποϋδροξυοξέα, που είναι πιο ευγενικά με το δέρμα, και χρησιμοποιήστε τα μία με δύο φορές την εβδομάδα», προτείνει η δερματολόγος.

7. Ρετινόλη με τρόπο

«Δεν χρειάζεται να σταματήσετε τη ρετινόλη το καλοκαίρι, αυτό είναι μύθος. Η ρετινόλη είναι μια ουσία που, όταν εφαρμόζεται το πρωί, οξειδώνεται, οπότε δεν έχει καμία δράση στο δέρμα», λέει η ειδικός και προσθέτει: «Ωστόσο, καλό είναι να διαλέξετε μια ρετινόλη η οποία δεν σας προκαλεί ερεθισμούς γιατί δεν θέλουμε το ερεθισμένο δέρμα να εκτίθεται στον ήλιο. Επομένως, το καλοκαίρι καλό είναι να χρησιμοποιείτε μια ρετινόλη την οποία έχει ήδη συνηθίσει το δέρμα σας, να εφαρμόζετε μικρή ποσότητα το βράδυ και το πρωί να βάζετε το αντηλιακό σας». Extra tip: «Αν εφαρμόσετε και έναν ορό προσώπου με βιταμίνη C το πρωί, ενισχύετε πάρα πολύ την παραγωγή κολλαγόνου», τονίζει η Παναγιώτα Ρήγα.

8. Σωστή ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι πολύτιμη όλο το χρόνο, το καλοκαίρι όμως ακόμα περισσότερο. «Είναι απαραίτητο να πίνετε άφθονο νερό, γιατί ο οργανισμός αφυδατώνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο ήλιος και η ζέστη ξεραίνουν το δέρμα, οπότε πρέπει να δίνετε μεγαλύτερη έμφαση στη σωστή ενυδάτωση. Επιλέξτε προϊόντα με κεραμίδια και υαλουρονικό οξύ για το πρόσωπο και ουρία για το σώμα, ένα συστατικό που συγκρατεί το νερό στο δέρμα, βοηθώντας το να φαίνεται λείο και ελαστικό», εξηγεί η δερματολόγος.

+1 Ραντεβού στον ειδικό

«Πριν φύγετε διακοπές, κλείστε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σας για καθαρισμό, εντατική ενυδάτωση, επιφανειακό peeling, ακόμα και για μια μεσοθεραπεία με skin booster για έξτρα ενυδάτωση εκ των έσω. Έτσι, το δέρμα σας θα είναι καθαρό, φωτεινό, απαλλαγμένο από τα νεκρά κύτταρα, ώστε να αντεπεξέλθει πολύ πιο εύκολα στις προκλήσεις του καλοκαιριού», προτείνει η ειδικός.