Ψάρι βραστό με αγουρίδα σταφύλι

Υγιεινή συνταγή από την Λευκάδα.

Ψάρι βραστό με αγουρίδα σταφύλι
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ30 λεπτά

Υλικά

  • 1 κιλό ψάρι (παλαμίδα, ροφό ή οποιοδήποτε άλλο ενδείκνυται για βράσιμο)
  • 4 μέτριες πατάτες σε κομμάτια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • ⅔ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 τσαμπιά αγουρίδα
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Αλατίζουμε καλά το ψάρι. Στρώνουμε στη βάση μιας μέτριας κατσαρόλας τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε. Ακουμπάμε από πάνω το ψάρι.

Βήμα 2ο

Απλώνουμε στη συνέχεια τις φέτες του κρεμμυδιού και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν οι πατάτες.

Βήμα 3ο

Πλένουμε τις ρώγες του σταφυλιού και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Περιχύνουμε με το λάδι.

Βήμα 4ο

Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει το ψάρι και να μαλακώσουν οι πατάτες, για 20 λεπτά περίπου. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύουμε καθόλου τα υλικά, απλά ανακινούμε το σκεύος από τα χερούλια. Στο τέλος πρέπει να μείνει χωρίς περιττά υγρά.

Μυστικό

Αν το σταφύλι που θα χρησιμοποιήσουμε δεν είναι αγουρίδα, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα 5 λεπτά πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Επειδή στα μέσα καλοκαιριού το λεμόνι, με το οποίο παραδοσιακά στη Λευκάδα μαγείρευαν το βραστό ψάρι, είναι σε έλλειψη, οι παλιοί το αντικαθιστούσαν με ρώγες από άγουρο σταφύλι.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΡΥΝΗ ΣΥΚΙΩΤΗ