Αν η απώλεια βάρους είναι στα πλάνα σου, τότε πιθανότατα έχεις βάλει ως στόχο να πίνεις περισσότερο νερό, να καταναλώνεις επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης αλλά και να βάλεις μερικές προπονήσεις ενδυνάμωσης στην καθημερινότητά σου τις οποίες συνδυάζεις και με αερόβια άσκηση.

Αν αναζητάς μερικούς ακόμη τρόπους να πετύχεις τον στόχο σου, χωρίς να βλάπτεις την υγεία σου φυσικά, τότε ήρθε η ώρα να μάθεις για την μέθοδο 2-2-2.

Τι είναι η μέθοδος 2-2-2;

Η μέθοδος 2-2-2 είναι μια απλή προσέγγιση απώλειας βάρους με την κατανάλωση τροφής και την άσκηση σε ποσότητες των δύο.

Να πώς λειτουργεί:

1. Δύο φρούτα καθημερινά

Μπορείς να τρως δύο μερίδες φρούτων όπως μήλα, μούρα, πορτοκάλια, βερίκοκα, καρπούζι, πεπόνι κλπ. Είναι ωφέλιμο να επιλέγεις μια ποικιλία φρούτων πλούσια σε βιταμίνες, και μέταλλα. Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Public Health, διαπιστώθηκε η σύνδεση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και του χαμηλότερου σωματικού βάρους αλλά και της μειωμένης αύξησης βάρους.

2. Δύο λαχανικά καθημερινά

Τα λαχανικά είναι γεμάτα φυτικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες, γεγονός που τα κάνει κατάλληλα για την απώλεια βάρους, καθώς αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού χωρίς να σου παρέχουν πολλές θερμίδες. Ετοίμασε μια σαλάτα με δύο (ή και παραπάνω) λαχανικά που σου αρέσουν, όπως το μπρόκολο, το οποίο σε χορταίνει πολύ εύκολα και καρότα που θα γεμίσουν τον οργανισμό σου με βιταμίνες.

3. Δύο λίτρα νερού ημερησίως

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την υγεία μας συνολικά και την πέψη ενώ μπορεί να βοηθήσει και στον έλεγχο της όρεξης. Μπορείς να καθιερώσεις τον κανόνα να πίνεις νερό πριν από τα γεύματα, καθώς μπορεί να περιορίζει την όρεξή σου, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα υπερκατανάλωσης τροφής. Η κατανάλωση περισσότερου νερού αντί για ζαχαρούχα ροφήματα ή χυμούς φρούτων συσχετίστηκε με χαμηλότερη μακροπρόθεσμη αύξηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity.

4. Δύο περίπατοι καθημερινά

Αφιερώνοντας δύο φορές την ημέρα λίγο χρόνο στο περπάτημα θα αυξήσεις την σωματική σου δραστηριότητα ενώ ενισχύεται ο μεταβολισμός σου και “καις” παραπάνω θερμίδες. Κατά τη διάρκεια έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, διαπιστώθηκε ότι το συνολικό σωματικό λίπος χάνεται μέσω του περπατήματος τόσο με αργή όσο και με γρήγορη ταχύτητα.

Είναι αποτελεσματική η μέθοδος 2-2-2 για απώλεια βάρους;

Η φυσιολογική διαδικασία της απώλειας βάρους ξεκινά με τη διάσπαση των λιποκυττάρων για την παραγωγή ενέργειας όταν αυξάνεται ο μεταβολισμός. Το θερμιδικό έλλειμα στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με την άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Η προσθήκη φρούτων στη διατροφή σου αλλά και λαχανικών αλλά και η επαρκής ενυδάτωση (ακόμα και εάν δεν ήπιες ακριβώς δύο λίτρα) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα έρχεται με την ισοκατανομή των μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών, των υγρών και της άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα το νερό μας ενυδατώνει και μας κρατά σε εγρήγορση. Από την άλλη, η άσκηση όχι μόνο βοηθά στην καύση θερμίδων, αλλά ωφελεί και την υγεία της καρδιάς, συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.

Μπορείς να ξεκινήσεις με τους εξής τρόπους:

  • Επίλεξε καθημερινά μια ποικιλία πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών για να εξασφαλίσεις ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών. Απλά αντικατέστησε τα πρόχειρα γεύματά και πρόσθεσε δύο μερίδες λαχανικών σε οποιαδήποτε μορφή σαλάτας ή smoothie μαζί με δύο μερίδες φρούτων που μπορείς να καταναλώσεις ως σνακ ενδιάμεσα από τα βασικά γεύματα.
  • Επιδίωξε να πίνεις άφθονο νερό καθημερινά για να παραμένεις ενυδατωμένη. Άσε την δίψα σου να σε καθοδηγήσει.
  • Περπάτησε δύο φορές την ημέρα, κάθε φορά για 15 έως 30 λεπτά.