Πιθανότατα να έχετε διαβάσει τα πάντα για τα green flags που πρέπει να αναζητήσετε σε μια φιλική ή ερωτική σχέση, αλλά τι γίνεται με αυτά που πρέπει να αναγνωρίσετε στον εαυτό σας; Εάν θέλετε να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορείτε να προσέξετε για να ξέρετε ότι είστε στον σωστό δρόμο. Τα παρακάτω green flags θα σας κάνουν να σας αγαπήσετε περισσότερο και να είστε πιο χαρούμενοι/ες στην πορεία της ζωής σας.

#1

Βάζετε όρια

Είτε λέτε «όχι» στην ανάληψη ενός ακόμη task στη δουλειά επειδή νιώθετε πως δεν θα τα καταφέρετε είτε αρνείστε ένα οικογενειακό δείπνο γιατί απλώς δεν έχετε όρεξη εκείνη τη στιγμή, θέτετε υγιή όρια για να χτίσετε μια γερή βάση για τη σχέση με τον εαυτό σας και τους άλλους. Αν και μπορεί να είναι άβολο στην αρχή και να χρειάζεται εξάσκηση, να έχετε κατά νου ότι οι άλλοι εκτιμούν την ειλικρίνειά σας. Όσον αφορά εσάς, θα νιώθετε περισσότερη ασφάλεια, εκτίμηση και σεβασμό.

#2

Κρατάτε τις υποσχέσεις που δώσατε στον εαυτό σας

Ό,τι κι αν λέτε στον εαυτό σας, κρατάτε τον λόγο σας και τηρείτε κάθε υπόσχεση. Το καλύτερο κομμάτι; Έχετε αποκτήσει αυτοπεποίθηση κι εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορείτε να κάνετε 15 λεπτά διαλογισμού, ξεκινήστε με πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, καταγράψτε στο χαρτί τα όσα πετύχατε και την πρόοδό σας και voila! -οι υποσχέσεις σας εκπληρώθηκαν.

#3

Πιστεύετε σ’ εσάς

Όλοι έχουμε ψευδείς προκατειλημμένες σκέψεις, αντιλήψεις και λόγια που έχουμε πει στον εαυτό μας και μας εμποδίζουν να γίνουμε ο καλύτερος εαυτός μας: «δεν είμαι αρκετά όμορφος», «δεν πρέπει να στείλω βιογραφικό για αυτήν τη δουλειά γιατί δε θα με πάρουν», «δεν θα βρω ποτέ τον ιδανικό για εμένα σύντροφο». Αλλάξατε όμως το αφήγημα, σας επιβραβεύετε ή σκέφτεστε θετικά, κι έτσι καταφέρατε τελικά να πιστέψετε στον εαυτό σας και να φέρετε εις πέρας  ό,τι βάλατε στο μυαλό σας.

#4

Σας συμπονάτε

Δείχνετε στον εαυτό σας την ίδια χάρη που δείχνετε στους φίλους σας. Επίσης, συμπονάτε τον εαυτό σας θεωρώντας τους άλλους υπεύθυνους για τις πράξεις τους -όταν φταίνε- και ζητώντας βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Το να δείχνετε συμπόνια στον εαυτό σας δε συνέβη από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά έχετε κατακτήσει την ικανότητα με το να είστε ευγενικοί/ες προς τον εαυτό σας. Έχετε δημιουργήσει ανθεκτικότητα, έχετε σημειώσει πρόοδο στους στόχους σας και μειώσατε το άγχος, επειδή ξέρετε ότι μπορείτε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας για λάθη που κάνατε.

#5

Δεν κάνετε εκπτώσεις στα συναισθήματά σας

Ξέρετε ότι είστε πια η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας όταν αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας -είτε θετικά είτε όχι- και ξέρετε πώς να τα επεξεργαστείτε. Δεν κρύβετε τα αρνητικά συναισθήματα κάτω από το χαλί, αλλά τα βιώνετε και αυτά όπως κάνετε και με τα ευχάριστα συναισθήματα. Σε τελική ανάλυση, το να νιώθουμε κάθε συναίσθημα με τον ίδιο τρόπο είναι αυτό που ενισχύει τις σχέσεις μας, ειδικά αυτή που έχουμε με τον εαυτό μας.

#6

Βγαίνετε από τη ζώνη άνεσής σας

Σίγουρα, θα μπορούσατε να πατήσετε το snooze στο ξυπνητήρι, να παραλείψετε κάθε προπόνηση και να παραμείνετε στάσιμοι στη δουλειά σας, αλλά το να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας είναι απαραίτητο εάν η εξέλιξη είναι αυτό που αναζητάτε. Δεν αφήνετε τις νέες εμπειρίες και ξεπερνάτε τα όριά σας.

#7

Δεν «ρομαντικοποιείτε» το παρελθόν

Στις πιο δύσκολες στιγμές μας, μπορεί να είναι εύκολο να «ρομαντικοποιήσουμε» το παρελθόν αντί να είμαστε απλώς ευγνώμονες για τις αναμνήσεις και να εστιάσουμε τώρα στο παρόν. Σίγουρα, μπορείτε να «θρηνήσετε» προηγούμενες εκδοχές του εαυτού σας ή στιγμές στη ζωή σας που σας έκαναν να νιώθετε άσχημα, αλλά ξέρετε πια ότι τα πράγματα είναι πιο όμορφα τώρα και το απολαμβάνετε. Αντί να εύχεστε να μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, αφήνετε τον εαυτό σας να εστιάζει στο τώρα.

#8

Σας εμπιστεύεστε

Το μεγαλύτερο green flag ότι γίνεστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας είναι ότι δε σκέφτεστε συνεχώς τη βελτίωσή σας. Εξακολουθείτε να θέλετε να εξελίσσεστε κάθε μέρα και αναλαμβάνετε δράση για να το κάνετε. Ξέρετε ότι είστε καλύτεροι/ες, όταν το να γίνετε ο καλύτερος εαυτός σας δεν είναι πλέον το μόνο πράγμα στο μυαλό σας.