Η χουρμαδιά (Phoenix dactylifera) ανήκει στην οικογένεια των Φοινικοειδών (Arecaceae) και έχει καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Πέρα από τη μακρά ιστορία τους, οι χουρμάδες διαθέτουν και αξιοσημείωτα θρεπτικά συστατικά, τα οποία τους κατατάσσουν στην κορυφή της υγιεινής διατροφής. Τρώγοντας χουρμάδες, θα προσφέρετε στον εαυτό σας απλόχερα φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές φυτικές ενώσεις.

Μέσα σε όλα τα καλά, οι χουρμάδες, παρόλο που φημίζονται για τη γλυκιά τους γεύση, έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που δεν επηρεάζει τη δίαιτα ή το σάκχαρο στο αίμα. Φυσικά, τα πάντα σε υπερβολική κατανάλωση μπορεί να δημιουργήσουν παρενέργειες, ενώ καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για σχετικές αλλεργίες, τροφικές ευαισθησίες και δυσανεξίες πριν τους εντάξετε στη διατροφή σας. Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη που θα σας δώσουν οι φρέσκοι ή αποξηραμένοι χουρμάδες.

1 Χουρμάδες “φουλ” στις φυτικές ίνες

Οι χουρμάδες θεωρούνται σημαντική πηγή φυτικών ινών, με σχεδόν 7-8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια χουρμάδων. Οι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες για τον οργανισμό, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του λίπους στην κοιλιά, της υπέρτασης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της κακής χοληστερόλης. Επιπλέον, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, ορισμένων γαστρεντερικών προβλημάτων, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

2 Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Οι φαινολικές ενώσεις και τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη επίδραση στον οργανισμό. Από μελέτες φαίνεται ότι αυτές οι ενώσεις μπορεί να μειώνουν τη φλεγμονή, και άρα ενδεχομένως να δρουν προστατευτικά απέναντι σε πιθανές ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

3 Προσφέρουν αντιοξειδωτικά

Οι  φαινολικές ενώσεις και τα φλαβονοειδή έχουν, ταυτόχρονα, και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στους χουρμάδες πιθανολογείται ότι προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, άρα συμβάλλουν και στη μακροζωία τους.

4 Ενισχύουν την υγεία των οστών

Καταναλώστε χουρμάδες για ασβέστιο και μαγνήσιο, απαραίτητα συστατικά για γερά οστά. Πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα, όσο μεγαλώνουμε, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης.

5 Προστατεύουν τον εγκέφαλο

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χουρμάδων από ζώα, ίσως, περιορίζει τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανόν να οφείλεται στις φαινολικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά του φρούτου (ανθοκυανίνες, φερουλικό οξύ, πρωτοκατεχουϊκό οξύ και καφεϊκό οξύ). Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους.

6 Χαρακτηρίζονται από χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Σε γενικές γραμμές, οι χουρμάδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα (περισσότερο από 70% ζάχαρη) και θερμίδες σε σχέση με άλλα φρούτα. Γι’ αυτόν το λόγο είναι ιδανικό σνακ για εκδρομές, πεζοπορίες ή μεγάλες διαδρομές, όπου χρειάζεστε ενέργεια. Έχουν, όμως, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα, οι χουρμάδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, άρα είναι ασφαλείς για ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση ή διαβήτη τύπου 2. Σε αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.

Πόσοι χουρμάδες επιτρέπονται;

Σε γενικές γραμμές μπορείτε να καταναλώσετε μέχρι 6 χουρμάδες την ημέρα. Καλό είναι να έχετε στο νου σας ότι πρόκειται για ένα φρούτο με αρκετή ζάχαρη και πολλές φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι, ίσως, πρέπει να το περιορίσετε αν κάνετε συγκεκριμένη δίαιτα ή αν έχετε θέματα με το γαστρεντερικό σας σύστημα. Η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών απότομα μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, φούσκωμα, αέρια και αφυδάτωση.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, κάντε ένα διάλειμμα από τις φυτικές ίνες και σιγά – σιγά μπορείτε να τις εντάξετε ξανά στην καθημερινή διατροφής σας. Όλα χρειάζονται μέτρο. Πειραματιστείτε να καταναλώσετε τους χουρμάδες σκέτους, με το αγαπημένο σας βούτυρο καρπών και σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, με γιαούρτι ή πολτοποιήστε τους και με την πάστα τους φτιάξτε τις πιο νόστιμες ενεργειακές μπάρες για το πρωινό, τη βόλτα και το γυμναστήριο.