Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας διεθνούς έρευνας του πανεπιστημίου του Otago, Christchurch, τα άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος χρειάζονται μια σημαντικά υψηλότερη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε βιταμίνη C για την προστασία της υγείας τους. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν καλύπτεται από τις τρέχουσες συνιστώμενες προσλήψεις.

«Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι οι τρέχουσες συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες βιταμίνης C διεθνώς υποτιμώνται σοβαρά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Ανίτρα Καρ, διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας Nutrition in Medicine.

Η μελέτη, η οποία συντάχθηκε από κοινού με ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης και του Αμπερντίν, ανέλυσε δύο μεγάλα σύνολα διεθνών δεδομένων με χιλιάδες συμμετέχοντες. Έδειξε ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τη σχέση δόσης-συγκέντρωσης βιταμίνης C στον οργανισμό ως αποτέλεσμα μιας χαμηλής φλεγμονής που μπορεί να αυξήσει το οξειδωτικό στρες και την κυκλοφορία της βιταμίνης C στο σώμα. Η παχυσαρκία είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, τα οποία σχετίζονται με χαμηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C.

«Σαφώς, με την παγκόσμια αύξηση του σωματικού βάρους, ένα σημαντικό και αυξανόμενο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού δεν καλύπτεται πλέον από τις συνιστώμενες προσλήψεις. Στη Νέα Ζηλανδία για παράδειγμα, η ημερήσια σύσταση για βιταμίνη C είναι τα 45mg την ημέρα, μία από τις χαμηλότερες συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες στον κόσμο», δηλώνει η Καρ.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα νέα στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για ένα ενημερωμένο σύνολο συνιστώμενων ημερήσιων δόσεων βιταμίνης C», σημειώνει η ίδια.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι η πρόσθετη πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί εύκολα να επιτευχθεί είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων.

«Ένα μήλο μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 10 mg βιταμίνης C, επομένως εάν ζυγίζετε 70 έως 80 κιλά, η επίτευξη της βέλτιστης ποσότητας βιταμίνης C που χρειάζεται το σώμα σας θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολη όσο η κατανάλωση ενός ή δύο επιπλέον μήλων καθημερινά. Εάν ζυγίζετε περισσότερο, τότε ίσως ένα πορτοκάλι, που περιέχει 70 mg βιταμίνης C ή ένα ακτινίδιο με περίπου 100 mg, μπορεί να είναι η πιο εύκολη λύση», αναφέρει η Καρ.

Βιταμίνη C για καλύτερη υγεία

Η επικεφαλής ερευνήτρια επισημαίνει ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία διεθνώς ότι η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών.

«Τα στοιχεία ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης C μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου κοινών ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος είναι πλέον πειστικά. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια βιταμίνης C με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, κακή επούλωση τραυμάτων, κίνδυνο κατάθλιψης και κόπωσης», αναφέρει η ίδια.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό περιοδικό Critical Reviews in Food, Science and Nutrition.