Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και έχει αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, δουλεύουμε, ίσως και γυμναζόμαστε. Μας δίνει απλές λύσεις σε προβλήματα, μας βοηθάει να κάνουμε edit σε φωτογραφίες και βίντεο, μας βγάζει προγράμματα διατροφής, αλλά και γυμναστικής.

Αν περνάς έστω και λίγο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σίγουρα έχεις έρθει σε επαφή με κάποια διαφήμιση για μια εφαρμογή που σε βοηθάει να γυμνάζεσαι με εξατομικευμένο πρόγραμμα που έχει φτιαχτεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά κατά πόσο θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον προσωπικό μας γυμναστή;

Αδιαμφισβήτητα η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βελτιώσει τη ζωή μας, παρέχοντας μας κρίσιμες πληροφορίες για την φυσική μας κατάσταση, όπως τους καρδιακούς μας παλμούς, στην παρακολούθηση των προπονήσεων μας, αλλά και στην δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων γυμναστικής.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στα προγράμματα γυμναστικής

Οι εφαρμογές γυμναστικής που λειτουργούν με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν εξατομικευμένα προγράμματα γυμναστικής με βάση τους στόχους, τον εξοπλισμό, τον χρόνο του ασκούμενου και το είδος γυμναστικής που θέλει να κάνει ο χρήστης. Οι εφαρμογές λειτουργούν με βάση την εμπειρία άλλων χρηστών για να δημιουργήσουν τα νέα προγράμματα.

Μετά το τέλος της προπόνησης η εφαρμογή ζητά να δώσεις μια ανατροφοδότηση σχετικά με το πως αισθάνθηκες, πως απέδωσες έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει την επόμενη προπόνηση σου. Οι περισσότερες από τις εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούν και δεδομένα από τα wearables, δηλαδή το smartwatch σου, ή κάποια ζώνη καρδιακών παλμών που πιθανόν να χρησιμοποιείς, έτσι ώστε να έχουν πληροφορίες και για τους παλμούς σου, τις θερμίδες που έκαψες, πιθανά χιλιόμετρα που διένυσες, έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσει στην επόμενη προπόνηση σου.

Κατανοούμε λοιπόν πως οι εφαρμογές με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να παρέχουν προσαρμοσμένες ρουτίνες προπόνησης, να προβλέπουν τα αποτελέσματα και να προτείνουν προσαρμογές για βέλτιστα αποτελέσματα. Αυτό το επίπεδο προσαρμογής ήταν κάποτε αποκλειστικά ο τομέας των έμπειρων προσωπικών γυμναστών. Ωστόσο, η ενσωμάτωση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην προσωπική προπόνηση μπορεί να αυξήσει την ικανότητα ενός εκπαιδευτή να παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση, ωφελώντας ενδεχομένως περισσότερα άτομα από ποτέ.

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον γυμναστή;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι απόλυτη! Ναι, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σου παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με την προπόνηση σου και την βελτίωση των αποδόσεων σου. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα φοβερό εργαλείο στα χέρια των γυμναστών, βοηθώντας τους όποτε χρειαστεί.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παρέχει και στους ασκούμενους προγράμματα και πληροφορίες, ειδικά για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν έναν personal trainer, ή δεν ταιριάζει στην προσωπικότητα τους. Οι εφαρμογές αυτές γνωρίζουν πότε είναι η στιγμή ο ασκούμενος να αυξήσει την ένταση, τα σετ, τα κιλά στις ασκήσεις, καθώς και να τον συμβουλέψει να ξεκουραστεί.

Ωστόσο υπάρχουν μερικές πτυχές και τομείς που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να “αγγίξει”. Ενώ οι περισσότερες εφαρμογές παρέχουν βίντεο στους χρήστες σχετικά με την σωστή τεχνική στην εκτέλεση των ασκήσεων, δεν μπορεί να διορθώσει τον ασκούμενο, ο οποίος μπορεί να μην κατανοήσει καν ότι εκτελεί λάθος μια άσκηση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμού.

Επίσης ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας, τον οποίο ίσως να μην σκεφτόμαστε εξ’ αρχής, είναι ο ψυχολογικός. Πόσες φορές απελπίζεσαι, χάνεις το κίνητρο σου, έχεις μειωμένη ψυχολογία, και ο γυμναστής σου είναι εκεί να σε ενθαρρύνει και να σε παροτρύνει, να ξέρει τι να σου πει την στιγμή που πρέπει να στο πει.

Ναι, ίσως οι εφαρμογές να σου στέλνουν συχνές ειδοποιήσεις για να σου υπενθυμίσουν να κάνεις την προπόνηση σου, ωστόσο τίποτα δεν συγκρίνεται με την ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογική υποστήριξη.

Η ενσυναίσθηση και η κατανόηση παίζουν μνημειώδη ρόλο στην αποτελεσματικότητα ενός γυμναστή. Η ικανότητα να συνδέεται πραγματικά με τους ασκούμενους, να κατανοεί τους αγώνες τους και να τους παρέχει ενθάρρυνση επηρεάζει σημαντικά την επιτυχία τους και φυσικά την δική σου.  Η συναισθηματική καθοδήγηση που παρέχουν οι γυμναστές συχνά σημαίνει περισσότερα για τους ασκούμενους από τις τεχνικές πτυχές της προπόνησης!

Στην ουσία, η συνεργασία μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και των γυμναστών θα επαναπροσδιορίσει το τοπίο της γυμναστικής. Είναι μια συναρπαστική στιγμή για τους γυμναστές για να εξερευνήσουν με ποιο τρόπο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την δουλειά τους, διατηρώντας παράλληλα σταθερά τις συναισθηματικές συνδέσεις που κάνουν το επάγγελμά τους πραγματικά επιδραστικό.