Πώς συνδέεται ο καρκίνος με το φούσκωμα και τους πόνους στο στομάχι; Τα άτομα που υποφέρουν από τέτοια συμπτώματα πρέπει πάντα να προχωρούν σε εξετάσεις, προτρέπουν οι ειδικοί νέας έρευνας, η οποία έδειξε πως οι συνήθεις εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διάγνωσης του καρκίνου σε τέτοιες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε 19 κοινές εξετάσεις αίματος, τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου μέσα σε ένα χρόνο. Εάν αυτά τα αποτελέσματα είχαν ληφθεί υπόψη, θα υπήρχε αύξηση 16% στον αριθμό των ανθρώπων που παραπέμφθηκαν με μη διαγνωσμένο καρκίνο. Αυτό ισοδυναμούσε με επιπλέον έξι άτομα, από τα 1.000 που είχαν επισκεφθεί τον γιατρό με πόνο στο στομάχι ή φούσκωμα.

Τέτοιες επείγουσες παραπομπές μπορεί ακόμη και να αυξήσουν την πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας, δηλώνουν οι ερευνητές.

Πόνος στο στομάχι ή φούσκωμα και καρκίνος – «Ανάγκη για έλεγχο»

Η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Μίνα Ράφικ, του τμήματος συμπεριφορικής επιστήμης και υγείας του University College του Λονδίνου, δήλωσε:

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι μπορούμε να επιτύχουμε την ανίχνευση του καρκίνου με αιματολογικές εξετάσεις που είναι ήδη διαθέσιμες και που γίνονται τακτικά σε ασθενείς με μη ειδικά συμπτώματα άγνωστης αιτίας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός, προσιτός τρόπος για τη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου και σε ορισμένες περιπτώσεις, να αυξήσει την πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας».

Η ίδια πρόσθεσε:

«Οι μισοί από τους ανθρώπους με καρκίνο που δεν έχει ακόμη εντοπιστεί θα πάνε πρώτα στον γιατρό με ασαφή συμπτώματα που μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς υποβάλλονται σε κοινές εξετάσεις αίματος που, όπως φάνηκε, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ασθενών που είναι πιο πιθανό να έχουν υποκείμενο καρκίνο και θα πρέπει να παραπεμφθούν κατά προτεραιότητα. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι συνηθισμένες εξετάσεις αίματος, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου».

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine, εξέτασε δεδομένα για περισσότερα από 400.000 άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν επισκεφτεί τον γιατρό τους λόγω πόνου στο στομάχι και περισσότερα από 50.000 άτομα που τον είχαν επισκεφτεί λόγω φουσκώματος.

Τα δύο τρίτα αυτής της ομάδας υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος μετά το ραντεβού τους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανώνυμα δεδομένα ασθενών που συλλέχθηκαν από ένα δίκτυο ιατρείων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2007 και 2016.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας στους 50 (2,2%) που πήγαν στο γιατρό αναφέροντας πόνο στο στομάχι διαγνώστηκαν με καρκίνο τους επόμενους 12 μήνες.

Το ίδιο ποσοστό των ατόμων που ανέφεραν φούσκωμα διαγνώστηκαν επίσης με καρκίνο μέσα σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, που είχαν πάει στον γενικό γιατρό με πόνο στο στομάχι ή φούσκωμα, είχαν αρκετά υψηλό κίνδυνο για να δικαιολογήσουν μία επείγουσα παραπομπή για καρκίνο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος.

Επί του παρόντος, άτομα άνω των 60 ετών με πόνο στο στομάχι ή φούσκωμα λαμβάνουν παραπομπή για καρκίνο μόνο εάν έχουν ένα επιπλέον πιθανό σήμα καρκίνου, όπως απώλεια βάρους.

Ο κίνδυνος καρκίνου υπολογίστηκε ότι ήταν 3,1% για τους άνδρες στα 60 τους που ανέφεραν πόνο στο στομάχι και 8,6% για άνδρες 80 ετών και το ίδιο υπολογίστηκε για τις γυναίκες στις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30 έως 59 ετών που ανέφεραν τα συμπτώματα, η έλλειψη σιδήρου και μια σειρά μη φυσιολογικών μετρήσεων πρωτεϊνών, καθώς και η αύξηση των φλεγμονωδών δεικτών, προέβλεπαν τον κίνδυνο αδιάγνωστου καρκίνου.

Για παράδειγμα, στις γυναίκες ηλικίας 50-59 ετών με κοιλιακό φούσκωμα, ο κίνδυνος καρκίνου πριν την εξέταση αίματος ήταν στο 1,6%, ενώ αυξήθηκε στο 10% σε ασθενείς με αυξημένη φερριτίνη , στο 9% σε ασθενείς με χαμηλή αλβουμίνη, στο 8% στην περίπτωση αυξημένων αιμοπεταλίων, στο 6% σε ασθενείς με αυξημένους δείκτες φλεγμονής και στο 4% σε ασθενείς με αναιμία.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο καρκίνος του εντέρου, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του προστάτη και του παγκρέατος στους άνδρες, ήταν πιο συχνός σε άτομα με αυτά τα συμπτώματα ενώ στις γυναίκες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου ακολουθείται από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.