Νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS) αποκαλύπτει ότι οι περιπτώσεις καρκίνου αυξάνονται σε διαδοχικά νεότερες γενιές για 17 από 34 τύπους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του παγκρέατος και του στομάχου. Οι τάσεις θνησιμότητας αυξήθηκαν επίσης σε συνδυασμό με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος (μόνο για τις γυναίκες), της μήτρας, της χοληδόχου κύστης, των όρχεων και του παχέος εντέρου.
Για την μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Public Health, οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα περιπτώσεων από 23.654.000 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με 34 τύπους καρκίνου και δεδομένα θνησιμότητας από 7.348.137 θανάτους για 25 τύπους καρκίνου από την Βορειοαμερικανική Ένωση Κεντρικών Μητρώων Καρκίνου και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ, για άτομα ηλικίας 25-84 ετών για την χρονική περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2000 έως 31 Δεκεμβρίου 2019.
Για να συγκρίνουν τα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των γενεών, υπολόγισαν τις αναλογίες περιπτώσεων καρκίνου και θνησιμότητας ανάλογα με την κοόρτη γεννήσεων, ανά έτη γέννησης, διαχωρισμένα σε διαστήματα πέντε ετών, από το 1920 έως το 1990.
Για ποιες γενιές αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου;
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά περιπτώσεων καρκίνου αυξάνονταν σε κάθε διαδοχική γενιά (κοόρτη γέννησης) από το 1920 για οκτώ από τους 34 τύπους καρκίνου. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά περιπτώσεων ήταν περίπου δύο έως τρεις φορές υψηλότερα για τα άτομα που γεννήθηκαν το 1990 συγκριτικά με εκείνα που γεννήθηκαν το 1955 για τους καρκίνους του παγκρέατος, των νεφρών και του λεπτού εντέρου τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και για τον καρκίνο του ήπατος σε γυναίκες.
Επιπλέον, τα ποσοστά περιπτώσεων αυξήθηκαν σε νεότερες γενιές, για εννέα από τους υπόλοιπους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, της μήτρας, του παχέος εντέρου, του στομάχου, της χοληδόχου κύστης, των ωοθηκών, των όρχεων, του πρωκτού και του σαρκώματος Kaposi σε άνδρες. Παράλληλα τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν σε διαδοχικά νεότερες γενιές παράλληλα με τα ποσοστά περιπτώσεων για καρκίνο του ήπατος (μόνο για γυναίκες), της μήτρας, της χοληδόχου κύστης, των όρχεων και του παχέος εντέρου.
«Η αύξηση των ποσοστών καρκίνου σε αυτή τη νεότερη ομάδα ανθρώπων υποδεικνύει τον αυξανόμενο κίνδυνο και συχνά χρησιμεύει ως πρώιμος δείκτης μελλοντικής επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας. Χωρίς αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε επίπεδο πληθυσμού και καθώς ο κίνδυνος αυξάνεται για τις νεότερες γενιές διότι τα άτομα γερνούν, θα μπορούσε να συμβεί μια συνολική αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου, ανακόπτοντας ή αναστρέφοντας δεκαετίες προόδου κατά της νόσου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Ahmedin Jemal, ανώτερος αντιπρόεδρος επιστήμης επιτήρησης και ισότητας υγείας στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.
«Τα δεδομένα υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη εντοπισμού και αντιμετώπισης των υποκείμενων παραγόντων κινδύνου στους πληθυσμούς της Γενιάς Χ (Gen X) και των Millenials για την υιοθέτηση στρατηγικών πρόληψης» συμπληρώνει ο ίδιος.