Ποια τα οφέλη που αποκομίζουμε από την αυτοφροντίδα; Με ποιον τρόπο τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα συμβάλλουν στην εξοικονόμιση πόρων για το Σύστημα Υγείας; Πώς θα επηρεαζόταν η καθημερινή κλινική πρακτική αλλά και η ζωή των ασθενών αν δεν υπήρχαν τα σκευάσματα αυτοφροντίδας για την αντιμετώπιση των ήπιων ασθενειών; Τα παραπάνω ερωτήματα απαντήθηκαν σε Συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) με τίτλο «Η συμβολή της Αυτοφροντίδας στο Σύστημα Υγείας και την Ελληνική Οικονομία», με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας (Self-care).

Αυτοφροντίδα και πρόληψη

Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ήπιων ασθενειών μέσω της χρήσης προϊόντων αυτοφροντίδας, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ανάπτυξη του κλάδου. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΦΕΧ, Γρηγόρης Καρέλος, «το 85% των Ευρωπαίων πολιτών είναι πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ήπια συμπτώματα υγείας με τη βοήθεια της αυτοφροντίδας και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων».

Όσον αφορά στη χώρα μας, τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόντα αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, ενώ πραγματοποιούνται ημερησίως σχεδόν 500.000 επισκέψεις στα φαρμακεία με στόχο την αγορά των αντίστοιχων προϊόντων. Αναλύοντας περαιτέρω τα οφέλη της αυτοφροντίδας, επισημάνθηκε πως στην περίπτωση των ήπιων ασθενειών, κάθε πολίτης θα χρειαζόταν να αφιερώσει 106 λεπτά στη μεταφορά, την αναμονή και τη θεραπεία στον γιατρό, εάν δεν είχε στη διάθεσή του προϊόντα αυτοφροντίδας, ενώ κάθε γιατρός θα ήταν απαραίτητο να εργάζεται 2,4 ώρες περισσότερο κάθε ημέρα. Συνολικά στην Ευρώπη θα χρειάζονταν 120.000 περισσότεροι γιατροί αν δεν υπήρχαν τα προϊόντα Αυτοφροντίδας.

Ως προς την οικονομική αξία της αυτοφροντίδας, σημειώθηκε ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται εξασφαλίζονται συνολικά 6,7 ευρώ για το Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας AESGP. Επιπλέον, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό ρυθμό καινοτομίας, καθώς μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 1.255 νέα προϊόντα αυτοφροντίδας. Ως αξιοσημείωτη χαρακτηρίστηκε τέλος, η συμβολή του κλάδου στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού και των Επαγγελματιών Υγείας για τα οφέλη της αυτοφροντίδας και την υπεύθυνη εφαρμογή της, μέσα από την υλοποίηση ενημερωτικών και προωθητικών δράσεων και πρωτοβουλιών, ενώ αναφέρθηκε και ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί τόσο στην αυτοφροντίδα όσο και στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Αυτοφροντίδα: Γιατί αξίζει να αφιερώνουμε χρόνο σε εμάς

Εκτός των παραπάνω στοιχείων, αξίζει να σημειωθεί πως η αυτοφροντίδα:

Μας κάνει πιο ανθεκτικούς

Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στο άγχος και τις επιπτώσεις του και είμαστε σε θέση να κάνουμε καλύτερες επιλογές επειδή νιώθουμε πιο «γεμάτοι» και πιο συγκεντρωμένοι.

Μερικές ανάσες καθαρού αέρα και μια βόλτα με τα πόδια μπορούν να ηρεμήσουν το νευρικό μας σύστημα και να «κλειδώσουν» εκτός αρνητικές σκέψεις.

Αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας

Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν προσφέρουμε στον εαυτό μας την τακτική φροντίδα που του αξίζει είναι επειδή ίσως κάπου στην πορεία της ζωής τον ξεχνάμε… Σαν αποτέλεσμα, η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή μας μπορεί να μειωθούν.

Με την αυτοφροντίδα, «θυμόμαστε» εμάς, τους στόχους, τα όνειρα και τις ανάγκες μας και πέραν του ότι πατάμε πιο γερά στα πόδια μας, αισθανόμαστε μεγαλύτερη ισορροπία και η διάθεσή μας γίνεται κάθε μέρα και καλύτερη.

Προωθεί την ευημερία

Σκεφτείτε το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας ως ένα ενιαίο σύστημα που μονίμως αλληλεπιδρά. Όταν κάνετε θετικά πράγματα, ολόκληρο το σύστημα ωφελείται. Όταν προσφέρετε στον εαυτό σας απλές πράξεις αυτοφροντίδας, το αποτέλεσμα είναι ένα αίσθημα μεγαλύτερης ευεξίας.

