Το journaling είναι ένα καθημερινό ημερολόγιο καταγραφής των συναισθημάτων, σκέψεων και όσων σας απασχολούν καθημερινά. Μπορεί ως παιδιά και ως έφηβοι να διατηρούσατε κάποιο ημερολόγιο, όπου καταγράφατε προσωπικούς σας προβληματισμούς, μυστικά και πώς περνούσατε τις ημέρες σας. Θυμάστε; Ήταν ένα μικρό προσωπικό καταφύγιο. Πώς νιώθατε τότε; Σίγουρα αποτελούσε μια ευχάριστη και απελευθερωτική διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντούσατε τον εαυτό σας.

Κάπως έτσι λειτουργεί και το σύγχρονο journaling. Μπορείτε να γράψετε σε χαρτί, να σχεδιάσετε ή να πληκτρολογήσετε στον υπολογιστή. Δεν έχει κανένα κόστος και χρειάζεται μόνο τη διάθεση και τη συγκέντρωσή σας. Μπορεί να βαριέστε να ξεκινήσετε, αλλά η μία φορά θα φέρει την άλλη. Όταν, μάλιστα, αρχίσετε να παρατηρείτε όλα τα θετικά οφέλη στην ψυχική υγεία σας, ίσως να μη θέλετε να σταματήσετε.

Ποια είναι τα οφέλη του journaling

Εάν αντιμετωπίζετε στρες και άγχος ή αισθάνεστε μπερδεμένοι και κουρασμένοι, το journaling θα σας βοηθήσει με πολλαπλούς τρόπους.

Μειώνει το άγχος: Όταν τα συναισθήματα καταγράφονται, άρα εκφράζονται και γίνονται αποδεκτά, αυτόματα μειώνεται και η ψυχική δυσφορία. Μια έρευνα αποκαλύπτει ότι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν διάφορες παθήσεις και έγραφαν στο διαδίκτυο για τρεις μέρες επί για 15 λεπτά κατά τη διάρκεια 12 εβδομάδων, ένιωθαν μεγαλύτερα ποσοστά ευεξίας και θετικά συναισθήματα, ενώ ένα μήνα αργότερα μειώθηκαν και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Σταματούν οι επίμονες σκέψεις: Γράφοντας αναλυτικά ένα συναισθηματικό γεγονός που σας πιέζει και σας ανησυχεί μπορεί να βοηθήσει να το τοποθετήσετε στην πραγματικότητα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα σπάσετε τον φαύλο κύκλο των επίμονων σκέψεων, και επομένως της θλίψης, του φόβου και του στρες που προκαλούν. Φροντίστε να περάσει ένα χρονικό διάστημα που θα καταγράψετε το τραυματικό γεγονός. Διάφορες έρευνες αναφέρουν ότι, ίσως, αν καταγράψετε κάτι που σας έχει ταράξει αμέσως μετά το τραυματικό γεγονός, μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Οδηγεί στην επίγνωση: Καταγράφοντας τα συναισθήματά σας και όσα σας απασχολούν, τα κατανοείτε καλύτερα και, ίσως, μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε και πιο αποτελεσματικά ή να τα δείτε από μια νέα διαφορετική οπτική.

Εξισορροπεί τα συναισθήματα: Κάποια επιστημονικά στοιχεία από μαγνητικές εγκεφάλου κατέδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατέγραφαν τα συναισθήματά τους, κατάφερναν  και να τα ελέγχουν. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ήταν πιο αποτελεσματικό τα συναισθήματα να καταγράφονται ήρεμα και όχι με ζωηρό τρόπο.

Ενισχύει την εξωστρέφεια: Φαίνεται ότι το να καταγράφει κάποιος ιδιωτικά ένας γεγονός, συμβάλλει στο να τον ανοίξει περισσότερο συναισθηματικά. Αυτό σημαίνει ότι το journaling μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο ακόμα και στο να ζητήσει κοινωνική υποστήριξη ή και θεραπεία αν το χρειάζεται.

Επιταχύνει τη σωματική επούλωση: Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 49 ενήλικες στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσε ότι όσοι κατέγραφαν για 20 λεπτά συναισθήματα που αφορούσαν γεγονότα που τους είχαν ταράξει, παρουσίασαν γρηγορότερη θεραπεία έπειτα από βιοψία. Με τον ίδιο τρόπο, ακόμα και φοιτητές που έγραφαν για τα αγχωτικά γεγονότα στο ημερολόγιό τους, ήταν, μάλλον λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σε σχέση με εκείνους που έγραφαν γενικά. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι το journaling που επικεντρώνεται σε αρνητικά συναισθήματα μπορεί να αυξήσει το άγχος και τα καταθλιπτικά συναισθήματα.

Ακόμα και αν έχετε αμφιβολίες, μπορείτε να δοκιμάσετε το journaling. Το πρωί σε μια καθαρή και φροντισμένη γωνία του χώρου σας μαζί με το πρωινό σας ρόφημα ή το βράδυ ανάβοντας το αγαπημένο σας κεράκι και χαλαρώνοντας, πάρτε ένα σημειωματάριο που σας εμπνέει και στιλό ή μολύβι ή ανοίξτε το λάπτοπ σας και αρχίστε να γράφετε όσα ταλαιπωρούν το μυαλό σας. Μπορείτε να καταγράψετε ακόμα και πράγματα ή συναισθήματα για όσα θέλετε να κάνετε και σας φοβίζουν. Εσείς ορίζετε το journaling. Φανταστείτε το σαν ‘ένα καθρέπτη του εαυτού σας.