Έχεις νιώσει ποτέ τα μάγουλά σου να κοκκινίζουν όταν είσαι στο επίκεντρο της προσοχής;

Αυτό το μοναδικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό έχει από καιρό γοητεύσει επιστήμονες και φιλοσόφους, αλλά τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και άλλα ιδρύματα της Ολλανδίας και της Ιταλίας βρήκαν τους νευρικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από το κοκκίνισμα.

Τα ευρήματά τους έρχονται σε αντίθεση με τις δημοφιλείς (μέχρι πρότινος) θεωρίες που υποστηρίζουν ότι το κοκκίνισμα απαιτεί πολύπλοκη κοινωνική νόηση ή αυτοαναστοχασμό. Αντίθετα, φαίνεται να είναι μια πιο βασική, αυτόματη αντίδραση σε ερεθίσματα που σχετίζονται με τον εαυτό μας.

Η μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο  επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B επικεντρώθηκε σε έφηβα κορίτσια, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην έλλειψη αυτοπεποίθησης και στο κοινωνικό άγχος.

Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να εκτελέσουν μια αμήχανη δραστηριότητα – να τραγουδήσουν καραόκε μπροστά στην κάμερα.

Έπειτα, υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές σαρώσεις ενώ παρακολούθησαν βίντεο από το καραόκε. Η πίεση ήταν ακόμη μεγαλύτερη έμαθαν ότι το κοινό θα παρακολουθούσε τις λήψεις μαζί τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συμμετέχουσες κοκκίνιζαν πιο έντονα όταν έβλεπαν τον εαυτό τους να τραγουδάει σε σύγκριση με άλλους. Αυτό που έκανε εντύπωση στην ερευνητική ομάδα, όμως, ήταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, τα κορίτσια που κοκκίνιζαν περισσότερο παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συναισθηματική διέγερση και την προσοχή, σε μια περιοχή της παρεγκεφαλίδας (cerebellum) γνωστή ως lobule V.

Ενώ παραδοσιακά συνδέεται με τον κινητικό έλεγχο, η παρεγκεφαλίδα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο για το ρόλο της στην επεξεργασία των συναισθημάτων. Αυτό υποδηλώνει ότι το κοκκίνισμα μπορεί να αφορά περισσότερο τη συναισθηματική εμπλοκή παρά τη συνειδητή αυτο-αντανάκλαση.

Επιπλέον, εκείνες που κοκκίνιζαν είχαν πιο συγχρονισμένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε πρώιμες περιοχές οπτικής επεξεργασίας όταν παρακολουθούσαν τον εαυτό τους να τραγουδάει. Αυτό υποδηλώνει ότι το κοκκίνισμα μπορεί να συνδέεται με αυξημένη προσοχή και ευαισθησία σε αυτοσχετικές οπτικές πληροφορίες.

Την επόμενη φορά που θα δεις κόκκινα τα μάγουλά σου, να θυμάσαι ότι αυτός μπορεί να είναι απλά ο τρόπος του εγκεφάλου σας να σου πει: «Έι, δώσε προσοχή – αυτό σε αφορά»!