Η καταπόνηση των μυών και οι εξαντλητικές προπονήσεις παράγουν ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, λόγω των ατελών καύσεων. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ένα υποπροϊόν, όπως τα καυσαέρια από την εξάτμιση του αυτοκινήτου, που συμβαίνει καθώς το σώμα σου παράγει ενέργεια. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Sport and Health Science», όταν ο οργανισμός σου δεν λαμβάνει την απαραίτητη ξεκούραση και αποκατάσταση, αυτές οι ελεύθερες ρίζες οξειδώνουν (ή αλλιώς προκαλούν βλάβη) τα κύτταρα, τα μιτοχόνδρια και το DNA, γεγονός που μεταφράζεται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Ο οργανισμός, από τη φύση του, παράγει αντιοξειδωτικά, «όπλα» που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και τις μετατρέπουν σε αβλαβή μόρια. Αν όμως αυτά δεν επαρκούν και οι ελεύθερες ρίζες αυξάνονται, τότε μπορείς να προσφέρεις βοήθεια προσλαμβάνοντας αντιοξειδωτικά από εξωτερικές πηγές, μέσω της διατροφής σου.

Οι πηγές βιταμίνης Ε είναι πολλές. Είναι ένα γκρουπ από 8 ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από το λεγόμενο οξειδωτικό στρες.

Η Βιταμίνη Ε ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις, καθώς μειώνει την απαίτηση οξυγόνου στους μύες κατά την άσκηση.

Παράλληλα με τη βιταμίνη D, συμβάλλει στη γρηγορότερη επούλωση των τραυμάτων ενώ αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων, υποστηρίζοντας την υγεία των αρτηριών και την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Ένας από τους πιο κρίσιμους ρόλους της βιταμίνης Ε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η ικανότητά της να δρα ως «φυσικό αντηλιακό», μειώνοντας τον κίνδυνο δερματικών βλαβών που προκαλούνται από την παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδεις (UV) ακτίνες – ειδικά όταν προπονείσαι έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Smart info: Ο συνδυασμός αντηλιακού και βιταμίνης Ε παρέχει διπλή άμυνα κατά των δερματικών προβλημάτων που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία (όπως έγκαυμα, πρόωρη γήρανση, καρκίνος του δέρματος).

Η καλοκαιρινή ζέστη μπορεί, επίσης, να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση και να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Με την επαρκή ενυδάτωση και τη βιταμίνη Ε για «σύμμαχό» μας διατηρούμε την υγρασία στο δέρμα μας, υποστηρίζοντας την ακεραιότητα του δερματικού φραγμού, αποτρέποντας την απώλεια νερού.

Βάλε, λοιπόν, τις παρακάτω τροφές στη διατροφή σου για μειωμένο οξειδωτικό στρες, λιγότερες μυϊκές βλάβες και έξτρα προστασία από τους καλοκαιρινούς κινδύνους:

Αμύγδαλα, φουντούκια και φυστικοβούτυρο

Μπορείς να τα βάλεις στο smoothie, στο γιαούρτι σου για βελούδινη υφή και περισσότερη αντοχή στις προπονήσεις σου.

Pro tip: Για να διατηρήσεις τα αποθέματά σου σε υγιή επίπεδα, στόχευσε σε 15 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε ημερησίως ή 19 χιλιοστόγραμμα εάν θηλάζεις.

Μάνγκο και κολοκύθα

Ποιος είπε ότι η υγιεινή διατροφή είναι βαρετή; Δώσε χρώμα και απόλαυση στη ρουτίνα σου με το τροπικό μάνγκο και τη γλυκιά κολοκύθα.

Diet hack: Κράτα τους σπόρους κολοκύθας για να εμπλουτίζεις τα σνακ σου με ένα τραγανό στοιχείο και περισσότερη βιταμίνη Ε.

Αβοκάντο, μπρόκολο και σπαράγγια

Αυτό θα πει «πράσινη δύναμη»! Άπλωσε το κρεμώδες αβοκάντο σαν βούτυρο στο ψωμί σου και συνόδευσε τα γεύματα σου με ψητό μπρόκολο ή σπαράγγια σωτέ.

Bonus points: Το σελήνιο δρα συνεργιστικά με τη βιταμίνη Ε για μέγιστα οφέλη και καλύτερη απορρόφηση. Το βρίσκουμε στα brazil nuts, τη γαλοπούλα, το σολομό, το κοτόπουλο και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.