Τα νεκταρίνια είναι από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα, καθώς μας χαρίζουν δροσιά και την μοναδική γλυκιά τους γεύση. Μοιράζονται πολλά κοινά γενετικά χαρακτηριστικά με τα ροδάκινα, εκτός από τις γονιδιακές παραλλαγές που τους δίνουν πιο απαλή σάρκα. Το καλοκαιρινό φρούτο έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, κάλιο και μια πληθώρα μετάλλων, περισσότερων από ότι τα ροδάκινα.

Εκτός λοιπόν από την μοναδική τους γεύση έχουμε πολλούς καλούς λόγους να καταναλώνουμε νεκταρίνια και να ωφελήσουμε την υγεία μας!

Τα νεκταρίνια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες, βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη. Αυτές οι ενώσεις εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει παθήσεις όπως διαβήτη, Alzheimer και καρδιακά νοσήματα. Τα νεκταρίνια περιέχουν επίσης φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες, τα οποία συμβάλλουν στην εμφάνιση, τη γεύση και το χαρακτηριστικό τους άρωμα.

Τα φλαβονοειδή μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της μείωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας, η οποία σχετίζεται με την γήρανση, ενώ οι ανθοκυανίνες παίζουν ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και των καρδιακών παθήσεων. Τα νεκταρίνια διαθέτουν και φαινολικές ενώσεις, έναν τύπο αντιοξειδωτικού που επίσης μας προστατεύει από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών.

Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Έρευνες αναφέρουν ότι οι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν στα νεκταρίνια μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μια έρευνα σε 470.000 ενήλικες ηλικίας 51-70 ετών αναφέρει ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, συμπεριλαμβανομένου του νεκταρινιού, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες. Τα οφέλη αυτά πιθανόν οφείλονται στην αντιοξειδωτική δράση του φρούτου.

Καταπολεμούν την αναιμία

Συνδυάζοντας τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο με τα νεκταρίνια μπορείς να καταπολεμήσεις την αναιμία, που οφείλεται σε έλλειψη αιμοσφαιρίνης ή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Δεδομένου ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα μας, τα άτομα με αναιμία μπορεί να αισθάνονται πιο έντονη κούραση. Η βιταμίνη C, που περιέχουν τα νεκταρίνια, υποστηρίζει την πρόσληψη σιδήρου μετατρέποντας αυτό το μέταλλο σε μια πιο εύκολα απορροφήσιμη μορφή από το σώμα μας.

Τα νεκταρίνια βοηθούν την απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους μπορεί να γίνει πιο εύκολη με την κατανάλωση του αγαπημένου μας φρούτου για αρκετούς λόγους. Αρχικά είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μας βοηθούν να αισθανόμαστε κορεσμό. Έτσι αν νιώθει κανείς χορτάτος είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσει αχρείαστες θερμίδες. Επίσης τα νεκταρίνια περιέχουν λίγες θερμίδες και είναι χαμηλά σε λιπαρά.

Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών λίγων θερμίδων μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους όταν καταναλώνονται αντί για σνακ με πολλές θερμίδες, που είναι χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά.  Μια τετραετής μελέτη σε 73.737 γυναίκες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος συνέδεσε κάθε ημερήσια μερίδα φρούτων με μια μέση απώλεια βάρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη συσχέτισε τα αμυλούχα τρόφιμα και τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αύξηση του σωματικού βάρους.

Βελτιώνουν το δέρμα

Το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας, το δέρμα μας, βασίζεται στη σωστή διατροφή για να παραμείνει υγιές. Τα νεκταρίνια είναι ένα φρούτο που το δέρμα μας λατρεύει καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό. Ο χαλκός διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων στο στρώμα του χόριου, το οποίο είναι το δεύτερο εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας. Προστατεύει επίσης το δέρμα μας από βλάβες, έχει αντιγηραντική δράση και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου, της πιο άφθονης πρωτεΐνης του σώματός μας.

Τα νεκταρίνια παρέχουν επίσης νιασίνη (βιταμίνη Β3), η οποία μπορεί να προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τραυματισμούς που προκαλούνται από τις ακτίνες του ήλιου, και μικρές ποσότητες βιταμίνης Α, ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία του δέρματος.

Μπορεί να μειώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη

Τα νεκταρίνια μπορούν να μειώσουν ορισμένους κινδύνους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση σχετίζεται με διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των εγκύων, όπως ο πρόωρος τοκετός.

Ωστόσο, η αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Εάν είσαι έγκυος, η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως τα νεκταρίνια, μπορεί να σε βοηθήσει να εξασφαλίσεις έναν ασφαλή και υγιή τοκετό.

Αν ψάχνεις τον ιδανικό τρόπο για να καταλάβεις ότι το νεκταρίνι σου είναι γινομένο, ζουμερό και έτοιμο για κατανάλωση, ο πιο αξιόπιστος είναι να το μυρίσεις! Τα νεκταρίνια με το πιο γλυκό και δυνατό άρωμα προμηνύουν ότι θα έχουν και την αντίστοιχη γεύση!