Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) μεταξύ των μεγαλύτερων ενηλίκων αυξάνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών που διαγνώστηκαν με χλαμύδια, γονόρροια ή σύφιλη στις ΗΠΑ αυξήθηκε περίπου κατά τρεις, πέντε και επτά φορές, αντίστοιχα, από το 2010 έως το 2023.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο είναι πως οι γυναίκες άνω των 50 ετών είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τον ιό του HIV, από ότι οι νέες γυναίκες.

Ένας από τους λόγους που τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι τόσο διαδεδομένα μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών είναι το γεγονός ότι υπάρχει λιγότερη ενημέρωση ενώ και η χρήση προφυλακτικού είναι πιο σπάνια. Επίσης πολλοί είναι απρόθυμοι να συζητήσουν το σεξουαλικό τους ιστορικό με τους συντρόφους τους και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που συμβάλλει στην εσφαλμένη αντίληψη ότι είναι μονογαμικοί ή σεξουαλικά ανενεργοί.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα η εμμηνόπαυση σχετίζεται με την απώλεια του προστατευτικού φραγμού του γεννητικού συστήματος, μια ουσιαστική άμυνα κατά των μικροβιακών παθογόνων που προκαλούν τα ΣΜΝ.

Η εμμηνόπαυση είναι το στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας που χαρακτηρίζεται από την απουσία εμμήνου ρύσεως για 12 συνεχόμενους μήνες. Στις ΗΠΑ, η εμμηνόπαυση αρχίζει κατά μέσο όρο μεταξύ των ηλικιών 45 και 55 ετών. Οφείλεται στην απώλεια της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες, η οποία μπορεί να μειώσει την κολπική λίπανση και την ελαστικότητα του κολπικού ιστού.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης το οποίο περιλαμβάνει συμπτώματα όπως κολπική ξηρότητα και ερεθισμό, επώδυνο σεξ και συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Περίπου οι μισές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εμφανίζουν ουρογεννητικό σύνδρομο. Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι η εμμηνόπαυση θέτει σε κίνδυνο τη δομική ακεραιότητα του ιστού που επενδύει τον κόλπο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.