Νέα επιστημονική μελέτη από το University of Gothenburg αποκαλύπτει ότι οι απλές σωματικές δραστηριότητες που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, στο σπίτι ή στην δουλειά, δεν είναι αρκετές για να μας προστατεύσουν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, η άσκηση στιν ελεύθερό μας χρόνο και η χρήση μέσων μεταφοράς που προάγουν την φυσική δραστηριότητα φαίνεται να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές παρακολούθησαν 3.614 άτομα από την περιοχή Västra Götaland, εκ των οποίων 269 υπέστησαν εγκεφαλικό στα είκοσι χρόνια που διήρκεσε η μελέτη. Τρεις μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, 120 από αυτούς είχαν πεθάνει ή χρειάζονταν βοήθεια για την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Τα δεδομένα φυσικής δραστηριότητας συλλέχθηκαν από ερωτηματολόγια ενώ ορισμένοι από τους συμμετέχοντες φορούσαν και βηματόμετρο. Η φυσική δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο ή τις μετακινήσεις συνδέθηκε με τις αντικειμενικές μετρήσεις από τα βηματόμετρα, ενώ η δραστηριότητα στην εργασία όχι.

Η δραστηριότητα εκτός σπιτιού και δουλειάς “σώζει” από εγκεφαλικό

Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας για την υγεία είναι πολλά και γνωστά, προηγούμενες μελέτες όμως τείνουν να επικεντρώνονται κυρίως στην δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο. Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα στην εργασία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Στη μελέτη μας, οι σωματικές δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο και κατά τις μετακινήσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, όχι όμως και οι δραστηριότητες κατά την εργασία ή στο σπίτι» αναφέρουν οι ερευνητές. «Οι σωματικά απαιτητικές δουλειές συνδέονται συχνά με άγχος, ελάχιστες ευκαιρίες για ανάκαμψη, ατμοσφαιρική ρύπανση και κακές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, που μπορούν να εξουδετερώσουν τις θετικές επιπτώσεις της σωματικής δραστηριότητας» συμπληρώνουν.