Αν ένα πράγμα μπορούσαμε να αλλάξουμε στο ελληνικό καλοκαίρι αυτό δεν θα ήταν άλλο από τις πυρκαγιές, που δυστυχώς κάθε χρόνο καταστρέφουν τεράστιες δασικές εκτάσεις στη χώρα μας και στοιχίζουν χιλιάδες ζωές και ανθρώπινες περιουσίες.

Το καταστροφικό φαινόμενο, εκτός από πληγές στο φυσικό τοπίο και το περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει ρωγμές και στην ψυχική μας υγεία, ακόμη και στον ύπνο μας. Πιο συγκεκριμένα οι πυρκαγιές αυξάνουν τις αγχώδεις διαταραχές, αλλά και το μετατραυματικό στρες.

Και όσο για τον ύπνο; Υπολογίζεται ότι τα βράδια με πυρκαγιά χάνουμε 1 ώρα και 28 λεπτά. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Ακόμη κι αν η ανάγκη μας για ξεκούραση είναι μεγάλη, το μυαλό μας βρίσκεται σε εγρήγορση γιατί αισθάνεται ότι πρέπει να προστατευτεί.

Ακόμη, οι έρευνες δείχνουν ότι οι πυρκαγιές προκαλούν διαταραχές ύπνου, οι οποίες μπορούν να κρατήσουν ακόμη και μήνες μετά την περίοδο των πυρκαγιών. Το 63% με 72.5% των ατόμων που έχουν βιώσει μια πυρκαγιά υποφέρουν από αϋπνίες, ενώ το 33.3% με 46.5% έχουν εφιάλτες ακόμα και 10 μήνες μετά την φωτιά. Ενώ 76.6% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι το άγχος ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας για την αϋπνία τους και όχι ο καπνός.

Με ποιο τρόπο ο καπνός από τις πυρκαγιές επηρεάζει τον ύπνο μας

Ο καπνός από τις πυγκαγιές αυξάνει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα, γεγονός που επηρεάζει τον ύπνο μας καθώς η πυκνή ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα σωματίδια του μολυσμένου αέρα διεισδύουν σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου που μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλά, συμπεριλαμβανομένου του μετωπιαίου φλοιού και της παρεγκεφαλίδας. Η φλεγμονή είναι μια συνηθισμένη αντίδραση όταν αυτά τα μέρη του εγκεφάλου υποφέρουν. Οι διεργασίες αυτές οδηγούν σε στένωση των αεραγωγών τόσο στο λαιμό όσο και στη μύτη.

Όπως προαναφέραμε, η μόλυνση του αέρα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος και κατάθλιψη, καταστάσεις οι οποίες είναι επίσης γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο και την ποιότητά του.

Πιθανές λύσεις για να κοιμηθείτε καλύτερα

Αν βρίσκεστε σε μια περιοχή στην οποία ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος, είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε ένα σχέδιο διαφυγής, αλλά επίσης και μια τσάντα “εκτάκτου ανάγκης” έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Επίσης ακόμη και αν βρίσκεστε μακριά από κάποιο μέτωπο πυργαγιάς πρέπει να φροντίσετε η ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας να παραμένει καθαρή. Κρατήστε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στο σπίτι σας και αν έχετε εξαεριστήρα, απενεργοποιήστε τον. Θα ήταν καλό επίσης να έχετε στο σπίτι σας ένα οικιακό φίλτρο αέρα, οι οποίοι βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.