Η απώλεια βάρους μπορεί να μοιάζει με άθλο ορισμένες φορές. Ακολουθείς πιστά τη διατροφή σου, αλλά το βάρος φαίνεται να μένει σταθερό και αναρωτιέσαι τι θα μπορούσες να κάνεις για να κάνεις αυτό το δύσκολο ταξίδι πιο αποτελεσματικό και απλό. Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου μπορεί να είναι αρκετές για να σε βοηθήσουν να χάσεις τα κιλά που θες και οι αλλαγές αυτές μπορούν να ξεκινήσουν από την πρωινή σου ρουτίνα!

Φάε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη

Το πρώτο γεύμα της ημέρας μπορεί να καθορίσει και την υπόλοιπη ημέρα σου, καθώς μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα πείνας. Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη μπορεί να μειώσει τις λιγούρες και να βοηθήσει την απώλεια βάρους καθ’αυτόν τον τρόπο. Μια έρευνα με συμμετέχουσες έφηβα κορίτσια αναφέρει ότι η κατανάλωση ενός πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μείωνε τις λιγούρες συγκριτικά με ένα πρωινό με μέτρια ή χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό.

Επίσης η πρωτεΐνη, μειώνει τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας, σύμφωνα με μια έρευνα που συνέκρινε τα πρωινά πλούσια σε πρωτεΐνη με εκείνα που ήταν πλούσια σε υδατάνθρακες.

Πιες νερό

Αν ξεκινήσεις την ημέρα σου καταναλώνοντας ένα με δύο ποτήρια νερό μπορείς να ενισχύσεις τις προσπάθειές σου. Το νερό μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις την ενεργειακή σου δαπάνη ή τον αριθμό των θερμίδων που καίει το σώμα, για τουλάχιστον 60 λεπτά.

Επίσης, η κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής σε ορισμένα άτομα.

Μια μελέτη σε 24 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έδειξε ότι η κατανάλωση 500 ml νερού μείωσε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώθηκαν στο πρωινό κατά 13%.

Βγες στον ήλιο

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η έκθεση στον ήλιο το πρωί μπορεί να δώσει μια ώθηση στην απώλεια βάρους.

Η έκθεση στο ηλιακό φως είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλύψεις τις ανάγκες σου σε βιταμίνη D. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι η κάλυψη των αναγκών σου σε βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και ακόμη και να αποτρέψει την αύξησή του.

Σε μια μελέτη, 218 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες έλαβαν είτε συμπληρώματα βιταμίνης D είτε εικονικό φάρμακο για ένα έτος. Στο τέλος της μελέτης, εκείνες που κάλυπταν τις απαιτήσεις τους σε βιταμίνη D έχασαν κατά μέσο όρο 3,2 kg περισσότερα από εκείνες με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα.

Εύκολη απώλεια βάρους με πρωινή άσκηση

Η πρωινή άσκηση μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χάσεις τα περιττά κιλά.

Μια μελέτη σε 50 υπέρβαρες γυναίκες μέτρησε τις επιδράσεις της αερόβιας άσκησης σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ενώ δεν παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά στην επιθυμία για φαγητό μεταξύ εκείνων που γυμνάζονταν το πρωί και εκείνων που γυμνάζονταν το απόγευμα, η πρωινή γυμναστική συσχετίστηκε με υψηλότερο επίπεδο κορεσμού.

Η άσκηση το πρωί μπορεί επίσης να βοηθήσει να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά αρνητικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής πείνας.

Για απώλεια βάρους…κοιμήσου

Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι κομβικής σημασίας και για την απώλεια βάρους, μιας και η έλλειψή του έχει συνδεθεί με αυξημένη πείνα.

Μια μικρή μελέτη μάλιστα, αναφέρει ότι ο περιορισμός του ύπνου φάνηκε να αυξάνει την πείνα και την επιθυμία ειδικά για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θερμίδες. Η έλλειψη ύπνου έχει επίσης συνδεθεί με την αύξηση της πρόσληψης θερμίδων.

Σε μια μελέτη, 12 συμμετέχοντες κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 559 περισσότερες θερμίδες μετά από μόλις τέσσερις ώρες ύπνου, σε σύγκριση με όταν κοιμόντουσαν οκτώ ολόκληρες ώρες.

Η καθιέρωση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου είναι κρίσιμη για την απώλεια βάρους, μαζί με την καλή διατροφή και την άσκηση. Για να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα, στόχευσε σε τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ.