Όλοι γνωρίζουμε ένα τουλάχιστον άτομο το οποίο γυρνάει από την προπόνηση του και είναι γεμάτο θετική ενέργεια και την καλύτερη διάθεση που μπορεί να έχει. Ακόμα και εάν σου φαίνεται περίεργο, στην πραγματικότητα ακόμη και μια απλή ή σύντομη συνεδρία μπορεί να εντείνει τα θετικά συναισθήματα της ελπίδας, της ηρεμίας, της σύνδεσης και γενικά της καλής διάθεσης.
Ωστόσο ορισμένοι μπορεί να τελειώνουν τη προπόνηση τους και να αισθάνονται εντελώς καταπονημένοι. Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην βρίσκουν όλα τα άτομα ευχαρίστηση στην άσκηση, καθώς άλλοι μπορεί να την απολαμβάνουν λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Σε όποια κατηγορία και εάν ανήκεις, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε τις αλλαγές που μπορείς να κάνεις στην προπόνησή σου, έτσι ώστε να “εκπαιδεύσεις” το σώμα και το μυαλό σου να ευχαριστιούνται την γυμναστική.
Οι επιστήμονες παλιά πίστευαν ότι η καλή διάθεση μετά από μια προπόνηση οφείλεται αποκλειστικά στις ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευτυχίας, οι οποίες λειτουργούν καταπραϋντικά, ανακουφίζοντας και από τον πόνο. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα πιο σύνθετο “κοκτέιλ” άλλων βασικών χημικών ουσιών που ενισχύουν την καλή διάθεση και παράγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Κάθε συστατικό παίζει ξεχωριστό αλλά και συμπληρωματικό ρόλο.
Πιο συγκεκριμένα, η άσκηση ενεργοποιεί την ντοπαμίνη, έναν πολυσυζητημένο νευροδιαβιβαστή που δημιουργεί το αίσθημα της ανταμοιβής και μας ωθεί να την επιδιώξουμε. Είναι ένας λόγος που οι άνθρωποι αισθάνονται καλά μετά την άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται επίσης με την απελευθέρωση της σεροτονίνης, η οποία μας βοηθά να αισθανόμαστε συγκεντρωμένοι και ήρεμοι. Και πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια άλλη χημική ουσία, την ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που μας βοηθά να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους, ενισχύοντας την αίσθηση της κοινωνικής σύνδεσης.
Πώς να γυμνάζεσαι για καλύτερη διάθεση;
Ανέβασε παλμούς για τουλάχιστον 30 λεπτά
Είναι λογικό τα πρώτα 20 με 30 λεπτά της άσκησης να αισθάνεσαι κόπωση, είτε είσαι επαγγελματίας αθλητής είτε αρχάριος αθλούμενος. Ωστόσο προσπάθησε να ανεβάσεις παλμούς για τουλάχιστον μισή ώρα, καθώς η άσκηση προκαλεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης, νευροδιαβιβαστές που παίζουν ρόλο στη καλή μας διάθεση.
Δώσε στον εαυτό σου τουλάχιστον τρεις εβδομάδες
Ακριβώς όπως οι μύες χρειάζονται χρόνο για να χτιστούν, το ίδιο χρειάζεται και ο εγκέφαλος σου για να αναπτύξει ένα δυνατό σύστημα επιβράβευσης από την άσκηση. Όσο λιγότερο σωματικά δραστήριος είσαι, τόσο λιγότερο ανταποκρίνεται αυτό το σύστημα ντοπαμίνης.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αν έχεις καιρό να ασκηθείς θα σου πάρει περίπου τρεις εβδομάδες τακτικής άσκησης πριν αρχίσεις να αισθάνεσαι την επιβράβευση και την επιθυμία να επανέλθεις στη γυμναστική. Έτσι λοιπόν ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης χρειάζεται χρόνος. Ξεκίνα σταδιακά για την αποφυγή τραυματισμών και προσπάθησε οι προπονήσεις σου να γίνονται τακτικά και με συνέπεια. Σύντομα θα νιώσεις την επιβράβευση.
Βάλε ποικιλία
Ενώ η ήπια αερόβια άσκηση φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική για την βελτίωση της διάθεσης, δεν είναι η μοναδική που τα καταφέρνει, σύμφωνα και με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. Στην πραγματικότητα όλες οι μορφές άσκησης μπορούν να είναι αποτελεσματικές.
Διαφορετικές μορφές άσκησης, όπως η προπόνηση με αντιστάσεις ή η γιόγκα, έχουν τα μοναδικά τους οφέλη, όλες όμως συμβάλλουν στην καλύτερη διάθεση.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να ψάξεις και να βρεις την μορφή άσκησης που σου ταιριάζει και που σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα για να μην βλέπεις κάθε προπόνηση σαν αγγαρεία. Δοκίμασε διάφορες μορφές γυμναστικής και παρατήρησε πώς αισθάνεσαι κάνοντας καθεμία. Σίγουρα θα βρεις την ιδανική!