Ο διαβήτης τύπου 2 συγκαταλέγεται στις 10 παγκόσμιες κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με τη χρόνια αυτή πάθηση θα φτάσει στα 1,3 δισεκατομμύρια έως το 2050. Μια νέα μελέτη από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη συνδέει, μάλιστα, τις πολύ ακανόνιστες συνήθειες ύπνου με 34% πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, υποδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο το πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος.

Τα ευρήματα της μελέτης

Για αυτήν τη μελέτη, περισσότεροι από 84.000 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου φόρεσαν επιταχυνσιόμετρα -ρολόγια που παρακολουθούν την κίνηση- για επτά νύχτες. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 62 ετών χωρίς να έχουν διαβήτη. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους εθελοντές για περίπου 7,5 χρόνια, παρατηρώντας την εξέλιξη του διαβήτη τους κυρίως μέσω ιατρικών αρχείων.

Διαπίστωσαν τελικά ότι οι άνθρωποι των οποίων η διάρκεια ύπνου ποικίλλει κατά περισσότερο από μία ώρα αντιμετωπίζουν 34% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη. Η συσχέτιση μεταξύ ακανόνιστου ύπνου και διαβήτη ήταν πιο έντονη σε άτομα που κοιμούνταν περισσότερο και είχαν χαμηλότερο γενετικό κίνδυνο για τη νόσο.

Ύπνος… ο ευεργετικός

Ο ύπνος είναι σημαντικός για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι με τη σειρά του χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη. Μια μελέτη που διεξήχθη πριν μερικούς μήνες αναφέρει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα έχουν «ιδιαίτερα υψηλότερο κίνδυνο» να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη διαταραχή σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες.

Η ομάδα αναγνώρισε ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη της, συμπεριλαμβανομένου ότι οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων συλλέχθηκαν έως και πέντε χρόνια πριν ξεκινήσει η έρευνα του επιταχυνσιόμετρου.

Δεδομένου ότι οι εθελοντές της μελέτης ήταν ως επί το πλείστον μεγαλύτεροι, υγιείς και λευκοί, οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν τη θεωρία τους σε νεότερους ανθρώπους και σε άτομα με διαφορετικό φυλετικό υπόβαθρο, για να καταλήξουν σε ένα γενικό και ολοκληρωμένο συμπέρασμα.