Η wearable τεχνολογία έχει αποκτήσει εκατομμύρια υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια, καθώς έξυπνες συσκευές, όπως τα smartwatches (έξυπνα ρολόγια) και τα fitness ή activity trackers (συσκευές καταγραφής φυσικής δραστηριότητας) μας έχουν βοηθήσει να πετύχουμε κάθε fitness στόχο και να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση, βασιζόμενοι σε μια ποικιλία εξειδικευμένων λειτουργιών. Εύλογα όμως, μπορεί να αναρωτιέστε πώς μπορούν να καταγράφουν δεδομένα, όπως το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, το είδος της άσκησης ή τις θερμίδες που “καίμε” αλλά και πόσο ακριβείς είναι οι μετρήσεις τους.

Πώς καταγράφουν τα wearables τις θερμίδες;

Η μέτρηση των θερμίδων πρόκειται για ένα από τα πιο χρήσιμα στοιχεία ενός wearable, καθώς μας επιτρέπει να βλέπουμε πόσες θερμίδες καίμε σε πραγματικό χρόνο. Ενώ ο ακριβής τύπος που χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε κατασκευαστή για τον υπολογισμό της ενεργειακής σας δαπάνης είναι συνήθως ένα καλά κρυμμένο μυστικό, όλα ξεκινούν από την συλλογή ζωτικών στατιστικών για τον υπολογισμό του βασικού μεταβολικού σας ρυθμού (BMR).

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι ο αριθμός των θερμίδων που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να εκτελέσει τις πιο βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, το βλεφάρισμα, η πέψη και η κυκλοφορία ενώ βρίσκεται σε ηρεμία. Μόλις το wearable αποκτήσει το BMR σας, θα μπορεί στη συνέχεια να παρακολουθεί με ακρίβεια τη χρήση ενέργειας παρακολουθώντας τον καρδιακό σας ρυθμό και χρησιμοποιώντας ένα ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο για να μετρήσει τις κινήσεις σας.

Πόσο ακριβείς είναι οι μετρήσεις τους;

Τα wearables υπολογίζουν τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται υπολογίζοντας την ενεργειακή σας δαπάνη. Διαφορετικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους αισθητήρων στις συσκευές τους, οι οποίοι μπορεί να διαφέρουν ως προς την ευαισθησία και να επηρεάσουν την ακρίβεια του μετρητή θερμίδων στο ρολόι σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση θερμίδων θα βασίζεται πάντα σε εκτιμήσεις ενώ υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ακρίβεια μέτρησής τους, όπως:

  • Αλγόριθμος: Κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί τον δικό του αλγόριθμο για την επεξεργασία των ακατέργαστων δεδομένων που συλλέγονται από τους αισθητήρες στο ρολόι σας. Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία για να σας δώσουν τις μετρήσεις υγείας σας.
  • Ατομική φυσιολογία: Όλοι έχουμε διαφορετικά σώματα. Δύο άτομα με το ίδιος ύψος και βάρος μπορεί να “καίνε” θερμίδες με διαφορετικό ρυθμό. Οι περισσότερες μετρήσεις θερμίδων βασίζονται στο γενικό πληθυσμό και ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν μεμονωμένες διαφορές.
  • Τύπος συσκευής και τοποθέτηση: Η ακρίβεια παρακολούθησης θερμίδων μπορεί επίσης να εξαρτάται από τη θέση της συσκευής σας, εάν πρόκειται για παράδειγμα για ρολόι ή για δαχτυλίδι. Όποιο κι εάν επιλέξετε, είναι σημαντικό να το φοράτε με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει καλή εφαρμογή και να μην γλιστράει. Ωστόσο, το μέγεθος του καρπού, το σχήμα των δακτύλων ή οι τύποι κινήσεων των χεριών και της παλάμης δεν λαμβάνονται υπόψη και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ακρίβεια του wearable σας.