Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι για να δεις αποτελέσματα στο σώμα σου από την γυμναστική με βάρη, πρέπει να κάνεις προπόνηση μέχρι την αποτυχία (γνωστό και με τον όρο “training to failure”). Αυτό σημαίνει να κάνεις μια άσκηση με το ίδιος βάρος, μέχρι να μην μπορείς να εκτελέσεις με σωστή τεχνική μια επανάληψη, καθώς τότε πιέζεις αρκετά τον εαυτό σου, βοηθάς την μυική σου μάζα να αναπτυχθεί αλλά και τη δύναμη σου να μεγαλώσει.
Όμως μόνο ένα από αυτά φαίνεται να ισχύει και να είναι αληθές. Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sports Medicine, η προπόνηση με βάρη στο γυμναστήριο μέχρι το σημείο της μυϊκής αποτυχίας μπορεί να ενισχύσει τη μυϊκή ανάπτυξη, ωστόσο μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική για την οικοδόμηση δύναμης.
Οι ερευνητές εξέτασαν 214 προηγούμενες μελέτες για να κατανοήσουν καλύτερα πόσο αυξάνεται η μυϊκή μάζα και η δύναμη ανάλογα με το πόσο κοντά στην αποτυχία προπονείται ένα άτομο. Οι επιστήμονες παραδόξως δεν βρήκαν καμία σημαντική σχέση μεταξύ του αριθμού των επαναλήψεων που μπορεί να ολοκληρώσει ένα άτομο και της αύξησης της δύναμής του.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Florida Atlantic University, όσοι επιθυμούν να δουν μυϊκή ανάπτυξη στο σώμα τους μπορούν να κάνουν έως και 5 επαναλήψεις, οι οποίες θα είναι κοντά στην αποτυχία. Στις έρευνες η μυϊκή ανάπτυξη φάνηκε να αυξάνεται όταν οι ασκούμενοι έκαναν περισσότερα σετ πιο κοντά στην αποτυχία. Αυτό συμβαίνει διότι η προπόνηση μέχρι την αποτυχία επηρεάζει τη μηχανική τάση στις μυϊκές ίνες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη μυϊκή ανάπτυξη.
Πώς θα αυξήσουμε την μυϊκή δύναμη;
Αφού λοιπόν η προπόνηση μέχρι την αποτυχία δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να αναπτύξουμε τη δύναμη μας τότε ποιος είναι; Η ένταση των ασκήσεων μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο για την ενίσχυση της δύναμης κάποιου. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι χρειάζεται μακροχρόνια συνέπεια για να επιτύχει κανείς την αύξηση της δύναμης του.
Μερικοί τρόποι μπορεί να είναι:
- αύξηση του βάρους των ασκήσεων
- μεταβολή του αριθμού των επαναλήψεων ανά σετ
- προσαρμογή του αριθμού των ημερών των προπονήσεων
- αλλαγή του χρόνου ξεκούρασης μεταξύ των σετ
- προσαρμογή του αριθμού των σετ που εκτελείς