ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ-ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ
Σπιτική και πεντανόστιμη.
Για το σιρόπι
Αρχίζουμε φτιάχνοντας το σιρόπι: Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο και μεταφέρουμε το μείγμα στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, το αποσύρουμε από την εστία.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει καλά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει, μέχρι να αποκτήσουμε ένα χυλό, όχι πολύ πηχτό, με ωραίο καστανό χρώμα, δείγμα ότι έχει ψηθεί το αλεύρι.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ενσωματώνουμε σταδιακά το σιρόπι ανακατεύοντας. Το επαναφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως το σιρόπι και να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα του σκεύους.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι τη βάση ενός ταψιού και απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω το μείγμα. Το ισιώνουμε με αντικολλητικό χαρτί και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Το χαράσσουμε σε ρόμβους (φελιά) και στο κάθε κομμάτι βάζουμε από ένα αμύγδαλο.
Ψήνουμε τη λαδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ-ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