Η ευεξία περνά από το έντερο και το στομάχι. Γι’ αυτό και η εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος πρέπει να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές σας, καθώς από αυτό εξαρτώνται πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού σας. Οι καούρες, το φούσκωμα, η δυσπεψία, ο πόνος, η δυσκοιλιότητα κ.ά. είναι συμπτώματα με τα οποία το πεπτικό σας σας προειδοποιεί και αντιδρά στα λάθη που κάνετε. Οι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως είναι το βαρύ φαγητό και το αλκοόλ, το στρες, η κούραση, τα ξενύχτια, επιβαρύνουν το στομάχι σας. Ας δούμε λοιπόν τι το βλάπτει και τι το βοηθά.

Τι «αντιπαθεί» το στομάχι

Όταν έχετε κάποια ευαισθησία στο στομάχι, μπορεί μερικά από τα παρακάτω –ή και όλα– να σας ενοχλούν: τα βαριά, πικάντικα, καυτερά, τηγανητά, λιπαρά φαγητά, η σοκολάτα, η πιπεριά, τα εσπεριδοειδή, το αβγό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα καρυκεύματα, ο καφές, οι πίκλες, τα παστά, τα καπνιστά, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα, το στρες κ.ά.

Τι το βοηθά

Στη μάχη κατά της δυσπεψίας, θα σας βοηθήσει –εκτός από την αποφυγή όλων των ερεθιστικών παραγόντων– το να τρώτε συχνά, πολλά και μικρά γεύματα και να φροντίζετε το βραδινό σας να είναι ελαφρύ και να το καταναλώνετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι.

Όταν οι ενοχλήσεις επιμένουν

Όταν έχετε δυσπεψία, καούρες, ξινίλες, φούσκωμα στο στομάχι, κολικοειδείς πόνους, τάση προς εμετό τα οποία προκύπτουν είτε στη διαδικασία της πέψης (μετά τη λήψη συγκεκριμένων τροφών που ενοχλούν τον κάθε άνθρωπο) είτε άσχετα από τη λήψη τροφής, σε ημέρες που έχετε κάνει πολλές καταχρήσεις (τσιγάρο, αλκοόλ, καφέδες, κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού κ.λπ.) ή έχετε υποστεί πολύ στρες, ειδικά όταν όλες αυτές οι ενοχλήσεις επαναλαμβάνονται και σας ταλαιπωρούν σε τακτά χρονικά διαστήματα, εμφανίζονται ξαφνικά και χωρίς προφανή λόγο, υποχωρούν όταν τρώτε ή γίνονται πιο έντονες, συνδυάζονται με απώλεια κιλών κ.λπ., πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να αποκλειστούν κάποιες παθήσεις με τις κατάλληλες εξετάσεις (κλινική εξέταση, γαστροσκόπηση, υπέρηχος άνω κοιλίας κ.λπ.).

5 παράγοντες που επηρεάζουν το έντερό σας

1 Tο μυαλό σας

Θα έχετε πιθανόν παρατηρήσει ότι όταν σας καταβάλει το στρες και είστε νευρικοί συχνά έχετε και ενοχλήσεις στο έντερο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος και το έντερο βρίσκονται σε μια διαρκή επικοινωνία. Έτσι, είναι πολύ πιθανόν, εξαιτίας του στρες, των σκέψεών σας ή της ψυχολογικής σας κατάστασης, να επηρεαστεί το έντερό σας και ως εκ τούτου να έχετε ανεξήγητη διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

2 Ο πρωινός καφές

Το ξεκίνημα της ημέρας με ένα φλιτζάνι καφέ ή και περισσότερα σε κάποιους ανθρώπους ενεργοποιεί και επιταχύνει το γαστρεντερικό σύστημα συνολικά. Αυτή η συνήθεια –στα άτομα με σχετική ευαισθησία– μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εσπευσμένη αναζήτηση της τουαλέτας.

3 Ταξίδια

Το στρες του ταξιδιού, τα διαφορετικά φαγητά, η αλλαγή στο νερό, η διαταραχή της ρουτίνας σας αλλά και το γεγονός ότι όταν ταξιδεύετε περνάτε πολλές ώρες καθιστοί μπορεί να επιβραδύνουν το γαστρεντερικό σας σύστημα, προκαλώντας δυσκοιλιότητα.

4 Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά λειτουργούν σαν μια βόμβα που σαρώνει όλο το μικροβίωμα του εντέρου, τόσο τα καλά όσο και τα κακά βακτήρια. Έτσι, το έντερο χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να συνέλθει και σίγουρα έχει ανάγκη και από κάποια πιο ειδική βοήθεια. Τα προβιοτικά, είτε σε μορφή συμπληρωμάτων είτε σε τροφές που τα περιέχουν, όπως το γιαούρτι και κυρίως το κεφίρ, συμβάλλουν στην αποκατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.

5 Γυναικείος κύκλος

Συχνά η έμμηνος ρήση συνδυάζεται με διάρροια και αυτό έχει να κάνει με τις ορμόνες που προκαλούν έντονη δραστηριότητα στο έντερο.

