«Να πίνετε άφθονο νερό» απαντούν, μεταξύ άλλων, οι skin experts κάθε φορά που τους ζητούν να μοιραστούν μυστικά για υγιές, λαμπερό δέρμα. Πρόκειται για μύθο, όμως, ή είναι μια θεωρία που πράγματι ισχύει; Κάναμε την έρευνά μας και σας παρουσιάζουμε τα πάντα για τα οφέλη του νερού στην επιδερμίδα, αλλά και πώς θα καταφέρετε να πίνετε περισσότερο.

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα όταν πίνετε πολύ νερό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νερό μπορεί όντως να κάνει θαύματα στο δέρμα (οι άνδρες πρέπει να πίνουν περίπου 3,7 λίτρα ενώ οι γυναίκες περίπου 2,7 λίτρα ημερησίως). Όταν είστε καλά ενυδατωμένοι, η επιδερμίδα φαίνεται πιο ελαστική και λαμπερή, οι λεπτές γραμμές αφυδάτωσης «σβήνουν», ενώ η ξηρότητα και τυχόν ξεφλούδισμα περιορίζονται. Επίσης, το πρήξιμο κάτω από τα μάτια μειώνεται. Όσο για εσάς που έχετε λιπαρό δέρμα, το να πίνετε αρκετό νερό μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της παραγωγής λιπαρότητας.

Πώς θα ξέρω ότι πίνω αρκετό νερό;

Η πρόσληψη νερού σας είναι πιθανώς επαρκής εάν σπάνια νιώθετε δίψα και τα ούρα σας είναι άχρωμα ή έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα.

Σε πόσο καιρό θα δείτε αποτελέσματα στο δέρμα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα οφέλη του νερού στην επιδερμίδα θα φανούν σε λίγες εβδομάδες έως έναν μήνα. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι τα αποτελέσματα στο δέρμα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως τα αρχικά επίπεδα ενυδάτωσης, τη συνολική υγεία, τις διατροφικές συνήθειες και τι άλλο ενσωματώνετε στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Σε κάθε περίπτωση, η συνέπεια είναι το κλειδί, οπότε φροντίστε να πίνετε νερό καθημερινά και να μην το ξεχνάτε.

Μπορεί να επηρεάσει το πολύ νερό αρνητικά την επιδερμίδα;

Η απάντηση είναι όχι. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις μόνο, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία (πτώση στα επίπεδα νατρίου στο αίμα). Το νάτριο είναι ένας απαραίτητος ηλεκτρολύτης και είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Για να αποφύγετε να πάθετε υπονατριαιμία, προσπαθήστε να μην πίνετε πολύ νερό σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μοιράστε το μέσα σε ολόκληρη τη μέρα σας.

Πώς θα πίνετε πολύ νερό

Ας είμαστε ειλικρινείς: το να πίνετε περίπου 3 ή 4 λίτρα νερό τη μέρα δεν είναι και πολύ εύκολο, ακόμη και όταν έχει καύσωνα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά tips που αν τα ακολουθήσετε, θα φτάσετε εύκολα τη συνιστώμενη ημερήσια δόση νερού. Αρχικά, πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσετε. Από εκεί και πέρα, δοκιμάστε να πίνετε δύο ποτήρια νερό κάθε ώρα. Μέχρι τη νύχτα, θα έχετε φτάσει σίγουρα στα 3 ή 4 λίτρα νερό.

Εάν δυσκολεύεστε, μπορείτε να αγοράσετε ένα γυάλινο μπουκάλι με ενδείξεις πάνω του, που σας υπενθυμίζουν πότε πρέπει να πίνετε νερό. Επίσης, μπορείτε ακόμη και να βάλετε υπενθυμίσεις στο κινητό σας ή να κατεβάσετε κάποιο ειδικό app, που θα σας στέλνει ειδοποίηση κάθε φορά που πρέπει να πιείτε νερό. Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα και σνακ, κάτι που βοηθά στην πέψη και σας κάνει να πεινάτε λιγότερο. Και, αν είστε από τα άτομα που δεν τους αρέσει να πίνουν νερό, δοκιμάστε να προσθέσετε διάφορα φρούτα ή λαχανικά μέσα σε αυτό, όπως λεμόνι, φέτες αγγουριού, μούρα ή φύλλα μέντας, που θα το κάνουν πολύ πιο νόστιμο.