Η μεσογειακή διατροφή είναι γεμάτη με τρόφιμα που μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό σας και να σας προσφέρουν καλή υγεία και μακροζωία. Κάποιες μελέτες, μάλιστα, υποστηρίζουν πως ορισμένα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες A, C, E, τα καροτενοειδή και το σελήνιο, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων του δέρματος, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα.
Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις Η.Π.Α. με έναν στους πέντε Αμερικανούς να διαγιγνώσκεται μέχρι τα 70 του, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation. Επομένως, ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, με τόσο ήλιο και την κλιματική αλλαγή να μας υπενθυμίζει καθημερινά τις επιβλαβείς επιπτώσεις του στο δέρμα μας, αυτό που πρέπει να κάνετε ανελλιπώς είναι η χρήση αντηλιακού ευρέως φάσματος SPF 15 και υψηλότερου. Το αντηλιακό, σας προστατεύει από τον κίνδυνο μελανώματος, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, όπως και ενισχυτικά μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Σε κάθε προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνου, στόχος είναι η προστασία του DNA από βλάβες των κυττάρων και μεταλλάξεις. Κάθε ενίσχυση, λοιπόν, του οργανισμού με «αντιοξειδωτικά» τρόφιμα που εξουδετερώνουν τους στρεσογόνους για τα κύτταρα παράγοντες είναι επιθυμητή και απαραίτητη.
Βιταμίνες Α, C, Ε
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Α μέσω της διατροφής μειώνει τον κίνδυνο δερματικού ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Σε άλλες μελέτες, οι βιταμίνες C και E βοηθούν τα κύτταρα του δέρματος να θεραπευτούν από το οξειδωτικό στρες.
Η βιταμίνη Α μετατρέπεται από τη βήτα-καροτίνη και μπορεί να βρεθεί σε:
- Ντομάτες
- Καρότα
- Γλυκοπατάτες
- Κολοκύθα squash
- Κόκκινη πιπεριά
- Πεπόνι κανταλούπε
- Μάνγκο
- Kale
- Σπανάκι
- Μπρόκολο
- Γάλα
- Αυγά
Καλές πηγές βιταμίνης C είναι:
- Πορτοκάλια
- Μανταρίνια
- Γκρέιπφρουτ
- Φράουλες
- Σμέουρα
- Ακτινίδια
- Ανανάς
- Καρπούζι
- Γκουάβα
- Παπάγια
- Λάχανο
- Κουνουπίδι
- Σέλινο
- Πιπεριές
- Λαχανάκια Βρυξελλών
Για βιταμίνη Ε καταναλώστε:
- Ηλιόσπορους
- Φιστίκια
- Αμύγδαλα
- Σπαράγγι
- Αβοκάντο
- Λαχανίδες
- Σπανάκι
Καροτενοειδή
Τα καροτενοειδή είναι ένας τύπος προβιταμίνης. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, τα καροτενοειδή είναι μια κίτρινη, κόκκινη ή πορτοκαλί ουσία που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και βρίσκεται σε τρόφιμα όπως:
- Καρότα
- Γλυκοπατάτες
- Σκούρα, φυλλώδη πράσινα
- Πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα, όπως πεπόνι κανταλούπε, μάνγκο και βερίκοκα
Σελήνιο
Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, κάποιες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι γεμάτες με το αντιοξειδωτικό σελήνιο, το οποίο βοηθά στη διάσπαση των υπεροξειδίων, τα οποία μπορούν να βλάψουν τους ιστούς και το DNA. Για σελήνιο δοκιμάστε:
- Χοιρινό
- Βοδινό κρέας
- Γαλοπούλα
- Κοτόπουλο
- Ψάρι
- Οστρακοειδή
- Αυγά
Συμπληρώματα και συμπέρασμα
Σχετικά με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αντιοξειδωτικών, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο. Πάντα παίζει ρόλο η ηλικία, το φύλο και η συνολική υγεία σας. Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας και όχι από συμπληρώματα. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τη δική σας περίπτωση και εκείνος θα σας καθοδηγήσει πιο σωστά από όλους.
Θυμηθείτε ότι ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να θεραπευτεί αν εντοπιστεί νωρίς. Γι’ αυτό, αφού προστατευτείτε με όλους τους παραπάνω τρόπους, μην ξεχνάτε να εξετάζεστε προληπτικά από τον δερματολόγο. Η καλή συνολική υγεία συνεπάγεται και την απουσία βλάβης, φλεγμονής και οξειδωτικού στρες, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.