Η μέση γυναίκα αναμένεται να ζήσει περισσότερο από το συνομήλικό της άντρα, παρ’ όλα αυτά, η ποιότητα ζωής της είναι συχνά χειρότερη από εκείνη των αντρών. Από μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την περίοδο, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τα διάφορα θέματα υπογονιμότητας σε άλλες περιπτώσεις, αλλά και την ταλαιπωρία από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλά και ευαίσθητα ζητήματα προσωπικής υγείας και υγιεινής, αλλά δυστυχώς συχνά διστάζουν να απευθύνουν στους ειδικούς, ώστε να λάβουν τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζονται. Αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή κάποια από αυτά θεωρούνται ταμπού, γεγονός που τις κάνει να ντρέπονται ή και να φοβούνται να τα συζητήσουν ώστε να καταφέρουν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια είναι αυτά και τι οφείλει η κάθε γυναίκα να κάνει στην περίπτωση που την απασχολήσουν.
5 γυναικολογικά συμπτώματα που χρήζουν διερεύνησης
#1 Κολπική αιμορραγία
Αν παρατηρήσετε ότι έχετε αίμα μετά την επαφή ή οποιαδήποτε άλλη αιμορραγία, για παράδειγμα, μεταξύ των περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει, κυρίως αν συμβεί περισσότερες από μία φορές, να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας, γιατί ενδεχομένως να σχετίζεται με κάποια ορμονική ανωμαλία, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, να υποκρύπτει μια παρατεταμένη φλεγμονή του τραχήλου, ένα (σπανιότατα κακοήθη) πολύποδα στον τράχηλο που τραυματίζεται κατά την επαφή ή, στη χειρότερη περίπτωση (και κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες), μια κακοήθεια στον τράχηλο ή στη μήτρα, ανάλογα με τη στιγμή που προκύπτει η αιμορραγία. Κατά κανόνα, υπάρχει μια απλή εξήγηση, αλλά θα πρέπει πρώτα να αποκλείσετε οτιδήποτε πιο σοβαρό.
#2 Πόνος κατά την επαφή
Αν κατά την έναρξη της επαφής νιώθετε πόνο και κάψιμο, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας, καθώς μπορεί να υποκρύπτεται μια ανατομική ανωμαλία (σε νέες κοπέλες) ή μια φλεγμονή του κόλπου ή του τραχήλου. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και αν νιώθετε πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής, ο οποίος είναι πιθανό να οφείλεται σε ξηρότητα της περιοχής και να αποτελεί σύμπτωμα εμμηνόπαυσης. Ο πόνος όμως αυτός, δεν αποκλείεται να σχετίζεται με καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους στις ωοθήκες (π.χ., κύστες), ινομυώματα, ενδομητρίωση ακόμα και με φλεγμονές της μήτρας ή των σαλπίγγων.
#3 Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις
Δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν οι αυξημένες κολπικές εκκρίσεις που πιθανώς παρατηρείτε κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας σας. Αν όμως διαπιστώσετε μια αλλαγή στην έκκριση των κολπικών σας υγρών που διαρκεί πολλές ημέρες (τα υγρά αυτά μπορεί να έχουν περίεργη μυρωδιά, χρώμα, υφή κ.λπ.) και συνυπάρχουν φαγούρα και τσούξιμο, τότε είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε από μια κολπική λοίμωξη (κολπίτιδα) και θα πρέπει να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας που θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία σε εσάς και το σύντροφό σας.
#4 Οποιοδήποτε εξόγκωμα
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αλλά και να παρατηρείτε καλά το σώμα σας ώστε να αναγνωρίσετε οποιαδήποτε αλλαγή πιθανώς προκύψει. Ένα έλκος, ένα εξόγκωμα, ένας όγκος που δεν υπήρχε και που επιμένει για πάνω από δέκα ημέρες με δύο εβδομάδες, στην ευαίσθητη περιοχή ή την κοιλιά, θα πρέπει να σας οδηγήσει στο γιατρό σας.
#5 Επίμονο κοιλιακό φούσκωμα
Το φούσκωμα είναι σύνηθες, ιδίως μετά από ένα μεγάλο ή πλούσιο σε φυτικές ίνες γεύμα, κι αν συμβαίνει συχνά, μπορεί να αποτελεί ένδειξη του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Ωστόσο, το επίμονο συνεχές φούσκωμα πέραν των δύο εβδομάδων –ιδιαίτερα σε γυναίκες άνω των 50 ετών– και σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως μειωμένη όρεξη, αίσθημα γρήγορου κορεσμού μετά το φαγητό, ακούσια απώλεια βάρους, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, επείγουσα/συχνή ούρηση, θα πρέπει να διερευνηθεί. Για παράδειγμα, ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά παρουσιάζει ασαφή, μη ειδικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να συγχέονται με πεπτικά προβλήματα.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Κωνσταντίνο Ι. Πριονιστή, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο.