Έχεις θελήσει ποτέ να χάσεις βάρος; Αν ναι τότε σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πώς θα μοιάζει το σώμα σου αν χάσεις αυτά τα κιλά. Μπορεί να εστιάζεις μόνο στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά η αλήθεια είναι ότι με την απώλεια βάρους έρχονται διάφορες αλλαγές στο σώμα σου οι οποίες δεν σχετίζονται όλες με την εξωτερική σου εμφάνιση. Φυσικά μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, κάποιων μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, ζητήματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας, αλλά τα οφέλη δεν σταματούν εκεί.

Καθώς είμαι και εγώ ένα άτομο που έχει χάσει κάποια στιγμή στη ζωή του περίπου 30 κιλά και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις αλλαγές αυτές, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να τις μοιραστώ μαζί σου για να γνωρίζεις τι σε περιμένει ή για να ταυτιστείς μαζί μου.

Μετά την απώλεια βάρους…

Κοιμάσαι καλύτερα

Καθώς τα περιττά κιλά, σύμφωνα με έρευνες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου, όπως η υπνική άπνοια, δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι μετά από μια απώλεια βάρους αυτό αλλάζει. Με τον τρόπο αυτό ο ύπνος σου βελτιώνεται, μπορεί να παρατηρήσεις ότι κοιμάσαι πιο γρήγορα, ότι δεν ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς και ότι αισθάνεσαι πιο ξεκούραστη.

Αλλάζει η γεύση σου

Ναι και όμως αυτό μπορεί να συμβεί. Μερικές έρευνες εξέτασαν την επιρροή που έχει η απώλεια βάρους στη γεύση των ατόμων και ανακάλυψαν ότι μαζί με τα κιλά χάνονται και μερικοί γευστικοί κάλικες. Ξαφνικά τα λιπαρά πιάτα που τόσο λαχταρούσες σταματούν να μοιάζουν τόσο πεντανόστιμα και δελεαστικά, βοηθώντας σε φυσικά να κρατήσεις το βάρος που έχασες μακριά σου.

Αλλάζει η θερμοκρασία του σώματος σου

Οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει με ποιον τρόπο η παχυσαρκία και η απώλεια βάρους επηρεάζει την θερμοκρασία του σώματος σε άνδρες και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, (καθώς οι γυναίκες που έχουν περίοδο βιώνουν αρκετές αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος που οφείλονται στις ορμονολογικές αλλαγές της περιόδου). Ανακάλυψαν λοιπόν ότι η μεγαλύτερη σωματική μάζα είναι συνδεδεμένη με υψηλότερες θερμοκρασίες στο σώμα. Για αυτό μην αναρωτηθείς αν μετά την απώλεια βάρους νιώθεις πιο “κρύα”.

Βελτιώνεται η μνήμη σου

Η παχυσαρκία δεν προκαλεί προβλήματα μόνο στο σώμα σου αλλά και στο μυαλό σου. Σε μερικές έρευνες η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με προβλήματα μνήμης, γνωστικής λειτουργίας αλλά και της συνολικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Από την άλλη σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες οι οποίες έχασαν βάρος, έδειξε ότι είχαν βελτιωμένη μνήμη καθώς και ότι ορισμένα κομμάτια του εγκεφάλου τους έγιναν πιο ενεργά.

Το σεξ γίνεται καλύτερο

Τα περιττά κιλά μπορούν να σε κάνουν να είσαι αδιάφορη ως προς το σεξ ή να μην το απολαμβάνεις το ίδιο. Αυτό δεν συμβαίνει μονάχα γιατί μειώνει την αυτοπεποίθηση σου και την θετική σου εικόνα, δημιουργώντας άγχος για τη σεξουαλική επαφή. Επίσης πολλά παχύσαρκα άτομα, σύμφωνα με μερικές έρευνες, μπορεί να έχουν προβλήματα στην σεξουαλική λειτουργία. Τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με έρευνες η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μια βελτιωμένη σεξουαλική ζωή.

Η ενέργεια σου εκτοξεύεται

Μπορεί να πιστεύεις ότι όταν βρίσκεσαι σε θερμιδικό έλλειμμα θα έχεις και λιγότερη ενέργεια. Ωστόσο, αν χάσεις πολύ βάρος ίσως να παρατηρήσεις ότι η ενέργεια σου κορυφώνεται. Αυτό συμβαίνει καθώς το σώμα σου έχει να διαχειριστεί λιγότερα κιλά, σπαταλώντας λιγότερη ενέργεια.

Θα αλλάξει το νούμερο του παπουτσιού σου

Ετοιμάσου εκτός από την ντουλάπα με τα ρούχα σου να ανανεώσεις και την παπουτσοθήκη σου. Αν χάσεις αρκετό βάρος μπορεί να μικρύνει το πόδι σου, όχι γιατί η δομή της πατούσας σου έχει συρρικνωθεί, ωστόσο μπορείνα παρατηρήσεις απώλεια λίπους στα πόδια σου αλλά και μείωση της φλεγμονής. Το περιττό βάρος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα πόδια συμβάλλοντας στην αύξηση του μεγέθους των ποδιών σου.

Μπορεί να μην είσαι πιο χαρούμενη με το σώμα σου

Μπορεί να πίστευες ότι η απώλεια όλων των περιττών κιλών θα σε κάνει επιτέλους χαρούμενη. Ωστόσο η ευτυχία σου μπορεί να μην κρύβεται σε ένα σώμα μικρότερου μεγέθους, αλλά μπορεί ο λόγος που δεν είσαι χαρούμενη να είναι πολύ βαθύτερος και να πρέπει να τον ερευνήσεις περαιτέρω.