Το αλκοόλ βλάπτει επίσης το έντερο

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συγκαταλέγεται στα όσα επιδεινώνουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και επίσης συνδέεται με μια σχετικά πιο αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Αντίστοιχα, το κάπνισμα και η παχυσαρκία μπορεί να επιδεινώνουν με τη σειρά τους το ευερέθιστο έντερο, ενώ επίσης αυξάνουν σε κάποιο βαθμό την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ημερολόγιο τουαλέτας

Αν σας ενοχλούν τα γουργουρίσματα, η έντονη κινητικότητα του εντέρου κ.λπ., μια καλή ιδέα είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώνετε τι φάγατε και τι ήπιατε κάθε μέρα και πόσες φορές επισκεφθήκατε την τουαλέτα ώστε να διαπιστώσετε αν η κατανάλωση κάποιας συγκεκριμένης τροφής ή ποτού ευθύνεται για τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Τι βοηθά το έντερο

Η άσκηση

Η σωματική κίνηση συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Οι μύες του πεπτικού συστήματος επηρεάζονται θετικά ακόμα και από το απλό περπάτημα. Μάλιστα, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 62.000 γυναίκες, όσες ανέφεραν καθημερινή σωματική δραστηριότητα είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα σε σχέση με εκείνες που γυμνάζονταν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Η σωστή θέση στην τουαλέτα

Οι σύγχρονες τουαλέτες δεν βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Δοκιμάστε να βάλετε ένα μικρό σκαμπό ή μερικά βιβλία όπου θα πατήσουν τα πόδια σας εκεί ώστε τα γόνατά σας να έρθουν αρκετά ψηλά όσο είστε καθισμένοι στην τουαλέτα και θα δείτε βελτίωση. Αν μάλιστα ακουμπήσετε και τους αγκώνες σας στα γόνατα, θα αποκτήσετε ακόμα καλύτερη θέση.

Να υπακούτε στις ανάγκες του σώματός σας

Μερικές φορές είτε επειδή βιάζεστε (π.χ., να φύγετε από το σπίτι το πρωί) είτε γιατί σιχαινόσαστε ή νιώθετε άβολα επειδή δεν βρίσκεστε στο δικό σας χώρο κ.λπ., αποφεύγετε να επισκεφθείτε την τουαλέτα παρά το γεγονός ότι αισθάνεστε αυτή την ανάγκη. Έτσι, το έντερό σας τείνει να τεμπελιάζει και να αδρανοποιείται. Μια συμβουλή είναι να προσπαθείτε να πηγαίνετε καθημερινά την ίδια ώρα στην τουαλέτα, ώστε να εκπαιδεύσετε το έντερό σας σε μια ρουτίνα.

Η κατάλληλη διατροφή

Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, θα σας βοηθήσει το να πίνετε πολύ νερό και να καταναλώνετε φυτικές ίνες (φρούτα αποξηραμένα ή φρέσκα με τη φλούδα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης), ελαιόλαδο και μέλι αλλά και επίσης: σύκα –ξερά ή φρέσκα–, αποξηραμένα δαμάσκηνα, ακτινίδια, φράουλες, κολοκύθες, βερίκοκα, γκότζι μπέρι, λιναρόσπορο, κεφίρ και κανέλα.

Η δύναμη του μασάζ

Αν κάνετε κυκλικές δεξιόστροφες κινήσεις στην περιοχή της κοιλιάς και χαμηλά στη μέση μία με δύο φορές την ημέρα, θα βοηθήσετε στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου σας.

Φαρμακευτική βοήθεια

Για την ανακούφιση από τις ενοχλήσεις, ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συστήσει αφεψήματα, σταγόνες, χάπια και κάψουλες, φτιαγμένα με φυσικά συστατικά όπως η μολόχα, η αλόη, η φραγκούλα, το ραδίκι, η κασκάρα, η βαλεριάνα, το γαϊδουράγκαθο, τα φύλλα Αλεξανδρείας ή τα φύλλα σέννας (σιναμικής) ή κάποια άλλα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Είναι σημαντικό να παίρνετε αυτά τα βοηθήματα –σε μικρή ποσότητα την πρώτη φορά για να δείτε αν σας ταιριάζουν– πριν από τη βραδινή κατάκλιση ώστε να προλάβουν να δράσουν το πρωί.

Κολονοσκόπηση: η απαραίτητη

Μετά την ηλικία των 45 ετών (και νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό), θα πρέπει να κάνετε μια κολονοσκόπηση, είτε έχετε ενδείξεις ή κληρονομικό ιστορικό είτε όχι, γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να ξεκινήσει από κάτι απλό, που αντιμετωπίζεται εύκολα, όπως είναι ένας πολύποδας. Αν βέβαια, οποιαδήποτε στιγμή, παρουσιάσετε ύποπτα συμπτώματα (έντονη διάρροια ή δυσκοιλιότητα για αρκετές εβδομάδες, πόνους που σας απασχολούν για καιρό και κυρίως αίμα στα κόπρανα που επιμένει), τότε, πριν βιαστείτε να τα αποδώσετε σε κάτι αθώο, π.χ. στις αιμορροΐδες, πρέπει να διερευνήσετε την κατάσταση του εντέρου, κατ’ αρχάς επισκεπτόμενοι το γαστρεντερολόγο σας.