Το χιούμορ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους επικοινωνίας αφού το γέλιο είναι ζωή. Είναι σημαντικό όμως όλοι μας να μάθουμε να γελάμε μαζί στις διαπροσωπικές μας σχέσεις καθώς κάποιες φορές, το χιούμορ πληγώνει χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Γέλα μαζί μου, όχι εις βάρος μου

Η σημασία του σεβασμού σε όλες μας τις αλληλεπιδράσεις είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί με τα συναισθήματα των άλλων και να διασφαλίζουμε ότι το στυλ επικοινωνίας και το χιούμορ μας είναι ευγενικό και διακριτικό.

Πώς χτίζουμε το αίσθημα της χαράς πάνω σε μια στοργική βάση, ειδικά όταν προκύπτουν προκλήσεις; Η έρευνα υποστηρίζει τη χρήση του χιούμορ ως μέσο σύνδεσης αλλά είναι καλό να έχουμε κατά νου όταν αστειευόμαστε τα ακόλουθα:

Δίνουμε προσοχή στην αίσθηση του χιούμορ του άλλου

Παρατηρήστε τι κάνει τον/την σύντροφό σας να γελά καθώς το χιούμορ είναι, όπως είπαμε, για να το απολαμβάνουν και οι δύο. Για παράδειγμα, ένα σαρκαστικό σχόλιο για μια κοινή δουλειά του σπιτιού μπορεί να μην είναι αστείο. Προσαρμόστε λοιπόν ανάλογα το χιούμορ σας.

Είμαστε αυθόρμητοι

Μην πιέζετε το χιούμορ. Αφήστε το να βγαίνει φυσικά στις αλληλεπιδράσεις σας. Μερικές φορές, τα καλύτερα «inside jokes» προέρχονται από απροσδόκητες στιγμές ή αυθόρμητες παρατηρήσεις.

Μοιραζόμαστε αστείες εμπειρίες

Δημιουργήστε κοινές αναμνήσεις κάνοντας αστείες δραστηριότητες. Αυτές οι εμπειρίες μπορούν να δημιουργήσουν εσωτερικά αστεία που θα αναπολείτε αργότερα.

Αναβιώνουμε προηγούμενες χιουμοριστικές στιγμές

Το «χιούμορ επανάκλησης» αναφέρεται σε προηγούμενα γεγονότα ή εσωτερικά αστεία σε νέα πλαίσια. Δείχνει ότι θυμάστε και εκτιμάτε αυτές τις στιγμές και μπορεί να σας οδηγήσει σε γέλιο καθώς τις ξαναζείτε μαζί με ένα άλλο άτομο.

Χρησιμοποιούμε το χιούμορ για να εκτονώσουμε την ένταση

Σε στιγμές σύγκρουσης ή άγχους, το χιούμορ μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να ελαφρύνει τη διάθεση και να μειώσει την ένταση. Ωστόσο, αποφεύγετε να κάνετε χιούμορ για να απορρίψετε- αποφύγετε σοβαρές ανησυχίες.

Γελάμε με τον εαυτό μας

Μην παίρνετε τον εαυτό σας τόσο σοβαρά. Το να γελάτε με τις ιδιορρυθμίες και τις ατυχίες σας είναι καλό για όλους, χωρίς βέβαια να καταφεύγετε σε χιούμορ που σας υποτιμά.

Είναι αστείο μόνο αν όλοι στην παρέα το βρίσκουν αστείο

Ο καθένας έχει μοναδικές ευαισθησίες όσον αφορά το χιούμορ. Ο σεβασμός των ορίων των ατόμων γύρω σας είναι ζωτικής σημασίας. Πριν κάνετε αστεία, σκεφτείτε για να αποφύγετε να πληγώσετε τους άλλους. Ο στόχος του χιούμορ είναι να καλλιεργήσει ένα πιο περιεκτικό και αρμονικό περιβάλλον στις σχέσεις μας.

Το υποτιμητικό χιούμορ συχνά περιλαμβάνει τον χλευασμό ή την υποτίμηση των άλλων. Εάν έχετε γίνει ποτέ στόχος αυτού του είδους χιούμορ, ξέρετε πόσο βαθιά πληγώνει. Αυτού του είδους το χιούμορ διαβρώνει τον αυτοσεβασμό μας και διαιωνίζει την αρνητικότητα. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να το κάνει, κάντε ένα βήμα πίσω, ζητήστε συγγνώμη και επανορθώστε με τον τρόπο που εσείς θεωρείτε αποτελεσματικό.