Το έντερο βασίζεται στη σωστή ισορροπία διαφορετικών βακτηρίων για να αφομοιώσει το φαγητό που καταναλώνουμε και να αποτρέψει τη μόλυνση και τη φλεγμονή. Η κακή υγεία του εντέρου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, μειωμένο ανοσοποιητικό, άγχος, ακόμα και κατάθλιψη. Πώς το διατηρούμε υγιές; Ξεκινώντας από τα τρόφιμα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.

Τα καλύτερα λαχανικά για υγιές έντερο

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής υγείας του εντέρου, καθώς αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες που ενισχύουν τα καλά βακτήρια.

Η καλύτερη υγεία του εντέρου μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το σπανάκι, το ελβετικό σέσκουλο, το λάχανο και άλλα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των «φυλλωδών πράσινων».

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και η υγεία του εντέρου πάνε χέρι-χέρι. Για αρχή, η έρευνα δείχνει ότι περιέχουν ένα σάκχαρο που ονομάζεται σουλφοκινοβόζη, το οποίο είναι απαραίτητο για την τροφοδότηση του εντέρου με καλά βακτήρια. Καθώς ο αριθμός των καλών βακτηρίων στο έντερο αυξάνεται, περιορίζεται η ικανότητα των κακών βακτηρίων να αναπαραχθούν και να εγκατασταθούν στο πεπτικό μας σύστημα.

Κάθε φορά που τα καταναλώνουμε λοιπόν, παρέχουμε στο σώμα μας μια σημαντική ποσότητα σουλφοκινοβόζης καθώς και φυλλικού οξέος, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ. Επιπλέον, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες, όπως είπαμε, συνδέονται με τη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Πώς να συμπεριλάβετε περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή σας

Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε μια ποικιλία λαχανικών κάθε μέρα. Αν σας είναι δύσκολο, ακολουθούν 2 απλοί τρόποι για να τα ενσωματώσετε εύκολα σε μερικές από τις αγαπημένες σας συνταγές.

Προσθέστε τα στις σούπες

Οι σούπες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταναλώνετε πολλές μερίδες λαχανικών ταυτόχρονα. Μπορείτε να προσθέσετε μια ποικιλία από τα αγαπημένα σας λαχανικά σε έναν νόστιμο ζωμό ή μπορείτε να κάνετε πουρέ τα λαχανικά και να τα μετατρέψετε σε βάση για τη σούπα σας.

Ρίξτε τα στα ζυμαρικά σας και αναμείξτε τα σε σάλτσες

Τι θα λέγατε για μια απολαυστική μακαρονάδα με σπανάκι; Καλοκαιρινές πένες με λάχανο;

Η προσθήκη επιπλέον λαχανικών στις σάλτσες σας είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη λαχανικών, σκεφτείτε μια κρεμώδη σπιτική σάλτσα πέστο από κέιλ και γενικά αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη να δημιουργήσει.