Πόσες φορές έχεις αισθανθεί την ανάγκη να φας κάτι και έχεις αναρωτηθεί είναι άραγε πείνα ή λιγούρα για να φας κάτι το νόστιμο και το απολαυστικό; Έχεις μάθει να τα ξεχωρίζεις; Η πείνα καθοδηγείται από βιολογικούς παράγοντες, ενώ η λιγούρα από ψυχολογικούς, αλλά πώς μαθαίνεις να βρίσκεις τις διαφορές;

Πείνα ή λιγούρα; Οι διαφορές

Όταν αισθάνεσαι πείνα 1 με 1.5 ώρα αφού έχεις καταναλώσει ένα ικανοποιητικό γεύμα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι λιγούρα. Αν γίνεται σπάνια δεν είναι μια συμπεριφορά που προκαλεί πρόβλημα, αλλά αν υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη παρόρμηση ή μια συνήθεια να συνεχίσουμε να τρώμε ένα σνακ ή ένα γλυκό ανάμεσα στα γεύματα, αυτές οι λιγούρες μπορεί να είναι ανθυγιεινές.

Η αίσθηση της πείνας

Η πείνα είναι ο τρόπος του οργανισμού να μας προειδοποιήσει πως χρειάζεται να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες, ενώ η λιγούρα είναι η επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα και μπορεί μερικές φορές να είναι συναισθηματικά καθοδηγούμενη. Όταν πεινάς, τα συμπτώματα που θα παρατηρήσεις είναι μια αίσθηση γουργουρητού στο στομάχι. Μπορεί επίσης να νιώσεις έναν τυπικό πόνο που σχετίζεται με την πείνα στο στομάχι και στο στήθος, ενώ μπορεί να νιώσεις το στομάχι σου ελαφρώς όξινο, καθώς τα επίπεδα οξέων στο στομάχι αυξάνονται όταν είναι άδειο.

Αν ενώ πεινάς αγνοήσεις τα συμπτώματα και δεν φας για αρκετές ώρες μπορεί να αρχίσεις να αισθάνεσαι ναυτία και γενική αδυναμία. Η γενική αδυναμία μπορεί να αντανακλάται σε αδύναμες μυϊκές κινήσεις, ευερεθιστότητα, θυμό ή άγχος. Με την υπερβολική πείνα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να πέσουν και μπορεί να αρχίσεις να αισθάνεσαι τρέμουλο ή νευρικότητα. Μπορεί να υπάρχει δύσπνοια, που συχνά συνοδεύεται από χασμουρητό, υπνηλία και ζάλη.

Η αίσθηση της λιγούρας

Η λιγούρα είναι η έντονη επιθυμία για ένα συγκεκριμένο φαγητό, γεύση ή υφή. Αν αισθανθείς την παρόρμηση να καταναλώσεις κάτι μετά από μια ώρα από ένα μεγάλο γεύμα, πιθανόν είναι η λιγούρα σου που μιλάει και όχι η πείνα σου.

Η πείνα χρειάζεται αρκετές ώρες για να εκδηλωθεί, αλλά η λιγούρα σε χτυπάει ξαφνικά μερικές φορές. Μπορεί να μπερδευτείς και να νιώσεις ότι πεινάς, αλλά συνήθως δεν υπάρχουν τυπικά σημάδια πείνας.

Συνήθως με την παρόρμηση για φαγητό, μπορεί να επιθυμείς πολύ συγκεκριμένα είδη τροφίμων και συχνά θα κάνεις ανθυγιεινές επιλογές. Θα προτιμάς συνήθως τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι παρά υγιεινές εναλλακτικές λύσεις. Εάν κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας παρόρμησης, σου προσφερθεί ένα κανονικό σπιτικό γεύμα, πιθανόν να μην το επιλέξεις, ενώ αν σου προσφερθεί ένα πακέτο πατατάκια, ένα κέικ ή ένα κομμάτι σοκολάτα, μπορεί να το φας αμέσως.

Οι λόγοι πίσω από τη λιγούρα είναι συνήθως ψυχολογικοί. Πρέπει όμως να ξέρεις πώς να αντιμετωπίζεις τη λιγούρα σου προκειμένου να αποφύγεις την παρορμητική κατανάλωση φαγητού και να παραμείνεις υγιής, ειδικά αν βρίσκεσαι σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Πείνα ή λιγούρα: Πώς θα τα ξεχωρίσεις

Το μυστικό είναι να μάθεις να ακούς το σώμα σου και τα σημάδια που σου δίνει. Την πραγματική πείνα θα μπορέσεις να την εντοπίσεις στο σώμα σου, ενώ τη λιγούρα μόνο στο μυαλό σου. Ρώτα τον εαυτό σου αν θα έτρωγες οτιδήποτε αυτή τη στιγμή ή μόνο το φαγητό που σκέφτεσαι. Αν θέλεις μόνο το φαγητό που σκέφτεσαι, κατά πάσα πιθανότητα είναι λιγούρα.

Επίσης μπορείς να περιμένεις 10 με 15 λεπτά, για να δεις αν η λιγούρα σου κρατάει ακόμη ή όχι. Σε αυτά τα λεπτά μπορείς να κουνήσεις λίγο το σώμα σου έτσι ώστε να διώξεις τις σκέψεις σου, γύρω από το φαγητό που λιγουρεύεσαι. Αν σε αυτά τα λεπτά η λιγούρα σου δεν έχει σταματήσει, τότε μπορείς να φας λίγο, για αρχή από το τρόφιμο που επιζητάς και αν δεν σου φύγει η λιγούρα, τότε απόλαυσε το χωρίς ενοχές και τύψεις!