Είτε απολαμβάνετε να σηκώνετε βάρη στο γυμναστήριο είτε σας αρέσουν τα αθλήματα, είναι σημαντικό να παραμένετε ενεργοί καθ’όλη την διάρκεια της ζωής σας, μιας και η τακτική γυμναστική μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, υποστηρίζει την ψυχική υγεία, βελτιώνει την διάθεσή σας και ενισχύει τους μύες και τα οστά.

Ενώ ο τύπος προπόνησης που επιλέγετε αλλά και το πότε γυμνάζεστε έχει κεντρίσει στο παρελθόν το ενδιαφέρον των ειδικών, μια νέα μελέτη εξέτασε αν παίζει ρόλο και η τοποθεσία.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι προπονήσεις σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους επηρεάζουν διαφορετικά την υγεία. «Είναι σαφές ότι το φυσικό περιβάλλον θα μπορούσε να αποτελέσει τον ιδανικό χώρο για την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Δρ. Jay Maddock, συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Center for Health & Nature στο Texas A&M University.

Πώς μας ευνοεί η γυμναστική έξω;

«Οι άνθρωποι γενικά απολαμβάνουν να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, με τα πάρκα, και τα μονοπάτια να είναι από τους πιο δημοφιλείς» συμπληρώνει. Αλλά γιατί η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους είναι καλύτερη;

Έρευνα δημοσιευμένη στο BMC επισημαίνει ότι η ενασχόληση με δραστηριότητες όπως μια σύντομη βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάθεση και μειωμένο στρες. Τα οφέλη της άσκησης φαίνεται δηλαδή να “πολλαπλασιάζονται” όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον καθώς γυμνάζεστε έξω, εκτίθεστε στο φυσικό ηλιακό φως, που σας δίνει μια πολύτιμη δόση βιταμίνης D, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των οστών, την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και την ενίσχυση των μυών και του εγκεφάλου.

Ωφέλιμες και οι προπονήσεις μέσα

Ωστόσο και οι προπονήσεις εσωτερικού χώρου έχουν την θέση τους στο πρόγραμμά σας, μιας και μπορεί να αντιμετωπίσετε ορισμένες προκλήσεις των υπαίθριων προπονήσεων, όπως:

Καιρικές συνθήκες

Η δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, όπου ο υδράργυρος “σκαρφαλώνει” επικίνδυνα. Εξίσου δύσκολη μπορεί να είναι και τους χειμερινούς μήνες με το κρύο και τις βροχές. Αυτές οι περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ασφάλεια όσο και την άνεσή σας.

Ενώ η έκθεση στον ήλιο παρέχει βιταμίνη D, η υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία από το ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκαύματος, θερμοπληξίας, ακόμη και καρκίνου του δέρματος. Για αυτό είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και τις μέρες με καύσωνα να προτιμάτε τις προπονήσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Προσβασιμότητα και εξοπλισμός

Ακόμα και εάν έχετε πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους, όπως πάρκα ή μονοπάτια, αν δεν είναι καλά συντηρημένα, μπορεί να μην είναι ασφαλή για προπόνηση. Επιπλέον οι προπονήσεις σε εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα, το γυμναστήριο μπορεί να αποτελούν καλύτερη επιλογή εάν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό.