Φανταστείτε να περπατάτε χαμένοι στις σκέψεις σας και ξαφνικά να σκοντάφτετε. Εκείνη τη στιγμή της έκπληξης και της αμηχανίας μπορεί να σκεφτείτε: Γιατί είμαι τόσο αδέξιος/α; Η ικανότητα να έχουμε τον έλεγχο του σώματός μας, είτε στεκόμαστε είτε κινούμαστε, ονομάζεται ισορροπία. Το πώς κινούμε τα διάφορα μέρη του σώματός μας μαζί ονομάζεται συντονισμός. Αυτά τα δυο πάνε χέρι-χέρι για να λειτουργούμε καθημερινά. Αλλά συχνά παραμελούμε ό,τι μπορεί να βελτιώσει τόσο την ισορροπία όσο και τον συντονισμό μας. Ποια συνήθεια μπορεί να μας βοηθήσει;

Η Νο1 συνήθεια για συντονισμό και ισορροπία

Η top συνήθεια για τη βελτίωση τόσο του συντονισμού όσο και της ισορροπίας είναι η προπόνηση δύναμης. Πρόκειται για μια μορφή άσκησης που κάνει τους μύες να συστέλλονται ενάντια σε μια εξωτερική δύναμη. Αυτή η αντίσταση μπορεί να προέλθει από το σωματικό μας βάρος, αλτήρες, μηχανές βάρους ή ζώνες αντίστασης.

Μελέτη αποκάλυψε ότι η άσκηση με αντιστάσεις ενισχύει τη μυϊκή δύναμη και βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας σε νέους και ηλικιωμένους. Δυστυχώς όμως, λίγοι ακολουθούν τις συνιστώμενες προπονήσεις ενδυνάμωσης που είναι δύο φορές την εβδομάδα.

Πώς βοηθά η προπόνηση δύναμης στον συντονισμό και την ισορροπία;

Ενεργοποιεί τους μυς

Γνωρίζατε ότι έχουμε περισσότερους από 650 μύες; Αυτοί οι μύες συνεργάζονται στενά με το νευρικό μας σύστημα. Η προπόνηση δύναμης βοηθά στη βελτίωση της ενεργοποίησης των μυών σε όλο το σώμα. Αυτή η αυξημένη ενεργοποίηση μπορεί να ενισχύσει τον συντονισμό καθώς το σώμα μαθαίνει να χρησιμοποιεί τους σωστούς μύες για να εκτελεί τις ανάλογες κινήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η προπόνηση δύναμης ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών μας, βελτιώνοντας το πόσο αποτελεσματικά κινούμαστε. Καθώς το σώμα μας βελτιώνεται στην ενεργοποίηση των σωστών μυών τη σωστή στιγμή, οι κινήσεις μας γίνονται πιο ομαλές και πιο συντονισμένες.

Παρέχει υποστήριξη και σταθερότητα

Η προπόνηση με αντιστάσεις ενισχύει τους μύες γύρω από τις αρθρώσεις, οι οποίοι παρέχουν σταθερότητα. Οι ισχυρότεροι μύες λειτουργούν σαν σκαλωσιά για το σώμα, βοηθώντας μας να διατηρούμε την ισορροπία μας ενώ στεκόμαστε, καθόμαστε ή κινούμαστε.

Ενισχύει την ιδιοδεκτικότητα

Η ιδιοδεκτικότητα είναι η ικανότητα του σώματος να καταλαβαίνει τη θέση του στο χώρο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό εάν γλιστρήσουμε και πέσουμε, σκοντάψουμε ή παραπατήσουμε σε μια σκάλα καθώς θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε καλύτερα το σώμα μας.

Χτίζει έναν ισχυρό πυρήνα

Ο πυρήνας μας δεν είναι απλώς οι κοιλιακοί μύες. Είναι μια ομάδα μυών στους κοιλιακούς, τη λεκάνη, τους γοφούς και το κάτω μέρος της πλάτης που… τυλίγονται γύρω από τη μέση σαν κορσές και ουσιαστικά συγκρατούν ολόκληρο το σώμα. Αυτοί οι μύες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ισορροπία και τον συντονισμό. Ένας δυνατός πυρήνας είναι απαραίτητος για καλή στάση, σταθερότητα και ισορροπία. Η εκτέλεση ασκήσεων που στοχεύουν στους μυς του πυρήνα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της δύναμής του, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να ενισχύσει την ισορροπία και τον συντονισμό.

Πώς θα ξεκινήσετε

Η προπόνηση δύναμης δεν απαιτεί εξοπλισμό. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ασκήσεις σωματικού βάρους, όπως squats, lunges, deadlifts και ασκήσεις πυρήνα. Η σανίδα είναι επίσης ιδανική για τη σταθερότητα του πυρήνα. Μόλις νιώσετε άνετα με τις ασκήσεις με το βάρος του σώματος, μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε την ένταση των προπονήσεών σας. Προσθέστε ελεύθερα βάρη όπως αλτήρες ή ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε μηχανές με βάρη. Θυμηθείτε να ξεκινάτε αργά και να αυξάνετε σταδιακά το βάρος καθώς βελτιώνεται η δύναμή σας. Η εκμάθηση της σωστής εκτέλεσης των ασκήσεων θα σας βοηθήσει να δείτε αποτελέσματα, ενώ παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού.

Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα προπόνησης δύναμης ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες και τους στόχους σας.