Ερευνητές από το University College London μελέτησαν τις διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλο αλλά και το σώμα μέσω των οποίων η γυμναστική μπορεί να μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Η κατάθλιψη πρόκειται για την κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και σχετίζεται με διαταραχές σε διάφορες εγκεφαλικές και ψυχολογικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της εξασθενημένης μάθησης και μνήμης. Η σωματική δραστηριότητα, ειδικά η αερόβια άσκηση, έχει βρεθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά μέχρι τώρα οι διεργασίες πίσω από αυτήν την επίδραση έχουν κατανοηθεί ελάχιστα.
Στην ανασκόπησή τους που δημοσιεύθηκε στο Translational Psychiatry, οι ερευνητές προτείνουν μια νέα υπόθεση για την κατανόηση των αντικαταθλιπτικών επιδράσεων της άσκησης. Πιστεύουν ότι η διαδικασία μπορεί να εξαρτάται από το κίνητρο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων κατάθλιψης, όπως η ανηδονία (έλλειψη ενδιαφέροντος ή χαράς για τις εμπειρίες της ζωής), τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας και η «ομίχλη του εγκεφάλου».
Γυμναστική VS κατάθλιψης
Η επιστημονική ομάδα συνόψισε ερευνητικές εργασίες που εστίασαν στους μηχανισμούς της κατάθλιψης τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάθλιψη, ειδικά η ανηδονία, φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονή (που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση του σώματος). Σύμφωνα με τους ερευνητές, η φλεγμονή φαίνεται να συνδέεται επίσης με διαταραγμένη μετάδοση ντοπαμίνης.
Αυτές οι βιολογικές αλλαγές μπορεί να αντιπροσωπεύουν βασικές διεργασίες που οδηγούν σε αλλαγές στα κίνητρα, και ειδικότερα σε χαμηλότερη προθυμία για σωματική ή νοητική προσπάθεια. Εντωμεταξύ η άσκηση φαίνεται να μειώνει την φλεγμονή, να ενισχύει την λειτουργία της ντοπαμίνης αλλά και τα κίνητρα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η γυμναστική έχει αντικαταθλιπτική δράση.
Πώς μας επηρεάζει η αερόβια;
«Προτείνουμε ότι η άσκηση- ιδιαίτερα οι αερόβιες δραστηριότητες που σας κάνουν να ιδρώνετε και να λαχανιάζετε – μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει τη μετάδοση της ντοπαμίνης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την επιθυμία για προσπάθεια και επομένως ενισχύει το κίνητρο γενικά» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Για να εξετάσουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές εξηγούν ότι πρέπει να διεξαχθούν μεγάλες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που θα αξιολογούν τις αντικαταθλιπτικές επιδράσεις της άσκησης ενώ θα μετρούν την επίδραση σε μεταβλητές όπως η φλεγμονή, η μετάδοση ντοπαμίνης και τα κίνητρα.
Η ομάδα των ερευνητών διεξάγει τώρα μια δοκιμή βασισμένη στην υπόθεση που προτείνεται στην ανασκόπηση, η οποία θα περιλαμβάνει 250 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 60 ετών.