Ενώ η επιστήμη μας έχει δώσει μερικές από τις πιο απλές λύσεις για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την πιο υγιή εκδοχή του εαυτού μας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν σε εξειδικευμένα προγράμματα διατροφής ή άσκησης, πανάκριβα προϊόντα και ορισμένες φορές επικίνδυνα σκευάσματα για χάρη της καλής σιλουέτας. Τι θα γινόταν όμως, αν το κλειδί για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά βρισκόταν στο… πιάτο σας;

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ρίχνουν φως σε μια φυσική εναλλακτική που μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, την β-γλυκάνη, ένα είδος φυτικής ίνας που βρίσκεται φυσικά στη βρώμη και το κριθάρι. Η μελέτη τους σε πειραματόζωα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, αναφέρει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε β-γλυκάνη ενδεχομένως να συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους και στη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης.

Φυτικές ίνες & περιττά κιλά

Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, η αναζήτηση αποτελεσματικών μεθόδων διαχείρισης βάρους έχει ενταθεί. Φάρμακα όπως εκείνα που περιέχουν σεμαγλουτίδη είναι μεν πολλά υποσχόμενα άλλα κοστίζουν και συνταγογραφούνται κυρίως για την θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Ο Δρ. Frank Duca, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, θέλησε να διερευνήσει την επίδραση διαφορετικών τύπων διαιτητικών ινών στην απώλεια βάρους και τη μεταβολική υγεία.

Τα ευρήματα της ομάδας του υπογραμμίζουν ότι όλες οι φυτικές ίνες δεν έχουν τα ίδια οφέλη αναφορικά με την απώλεια βάρους. Η μελέτη επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές φυτικές ίνες επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου, τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα και παίζουν κρίσιμο ρόλο στη υγεία μας συνολικά. Μεταξύ των πέντε τύπων ινών που δοκιμάστηκαν (πηκτίνη, β-γλυκάνη, δεξτρίνη σίτου, ανθεκτικό άμυλο και κυτταρίνη), η β-γλυκάνη ξεχώρισε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πειραματόζωα που ακολούθησαν μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και έλαβαν συμπληρώματα β-γλυκάνης εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις στην αύξηση βάρους και του σωματικού λίπους συγκριτικά με εκείνα που ακολούθησαν την ίδια δίαιτα χωρίς να λάβουν τα συμπληρώματα. Τα πειραματόζωα που έλαβαν β-γλυκάνη φάνηκε να έχουν επίσης βελτιωμένη ανοχή στην γλυκόζη και ευαισθησία στην ινσουλίνη, κρίσιμοι παράγοντες για την μεταβολική υγεία.

Επιπλέον η β-γλυκάνη φάνηκε να ενισχύει την ενεργειακή δαπάνη στα πειραματόζωα, βοηθώντας τα πρακτικά να κάψουν περισσότερες θερμίδες, επισημαίνουν οι ερευνητές. Εκτός από την ήπια ενίσχυση του μεταβολισμού τους, τα πειραματόζωα ήταν πιο δραστήρια, δηλαδή κινούνταν περισσότερο.

Η β-γλυκάνη μπορεί να βοηθήσει και εσάς μελλοντικά;

Η παρούσα επιστημονική μελέτη ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη στοχευμένων διατροφικών παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των σχετικών μεταβολικών διαταραχών. Ενώ απαιτούνται περισσότερες έρευνες, ειδικά σε ανθρώπους, αυτή η μελέτη μας υπενθυμίζει τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή και υπογραμμίζει την ανάγκη για την καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών τύπων των φυτικών ινών και των επιδράσεών τους.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές δεν πρέπει να στοχεύουμε απλώς στην κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών αλλά να επιλέγουμε τους τύπους που είναι καταλληλότεροι για τις ανάγκες κάθε οργανισμού. Για μια επιτυχημένη απώλεια βάρους αναζητήστε την βοήθεια ενός επαγγελματία διαιτολόγου – διατροφολόγου, που θα σας βοηθήσει διαμορφώνοντας ένα πλάνο διατροφής που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους στόχους σας.