Κατ’ επέκταση, είστε σε θέση να μεταδίδετε αυτήν την ηρεμία και στους γύρω σας και να χτίζετε πιο ποιοτικές και ουσιαστικές σχέσεις.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και την πέψη

Όταν το σώμα βρίσκεται σε «επιφυλακή» και σε κατάσταση στρες, εισέρχεται σε μια κατάσταση «πάλης». Σαν αποτέλεσμα, η πέψη επιβραδύνεται και η ποιότητα του ύπνου μας μπορεί να διαταραχθεί.

Όταν φροντίζετε τον εαυτό σας και ταυτοχρόνως μειώνεται το επίπεδο του άγχους, μπορείτε να ξεκουράζεστε καλύτερα, να κοιμάστε καλύτερα, να χωνεύετε καλύτερα συν του ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί επίσης καλύτερα…

Αυξάνει την παραγωγικότητα

Όταν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας, μπορεί να κάνετε πολλά πράγματα, αλλά η ποιότητα της εστίασής σας είναι χαμηλή.

Οι πράξεις αυτοφροντίδας είναι η πηγή ενέργειας που χρειάζεστε έτσι ώστε να έχετε πιο οργανωμένη σκέψη και βελτιωμένη ψυχική εστίαση.

Σκεφτείτε λοιπόν: «Ποια απλά πράγματα θέλω να προσφέρω στον εαυτό μου»; Κάντε μια λίστα και ξεκινήστε από σήμερα!

Πρωινό «μενού» αυτοφροντίδας: 5 τρόποι για να ξεκινάτε καλά τη μέρα σας

#1 Ανοίξτε να μπει φως

Το να ανοίγετε τις κουρτίνες σας μπορεί να μη φαίνεται σαν μέρος μιας πρωινής ρουτίνας αυτοφροντίδας, αλλά είναι εξαιρετικό για την ψυχική μας υγεία.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι περνούν χρόνο κάτω από το ηλιακό φως, έχουν βελτιωμένη διάθεση σε σύγκριση με το να βρίσκονται σε εσωτερικούς, κλειστούς και σκοτεινούς χώρους.

Απολαύσετε λοιπόν περισσότερη ηλιοφάνεια καθώς προετοιμάζεστε για την ημέρα.

#2 Εφαρμόστε αντηλιακό

Οι ενυδατικές κρέμες είναι ιδανικές για τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. «Διπλασιάστε» τη φροντίδα και την προστασία σας κάθε πρωί είτε φροντίζοντας η ενυδατική σας να έχει δείκτη προστασίας είτε εφαρμόζοντας και μια αντηλιακή. Έτσι, προστατεύεστε από ρυτίδες και κηλίδες καθώς και από άλλες πιο σοβαρές για την υγεία επιπτώσεις από την υπερβολική έκθεση της επιδερμίδας σας στον ήλιο.

#3 Τεντώστε τους μύες σας

Καθώς μεγαλώνουμε, οι μύες μας χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Μπορείτε να προλάβετε πιθανές ενοχλήσεις αφιερώνοντας πέντε λεπτά για διατάσεις κάθε πρωί. Ξεκινήστε με απαλές κινήσεις όπως ανασήκωμα των ώμων πριν προχωρήσετε σε πιο πολύπλοκες.

Άπειρα δωρεάν βίντεο θα μπορούσαν να σας καθοδηγήσουν κατάλληλα.

#4 Πιείτε ένα μπουκαλάκι νερό

Το νερό διατηρεί τα κύτταρά μας υγιή και τα όργανά μας λειτουργούν στο έπακρο.

Φροντίστε λοιπόν να πίνετε ένα μπουκάλι νερό κάθε πρωί. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεκινάτε δυναμικά την κάθε μέρα.

#5 Βάλτε έναν στόχο

Ο καθορισμός στόχων είναι ένα ουσιαστικό μέρος της αυτοφροντίδας. Οι άνθρωποι κρίνουν τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους βάσει των στόχων που μπορούν να υλοποιήσουν.

Εξασκηθείτε στο να βάζετε τουλάχιστον έναν στόχο κάθε πρωί που είναι και ρεαλιστικός και ενθαρρυντικός.

Οι στόχοι σας θα εξαρτηθούν από αυτό που θεωρείτε πιο απαραίτητο εκείνη τη στιγμή. Όσο περνάει ο καιρός, μπορείτε να προσαρμόσετε τον καθημερινό σας στόχο σε ό,τι χρειάζεστε. Έτσι, καθώς ολοκληρώνετε κάθε μικρό καθημερινό σας στόχο, θα χτίζετε την αυτοπεποίθησή σας και θα αγαπάτε κάθε μέρα λίγο περισσότερο τον εαυτό σας και κατ’ επέκταση τη ζωή και τον κόσμο.