Είναι γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, νέα όμως έρευνα από το Michigan Medicine αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει με την πάροδο του χρόνου. Τα νέα ευρήματα ρίχνουν φως στις σωρευτικές επιδράσεις της αυξημένης συστολικής αρτηριακής πίεσης σε όλη την ενήλικη ζωή, δείχνοντας μια σαφή σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο για τους πιο συνηθισμένους και επικίνδυνους τύπους εγκεφαλικού.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 40.000 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω που δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό εγκεφαλικού. Επικεντρώθηκαν στη συστολική αρτηριακή πίεση, μέτρηση που υποδεικνύει πόση πίεση ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών σας όταν χτυπά η καρδιά σας.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο;

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, για κάθε αύξηση κατά 10 mm Hg στη μακροπρόθεσμη μέση συστολική αρτηριακή πίεση ενός ατόμου, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξήθηκε συνολικά κατά 20%. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος φάνηκε να ισχύει ειδικά για τα ισχαιμικά εγκεφαλικά, τα οποία συμβαίνουν όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό που προκάλεσε την μεγαλύτερη ανησυχία των ερευνητών είναι ότι ο κίνδυνος ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας – αιμορραγίας στον εγκεφαλικό ιστό – αυξήθηκε κατά 31% για κάθε αύξηση 10 mm Hg.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και ο διαρκής έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη του εγκεφαλικού, του ισχαιμικού εγκεφαλικού και της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας», λέει η Δρ. Deborah A. Levine, καθηγήτρια εσωτερικής παθολογίας και νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Σωτήρια η αντιμετώπιση της υπέρτασης

Τα καλά νέα είναι ότι η αρτηριακή πίεση είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η τακτική άσκηση, η διατήρηση υγιούς βάρους, ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο αλλά και η δίαιτα DASH μπορεί να συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει μια βασική πρόκληση που ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε: Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή δεν καταφέρνουν να την παρακολουθούν αποτελεσματικά. Η Δρ. Deborah A. Levine επισημαίνει ότι ενώ η αυτοπαρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης είναι ακριβής και οικονομικά αποδοτική, δεν την αξιοποιούμε.