Ένας άνδρας που τα τελευταία πέντε χρόνια τρώει μόνο τοστ, καθώς δεν μπορεί πλέον να γευτεί, βοήθησε να εμπνευστεί ένα κουτάλι υψηλής τεχνολογίας που ενισχύει τις γεύσεις για άτομα με άνοια.

Η συσκευή, γνωστή ως Tasty Spoon, μοιάζει με ένα κανονικό κουτάλι, αλλά χρησιμοποιεί ηλεκτροδιέγερση και έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη γεύση των τροφίμων για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν απώλεια γεύσης.

Οι ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν το «έξυπνο» κουτάλι με σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με άνοια.

Για να ξαναθυμηθούμε την απόλαυση

Πολλοί ασθενείς που βρίσκονται στα τελευταία στάδια της νόσου, αρνούνται ή ξεχνούν να φάνε και να καταναλώσουν νερό, καθώς υποφέρουν από απώλεια μνήμης, αδυναμία αναγνώρισης τροφής και μειωμένη αίσθηση όσφρησης και γεύσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και μυϊκής δύναμης του ασθενούς.

«Η απώλεια γεύσης μπορεί να μειώσει δραματικά την απόλαυση του φαγητού, γεγονός που επηρεάζει την ευημερία του ασθενούς» δήλωσε ο Δρ. Κρίστιαν Μόργκνερ, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ηγείται της ανάπτυξης του «έξυπνου» κουταλιού.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε ασθενείς που ζουν μόνοι ή σε δημόσιους οίκους φροντίδας με πιο γενικευμένη διατροφή», σημείωσε.

Το επαναφορτιζόμενο Tasty Spoon μοιάζει με ένα παραδοσιακό κουτάλι, αλλά μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να διακρίνουν μεταξύ διαφόρων ειδών φαγητού.

Η ερευνητική ομάδα συνεργάζεται με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ, η οποία υποστηρίζει την εισαγωγή νέων προϊόντων στην αγορά που βοηθούν τα άτομα με άνοια.

«Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου» εξήγησε ο Σάιμον Λορντ, επικεφαλής καινοτομίας στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ.

«Ωστόσο, τα κοινά συμπτώματα της άνοιας, όπως η απώλεια μνήμης και οι δυσκολίες στη σκέψη και την επίλυση προβλημάτων, μπορεί να επηρεάσουν την απόλαυση του φαγητού, την υγεία και τη διατροφή των ατόμων που ζουν με άνοια. Καινοτομίες όπως αυτή είναι ζωτικής σημασίας καθώς επικεντρώνονται στον εμπλουτισμό των καθημερινών εμπειριών και στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας» κατέληξε ο Λορντ.