Ο καφές μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ο καφές μπορεί να βοηθάει με την απώλεια λίπους. Επίσης ο καφές μας κρατά σε εγρήγορση αλλά η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Μπερδευτήκατε; Λογικό! Υπάρχουν τόσες απόψεις, πεποιθήσεις και μύθοι γύρω από το αγαπημένο μας ρόφημα, όπου δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε τι ισχύει και τι όχι.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο συλλέξαμε διάφορες κοινές πεποιθήσεις που επικρατούν και αφορούν την καφεΐνη, και εξετάζουμε αν είναι αληθείς ή απλά μύθοι, σύμφωνα με την επιστήμη.

Προκαλεί αφυδάτωση ο καφές;

Η μέτρια καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης σύμφωνα με τους ερευνητές δεν προκαλεί αφυδάτωση. Ωστόσο η κατά πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης, από τη συνιστώμενη (δηλαδή παραπάνω από 5 κούπες την ημέρα) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση παραγωγής ούρων, οδηγώντας έτσι σε αφυδάτωση. Κρατώντας την πρόσληψη σας σε καφεΐνη σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή ένα ρόφημα την ημέρα, έχει μικρή έως καθόλου επίδραση στην ισορροπία των υγρών. Αν καταναλώνετε περισσότερη καφεΐνη από ένα φλιτζάνι, φροντίστε να ενυδατώνεστε τακτικά με νερό.

Ο καφές συμβάλλει στην απώλεια βάρους και λίπους;

Οι έρευνες που έχουμε στην διάθεση μας αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση του καφέ είναι αποτελεσματική για την απώλεια λίπους. Αν και ορισμένες μελέτες είναι πολλά υποσχόμενες, συχνά υπάρχει έλλειψη συνοχής με παράγοντες όπως η διαιτητική πρόσληψη, η δόση και η κατανάλωση καφεΐνης πριν από τη μελέτη, που καθιστούν τα ευρήματα λιγότερο έγκυρα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε με σιγουριά για το αν η πρόσληψη καφεΐνης από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λίπους.

Κάθε φύλο αντιδράει διαφορετικά στην πρόσληψη καφεΐνης;

Η έρευνα για το θέμα αυτό είναι αρκετά μπερδεμένη! Ωστόσο η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση ανεξαρτήτως φύλου, αλλά ορισμένες μελέτες αναφέρουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα απόδοσης για τους άνδρες. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην ιατρική έρευνα, οπότε είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν περισσότερες μελέτες για να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Η καφεΐνη επιφέρει καρδιαγγειακά προβλήματα;

Υπάρχει μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με την καφεΐνη, συμπεριλαμβανομένης της δόσης, της συχνότητας, του τρόπου κατανάλωσης, μέσω καφέ ή τσαγιού και των ατομικών διαφορών σε μεταβολικούς και γενετικούς παράγοντες. Τέλος, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη καφεΐνης έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον καρδιακό μυ.

Οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ;

Η πλειονότητα των μελετών δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης από τη μητέρα σχετίζεται με σημαντικές αρνητικές εκβάσεις στην εγκυμοσύνη. Η τρέχουσα σύσταση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας είναι να διατηρείται η πρόσληψη καφεΐνης κάτω από 200mg ημερησίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η καφεΐνη είναι εθιστική;

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να γίνει αντικείμενο κατάχρησης και να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης, αλλά η καφεΐνη δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένα εθιστική αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά, αυτό είναι πολύ προσωπικό και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά περίπτωση.

Έχει ίδια επίδραση σε όλους ο καφές;

Υπάρχει “σημαντική μεταβλητότητα” μεταξύ των αντιδράσεων των ανθρώπων στις επιδράσεις της καφεΐνης, Είναι πιθανό κάποιοι άνθρωποι να μην ανταποκρίνονται καθόλου στην καφεΐνη αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό είναι αρκετά σπάνιο.