Δεν είναι μόνο το παγωμένο νερό το καλοκαίρι που μας ξεδιψά και μας δροσίζει. Η ενυδάτωση μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της διατροφής μας, αρκεί να επιλέγουμε τα κατάλληλα, πλούσια σε νερό, τρόφιμα.

Οι περισσότερες τροφές περιέχουν έστω λίγο νερό, αλλά οι… σούπερ σταρ είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Για παράδειγμα, το σέλινο, τα αγγούρια και το μαρούλι έχουν περίπου 95% περιεκτικότητα σε νερό. Άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως τα πράσινα σταφύλια, τα ροδάκινα και το καλαμπόκι, βρίσκονται σε ένα εύρος από 70% έως 90%.

Οι σούπες, το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί cottage και τα smoothies είναι επίσης εξαιρετικές πηγές διαιτητικών ινών και υγρών.

Πιο συγκεκριμένα:

Τροφές με 90% έως 100% περιεκτικότητα σε νερό

Σπαράγγια, baby καρότα, μπρόκολο, λάχανο, σέλινο, αγγούρια, μαρούλι iceberg, πιπεριές, άπαχο γάλα, σπανάκι, φράουλες, καρπούζι, κολοκυθάκια.

Από 80% έως 90%

Μήλα, τυρί κότατζ, πράσινα σταφύλια, πορτοκάλι, αχλάδια, ροδάκινα, ανανάς, γιαούρτι χωρίς λιπαρά, γλυκοπατάτες.

Από 70% έως 80%

Αβοκάντο, μπανάνες, φακές, τυρί ρικότα μερικώς αποβουτυρωμένο, σολομός, γαρίδες, καλαμπόκι.

Εντάξτε αυτές τις τροφές στην καθημερινή διατροφή σας για καλύτερη ενυδάτωση

Αγγούρι

Το αγγούρι είναι διάσημο για τις ενυδατικές του ιδιότητες και όχι άδικα αφού αποτελείται κατά 96.7% από νερό, περιεκτικότητα που το καθιερώνει ως το νούμερο 1 λαχανικό όσον αφορά στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Μαρούλι

Μια σαλάτα με μαρούλι είναι η ιδανική επιλογή για τις ζεστές, καλοκαιρινές ημέρες, αφού το μαρούλι έχει 95% περιεκτικότητα σε νερό, ενώ παράλληλα περιέχει βιταμίνη Α και κάλιο.

Ραπανάκι

Αν και δεν είναι τόσο διάσημο και αγαπημένο όσο οι παραπάνω επιλογές, το ραπανάκι έχει 95.3% περιεκτικότητα σε νερό και παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο.

Φράουλα

Το βασικό διατροφικό χαρακτηριστικό της φράουλας είναι τα αντιοξειδωτικά της, και συγκεκριμένα ορισμένες φαινολικές ενώσεις, με κυριότερες την ανθοκυανίνη και την ελλαγιτανίνη. Παράλληλα, όμως οι φράουλες είναι πλούσιες σε νερό (92% περιεκτικότητα σε νερό), ενυδατώνοντας τον οργανισμό μας.

Καρπούζι

Δροσιστικό και γλυκό, το καρπούζι είναι το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού, ενώ με 91.5% περιεκτικότητα σε νερό, συνδυάζει την απόλαυση με την ενυδάτωση. Παράλληλα, αποτελεί καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Έξυπνοι τρόποι να αυξήσετε την ενυδάτωση

Εάν η ενυδάτωση αποτελεί για εσάς πρόκληση, σκεφτείτε να:

  • Καταναλώνετε ένα smoothie για πρωινό.
  • Έχετε μαζί σας και να τσιμπολογάτε για σνακ ωμά λαχανικά, σταφύλια, ένα πορτοκάλι ή μια φέτα καρπούζι.
  • Φτιάχνετε μια μεγάλη σαλάτα για μεσημεριανό με μια ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά.
  • Προσθέτετε μικρές ποσότητες τροφών πλούσιων σε νερό σε κάθε γεύμα, όπως μια χούφτα μούρα στα δημητριακά ή λίγα μαγειρεμένα λαχανικά στο δείπνο.
  • Για να κάνετε την κατανάλωση νερού πιο… ενδιαφέρουσα, προσθέστε σε αυτό τα αγαπημένα σας φρούτα και λαχανικά. Έχετε κατά νου ότι όσο περισσότερη ώρα τα αφήσετε βυθισμένα στο νερό, τόσο πιο έντονη γεύση θα του χαρίσουν.

*Αν ξεχνάτε να… πιείτε νερό , τότε αξίζει να «κατεβάσετε» μια έξυπνη εφαρμογή, η οποία όχι μόνο μετράει πόσο νερό έχετε καταναλώσει, αλλά επίσης σας υπενθυμίζει να ξαναπιείτε. Πλέον δε θα έχετε δικαιολογίες που αμελείτε την ενυδάτωσή σας.